Dalí világa

Dalí világa

 

Figueres a Costa Brava északi részén, kb. 30 km-re a szárazföld felé található. A városka hírnevét és érdekességét az adja, hogy itt született Salvador Dalí, a híres katalán szürrealista művész. 

A kirándulás során felkeressük a Dalí múzeumot, melyet a művész maga tervezett. A múzeum hatalmas gyüjteménnyel rendelkezik Dalí munkáiból, de a részletekben gazdag, érdekes épület is már önmagában egy kivételes látvány. A kiállítóhely nagyon egyedi és érdekes atmoszférája átalában még azokat is elvarázsolja, akik nem kifejezetten művészet-rajongók.

A délután folyamán felkeressük Dalí felesége, Gala asszony kastélyát. A művész szülővárosának tengerpartján látta meg az orosz származású nőt, és egyből beleszeretett. Ez a nő lett a festő legnagyobb múzsája és segítője, ugyanis az asszony elkezdte Dalí karrierjét egyengetni, sokat tett Dalí műveinek népszerűsítéséért. Gala karakán természetét a művész családja nem tudta elviselni, így a katalán família ki is tagadta a festőt kapcsolatuk miatt! A pár néhány éven keresztül Torremolinos-ban élt, de a falucska lakossága nem tudta kezelni hátborzongató és megosztó személyiségüket. Dalí és Gala egy búvóhelyet akart magának keresni, így történt, hogy mikor Dalí meglátta a birtokot, a kastélyt Galának ajándékozta. Itt éltek az asszony haláláig. Ezután a kastélyból mauzóleum és stúdió lett: Gala az épület pincéjében található kriptában lett eltemetve, Dalí pedig ebben a házban festette utolsó képeit. 

 

A nap végén Figueres gasztronómiájának jó híréről is meggyőződünk egy likőrkóstolás keretén belül. A spanyol likőrökre jellemző a könnyű testű édeskés íz. Többféle összetevő (citrusfélék, gyümölcsök, fűszernövények) különleges lepárlásából készülnek. A spanyolok talán legkedveltebb likőrje a Licor43, melyben kifejezetten a kávé és ánizs íz dominál. Aromája meleg és édeskés, de kóstolásakor először erőteljes vaníliát, majd a savanykás-édes gyümölcsök, fűszerek ízeit fogjuk érezni.