Szozopol nyaralás

Nyaralás Bulgáriában Szozopolban, mely egy festői szépségű félszigeten terül el. Már évek óta vonzza a látogatókat mérsékelt áraival, kiváló szolgáltatásaival és kisvárosi hangulatával. A régi házak, szűk utcák, hangulatos sikátorok mellett a modern szállodák, valamint a családias és olcsó apartmanok szolgálják a vendégek kényelmét. Szozopol méltán híres csodálatos homokos tengerpartjáról, amely lassan mélyül, így ideális kisgyermekes családok részére is. Szozopol megközelíthető egyénileg, busszal, illetve repülővel is. Ajánlataink között egyaránt megtalálható a jól felszerelt apartman, a családias vendégház, illetve az elegáns szálloda is.

SZOZOPOL TÖRTÉNETE

Szozopol a bolgár tengerpart legrégibb lakott települése. A várost i.e. 610-ben alapították milétoszi jón görögök a görög gyarmatosítás kezdeti periódusában. A görög kereskedők szakmájuk főistenéről Apolloniának nevezték el a települést. Az Apolló tiszteletére épített egykor híres templom romjait mai is megtaláljuk a város területén. A város a balkán félsziget északabbi területein élő trákok felé nyitotta ki a görög kereskedelem kapuit, és egy évszázad alatt a régió egyik legfontosabb és leggazdagabb kereskedelmi központjává vált.

Mivel az elkövetkezendő évszázadokban a görög hódítások hamarsan bekebelezték a környező területeket, a város stratégiai pozícióját elvesztette, ami a kereskedelem stagnálásához is vezetett. Amikor a római hódítók az első században bevették a várost, az egykori gazdagságnak már csak halvány nyomait találták, így többek között azt a 10 méter magas, 13 tonnás Apolló bronzszobrot, ami a város kikötőjét díszítette. A szobrot leszerelték, és a római Capitólium-dombon állították fel, ahonnan később eltűnt. 

A 4. században a kereszténység elterjedésével a város antik istent dicsőítő neve tarthatatlanná vált, ezért átkeresztelték Szozopollá, ami görögül "üdvösség városa" jelentéssel bír. A település jelentőségét a középkorban nyerte ismét vissza. A bizánc stílusú templomépítészet szép példája a Szent Szűz (St. Bogoroditsa) templom, ahol az ország egyik legrégibb Szent György és Szent Demeter ikonját őrizték.

Szozopol a Nándorfehérvári csata előtt 3 évvel, 1453-ban került török uralom alá, és több mint 400 évig, egészen a 19. század végéig török fennhatóság alatt maradt. A városképet meghatározó szűk macskaköves utcái és jellegzetes házai az úgynevezett fekete-tengeri építkezés szép példái. Ezek a sajátos atmoszférájú házak nyáron is hideget árasztó, tárolásra használt kőből épült alsó szintből, és az alsó szintnél szélesebb, gerendákkal megtámasztott, tágas, világos, burkolatlan farönkökből készített felső szintből állnak.

SZOZOPOL MA

Szozopol a 20. században a bolgár értelmiség és művészelit kedvenc nyári üdülőhelyévé vált. A vakáció beköszöntével gyakran találkozhatunk az óváros ódon hangulatát megörökítő képzőművész-hallgatókkal, akik az utcapadkán ücsörögve, mappáikon rajzolják és festik a sajátos hangulatú épületeket.

Bár a turizmus egyre fontosabb szerepet játszik a város életében, Szozopol ma még klasszikus bolgár hangulatot áraszt. A nyugati turistákat vonzó luxusszállodák és luxusszolgáltatások itt még nem jelentek meg, ezért a nyugodt, lassú életet nem kavarja fel a japán turisták fényképezőgépeinek csattogása. Akik a hetvenes években megszerették a bolgár tengerpart nyugalmát, tiszta strandjait, szolid árait és barátságos lakóit, azok nem fognak csalódni Szozopolban.
Rendezés:
12 ajánlat található
tengerparti

Apolonia Resort

új /

Gyönyörű luxus resort a tengerparton, csendes környezetben

Elhelyezkedés: tengerparti, központtól 4000m

Szobák: 2 fős stúdiók, 4-6 fős apartmanok   nincs fix turnus

Ellátás: reggeli / félpanzió

Panorama Bay

/

Modern apartmanok, gyönyörű kilátással, medencés apartmanházban

Elhelyezkedés: tengertől 700m, központtól 3000m

Szobák: 2+2 fős és 4+2 fős apartmanok   nincs fix turnus

Ellátás: önellátás

Hotel Briz

/ /

A klasszikus stílusú Hotel Briz 2004-ben épült a Harmani part közelében. Az...

Elhelyezkedés: tengertől 150m, központtól 350m

Szobák: 2 fős szobák   min. 7 éj, szombati váltásnap

Ellátás: reggeli

Hotel Hera

/ /

Szozopolban, az újváros szélén található a 2005-ben átadott, háromcsillagos,...

Elhelyezkedés: tengertől 200m, központtól 800m

Szobák: 2 fős szobák

Ellátás: reggeli / félpanzió

Traki Panzió

tipp / /

Bulgáriai nyaraláshoz modern, színvonalas panzió.

Elhelyezkedés: tengertől 200m, központtól 200m

Szobák: 2 fős szobák, 4 fős apartmanok   min. 7 éj, szombati váltásnap

Ellátás: önellátás / reggeli / vacsora

Hotel Amon Ra

tipp /

Bulgáriai nyaraláshoz tengerpari szállás.

Elhelyezkedés: tengertől 120m, központtól 300m

Szobák: 2 fős szobák   min. 7 éj, szombati váltásnap

Ellátás: reggeli / félpanzió

tengerparti

Sineva Panzió

/

Bolgár tengerpart közvetlen közelében fekvő modern panzió

Elhelyezkedés: tengerparti, központtól 300m

Szobák: 2-3 fős szobák és 2-4 fős stúdiók   nincs fix turnus

Ellátás: önellátás

tengerparti

Hotel Apolis

/

Kényelmes családi szálloda 70 m-re a tengerparttól, medencével és játszótérrel

Elhelyezkedés: tengerparti, központtól 1000m

Szobák: 2 ágyas szobák és stúdiók   nincs fix turnus

Ellátás: reggeli / félpanzió

tengerparti

Hotel Flagman

/

A Hotel Flagman*** bolgár tengerpart közelében fekszik.

Elhelyezkedés: tengerparti, központtól 400m

Szobák: 2 fős szobák és stúdiók, 4 fős apartmanok   nincs fix turnus

Ellátás: reggeli / félpanzió / all inclusive

tengerparti

Hotel Selena Beach

előfoglalási akció! /

Szozopol történelmi belvárosától 800 méterre, a tengerparthoz közel, csendes...

Elhelyezkedés: tengerparti, központtól 800m

Szobák: 2-3 fős szoba, 4 fős családi szoba   min. 7 éj, szombati váltásnap

Ellátás: reggeli / félpanzió

További ajánlatok betöltése...

Utazás Szozopolba autóval

Bulgária busszal

  • busszal: 2020. júl. 10-től szept. 26-ig, minden turnushoz transzfer buszjárat indul pénteken a BOK csarnok melletti parkolóból 11:00-kor. Buszaink Budapest - Kecskemét - Kiskunfélegyháza - Szeged - Röszke - Belgrád - Szófia - Burgasz - Szozopol - Napospart  útvonalon közelekdnek. Az első nap az odautazással telik, a szállás elfoglalására a második napon van lehetőség. A hazaindulás szombatonként a telepített képviselő tájékoztatása alapján az esti órákban történik. Érkezés Budapestre vasárnap. Utolsó odaút: szept. 18.
    Csak buszjegy is vásárolható (szállás nélkül!). Bulgária busszal >>

Bulgária repülővel

  • repülővel: 2018. jún. 16-tól szept. 15-ig minden kedden, csütörtökön és szombaton Wizz Air járat indul Burgaszba a Liszt Ferenc Repülőtérről. A járatra csak repülőjegy is foglalható szállás nélkül! Menetrendekről és további részletekről tájékozódjon a következő linken: Bulgária repülővel >>

A repülőjegyek a WIZZ AIR aktuális online árai alapján kerülnek kiajánlásra!

+36 20 459-5424 Kapcsolat