GYAKORI KÉRDÉSEK

JOGI ALAPOK


Milyen jogi irányelvek szabályozzák az utas és az iroda viszonyát?
Az iroda az utassal a megrendeléskor utazási szerződést köt. A szerződés szövegét innen letöltheti. (A dokumentum olvasásához Adobe Reader vagy más, pdf formátumot olvasni képes program szükséges.) A honlap használatával kapcsolatos jogi irányelveinket a Felhasználási Feltételekről szóló oldal tartalmazza. Felhasználóink adatait bizalmasan kezeljük, ennek részleteiről az Adatvédelmi Nyilatkozatunkban olvashat.

SZÁMLA


Hogyan kérhetek számlát az utazásról?
A 2009. évi áfatörvény a korábbiaktól eltérő módon határozza meg az utas mint adóalany fogalmát. E szerint utas (azaz megrendelő) az a személy, aki a szolgáltatást ténylegesen igénybe veszi. A jogszabály szerint a számla az utas nevére állítható ki, kizárólag az utazáson résztvevő személy tüntethető fel megrendelőként. A 2010. évi áfatörvény pedig kötelezi az utazási irodákat arra, hogy nyilatkoztassa utasait, hogy az utazást milyen minőségben veszi igénybe. Amennyiben az utas a számlát nem a saját nevére kéri (pl. cégnévre), végfelhasználói nyilatkozatot kell kitöltenie a cégjegyzésre jogosult személynek és mellékelnie kell egy cégkivonatot is. Ha a cég még tovább értékesíti a szolgáltatást (tehát nem végfelhasználó), akkor a szolgáltatás árára +25% általános forgalmi adót kell felszámítani, melyet a megrendelő a részvételi díjon felül köteles megfizetni. A felszámított áfa az áfavisszaigénylés szabályai szerint visszaigényelhető. 

2009. évi áfatörvény a net.jogtar.hu-n >>

FOGLALÁS

 
Mit jelent az online előfoglalás?
A www.utazas.info oldal ajánlatainak többségénél a honlapon meg tudja tekinteni, hogy hány szabad hely van. Ha szabad helyet talál, a táblázat megfelelő mezőjére kattintva előfoglalhatja a helyet pontosan 48 órára (pénteken 72 órára), így elkerülheti azt, hogy más utasok elfoglalják az Ön által kiválasztott szolgáltatást.
 
Miért látok kérdőjelet a foglaltsági táblázatban?
A kérdőjel azt jelenti, hogy információink szerint a hely szabad, de csak partnerünkkel történő egyeztetés után tudjuk azt garantálni.
 
Miért nem lehet az összes ajánlatot előfoglalni?
A www.utazas.info szerkesztői törekednek arra, hogy minél több utazást lehessen honlapunkon előfoglalni. Ennek ellenére vannak olyan partnereink, akik nem tudják biztosítani a foglaltsági táblázatok naprakész internetes frissítését, ezért ezeket a szolgáltatásokat csak egyedi lekérés alapján tudjuk lefoglalni. Bővebb tájékoztatásért hívja irodánkat!
 
Ha lejárt a 48 óra, mi történik az előfoglalásommal?
48 óra múlva az előfoglalást a rendszer automatikusan törli, de lehetőség van a hely ismételt előfoglalására. Pénteki napon az előfoglalási időtartam 72 órára módosul. Ha konkrét vásárlási szándéka van, és 48 óránál tovább szeretné a kiválasztott szolgáltatást előfoglalni, hívja felirodánkat munkaidőben (hétköznap 10-től 18 óráig), ahol tájékoztatást kap arról, hogy lehetséges-e a hely hosszabb távú fenntartása.
 
Hova fut be az előfoglalásom?
Az előfoglalás a www.utazas.info portál üzemeltetőjéhez, a Campus Club - Web Vacation Kft.-hez fut be.
 
Mi történik az előfoglalással amikor befutott az irodába?
Az automata fenntartja az előfoglalást 48 óráig (pénteken kezdett előfoglalásoknál 72 óráig).
 
Hogyan véglegesíthetem személyesen előfoglalásomat?
Fáradjon be irodánkba, ahol elkészítjük az utazási szerződést és Ön befizetheti az előleget.
 
Hogyan véglegesíthetem előfoglalásomat ha nem akarok bemenni az irodába?
Ha személyesen nem kíván bejönni irodánkba, akkor az előleg átutalásával, illetve az átutalásról készült bizonylat és a szerződéses viszony létrejöttét biztosító aláírt megrendelőlap elküldésével véglegesítheti foglalását. A megrendelőlap és a bizonylat elküldésére két megoldást javasolunk, az egyik a faxolás, a másik a dokumentumok bescannelése és csatolt fájlként való elküldése. A csatolmány mérete lehetőség szerint ne haladja meg a 3 Mb-ot, hogy a levelezési rendszerben ne okozzon fennakadást. Postai úton nem javasoljuk a dokumentumok elküldését, mivel egy levél kézbesítési ideje Budapesten belül is elérheti a két hetet! (Figyelem! Last minute periódusban a külföldi szállásadók fenntartják maguknak a jogot, hogy az eladatlan helyeket konkrét ajánlat esetén minden értesítés nélkül saját maguk értékesítsék, ezért last minute foglalás esetén javasoljuk, hogy átutalás előtt telefonon is érdeklődjön!)
 
Hova kell az átutalást küldeni, és mit írjak rá?
Az átutalást a Web Vacation Kft. számlájára kell küldeni:

Bank Name: Raiffeisen Bank
Bank Address: Teréz krt. 62. Budapest, H-1066 Hungary
Account Name: Web Vacation Kft.
Account Holders Address: Andrassy str. 97, Budapest, H-1062 Hungary 
SWIFT Code: UBRT HU HB 

Forint számlánk: 12010628-01363605-00100001
IBAN Number: HU94 1201 0628 0136 3605 0010 0001

Euro számlánk: 12010628-01363605-00200008
IBAN Number: HU94 1201 0628 0136 3605 0020 0008

A közleményben, kérjük, tüntesse fel a szerződés számát. Az átutalással egyidőben faxolja el irodánknak a (06) 1 302-3253 fax számra a kitöltött és aláírt megrendelőlapot és az átutalásról szóló bizonylatot, vagy küldje be ezen dokumentumok bescannelt változatát e-mailen keresztül az info@utazas.info email címre. A scannelt dokumentumok mérete lehetőség szerint ne haladja meg a 3 Mb-ot, hogy a levelezési rendszerben ne okozzon fennakadást.
 
Hol találom a megrendelőlapot?
A megrendelőlap letölthető a foglalni kívánt szállás oldalán a foglalási táblázat fölött található "átutalással" linkre kattintva, vagy az előfoglaláskor kiküldött e-mailben szereplő linkre kattintva.
 
Hol találom az utazási szerződést?
Az utazási szerződés megtalálható az "Elérhetőség" menüpont alatt vagy innen letölthető. (A dokumentum olvasásához Adobe Reader vagy más, pdf formátumot olvasni képes program szükséges.) .
 
Mennyi előleget kell fizetni?
Az előleg összege:
  • ha az utazás 30 napon túl kezdődik: minden megrendelt szolgáltatás díjának 40%-a
  • ha az utazás 30 napon belül kezdődik: minden megrendelt szolgáltatás díjának 100%-a.
 
Meddig kell a teljes összeget befizetni?
A teljes összeget az utazást megelőző 30. napig kell befizetni.
 
Az előfoglalásnál feltettem egy csomó általános kérdést. Ezt mind megválaszolják nekem?
Az előfoglalásnál csak a foglaláshoz kötődő konkrét kérdésekre van lehetőségünk röviden válaszolni. Ha általános kérdései vannak, kérjük olvassa el a honlapunkon található tájékoztató oldalakat, vagy hívja irodánkat telefonon munkaidőben (hétköznap 10-től 18 óráig) a 06 1/354-0191és 354-1618 számokon.
 
Mi történik, ha ünnepnapokon előfoglalok?
Mivel irodánk csak munkanapokon 10-18 óra között van nyitva, ezért az előfoglalást mindenképpen érdemes meghosszabbítani, ha el akarja kerülni, hogy más foglalja le a szolgáltatást, mielőtt az irodába személyesen el tudna jönni, vagy átutalása megérkezne.
 
Előfoglaltam, a helyem mégis foglaltra változott. Hogyan lehetséges ez?
Mivel az előfoglalás az utas számára semmilyen kötelezettséget nem jelent, ezért a külföldi szállásüzemeltetők fenntartják maguknak a jogot, hogy az eladatlan helyeket konkrét ajánlat esetén (elsősorban last minute periódusban) saját maguk értékesítsék, hogy elkerüljék az esetleges veszteséget. Bár irodánk mindent megtesz annak érdekében, hogy ilyen helyzetek csak a legritkább esetben forduljanak elő, mégis garanciát csak a már szerződött utasainknak tudunk biztosítani. A telefonos megerősítés elősegítheti a hely fenntartását.
 
Mire jó az előfoglaláskor kapott ügyfél azonosító kód?
Az első előfoglalás alkalmával az előfoglaló egy azonosító kódot kap. Ha további szolgáltatásokat kíván előfoglalni, a következő alkalommal elég, ha megadja azonosító kódját, és rendszer automatikusan kitölti nevét és a megadott elérhetőségi adatokat. Ha az új előfoglaláshoz más nevet, elérhetőséget kíván kapcsolni, az azonosító kódot nem kell használnia.
 
Ha hétvégén vagy ünnepnapon előfoglalok, és azonnal utalok és faxolok, már másnap utazhatok is?
Az irodának nem csak a foglalást kell véglegesítenie, de az utat is meg kell szerveznie. Mivel hétvégén és ünnepnapokon az iroda nem tart nyitva, ezért útját sem tudja megszervezni.
 
Ha már csak pár nap van az utazásig, és még nem foglaltam, mit tegyek?
Tegye előfoglalttá a kiválasztott szolgáltatást, majd hétköznap 10-18 óra között hívja irodánkat telefonon a 06 1/354-0191 és 354-1618 számokon, ahol megbeszéljük, hogy az utazás megszervezéséhez mi a leggyorsabb és leghatékonyabb megoldás. 
 
A megrendelt és kifizetett szolgáltatáson lehet módosítani?
A megrendelt szolgáltatás módosítása esetén az iroda 1.500 Ft/fő módosítási díjat számol fel.

BIZTOSÍTÁS

 
Mire jó az útlemondási biztosítás?
Ha az utas betegség, baleset vagy káresemény miatt nem tud az utazáson részt venni, a biztosító megfizeti az utas kárának a biztosításban meghatározott mértékét. Az akadályoztatás okának és a bizonyítás módjának részleteit a biztosítási szerződés tartalmazza. Bizonyos típusú utakra a biztosítás megkötése kötelező.
 
Miért érdemes az Európai Unió területére utazóknak betegség-, baleset-, és poggyász (BBP) biztosítást kötni, ha az Unió elfogadja a magyar társadalombiztosítást?
Egyrészt a biztosítók által kínált szolgáltatások nem csak az egészségügyi ellátásra vonatkoznak, hanem egyéb bizonyítható károkat is térítenek. Másrészt az Európai Unió elfogadja ugyan a magyar társadalombiztosítást (ha a biztosított jogosultságát igazolni tudja), ez mégis csak néhány országban jelenti a sürgősségi egészségügyi ellátás ingyenességét. Az országok többségében az alapellátás sem ingyenes, ezért a helyiekhez hasonlóan a külföldieknek is fizetniük kell, még ha Magyarországon érvényes társadalombiztosítással rendelkeznek is. Ha azonban biztosítást kötnek, minden jogos és igazolható költséget a biztosító átvállal, amennyiben a biztosított a szerződésnek megfelelően jár el. Az egyes országok egészségügyi rendszeréről és a támogatások / fizetési kötelezettségek rendszeréről részletes leírást talál az Országos Egészségbiztosítási Pénztár honlapján.
 
Mit tegyek, ha biztosítást kötöttem, és egészségügyi ellátásra szorulok külföldön?
Azonnal értesítse biztosítóját a biztosításon szereplő telefonszámon, hogy utólag ne alakulhasson ki jogi vita a szükséges intézkedéseket illetően.
 
Melyik biztosítás jobb?
A biztosítások többnyire áruknak megfelelő mértékű szolgáltatásokat nyújtanak. Ha olyan térségbe látogat, ahol magasabb a rizikófaktor, vagy magasak a sürgősségi egészségügyi ellátás önköltségei, érdemesebb a komolyabb szolgáltatásokat nyújtó drágább biztosítások közül választani. Az egyes országok egészségügyi rendszeréről és a támogatások / fizetési kötelezettségek rendszeréről részletes leírást talál az Országos Egészségbiztosítási Pénztár honlapján.
 
Ha nem kötöttem külön biztosítást, hogyan igazolhatom külföldön, hogy Magyarországon biztosított vagyok?
Külföldi utazás előtt ki kell váltani az egészségbiztosító helyi kirendeltségén az Európai Egészségbiztosítási Kártyát. Az egészségbiztosító csak annak adja ki a kártyát, aki a biztosító adatbázisa alapján Magyarországon jogosult társadalombiztosítási szolgáltatásokra. A kártya átmeneti jelleggel egy másik uniós tagországban tartózkodó számára az orvosilag szükséges ellátások igénybevételére jogosít az adott ország előírásainak megfelelően. Az egyes országok egészségügyi rendszeréről és a támogatások / fizetési kötelezettségek rendszeréről részletes leírást talál az Országos Egészségbiztosítási Pénztár honlapján.
 
Kiutazás közben, országhatáron belül baleset ért / autómat kirabolták. Fizet a biztosító?
A betegség-, baleset és poggyászbiztosítás csak az országhatáron kívül érvényes, így a biztosító ebben az esetben nem fizeti ki a kárt.

SZOLGÁLTATÁSOK

 
Mit jelent az, hogy "félpanziós ellátás"?
A félpanziós ellátás reggelit és vacsorát jelent.
 
Mi az a "kontinentális reggeli"?
Péksütemény vagy kenyér, vaj/margarin, dzsem, sajt/felvágott, tea/kávé.
 
Mi az a "büfé jellegű" vagy "svédasztalos" reggeli, vacsora?
A büfé jellegű vagy svédasztalos reggeli/vacsora többféle, önkiszolgáló jelleggel összeválogatott felvágottat, tojást, sajtot és egyéb ételt, valamint nem alkoholos italokat tartalmaz. A svédasztalos ellátás bővebb kínálatot biztosít a büfé jellegűnél.
 
Mi az az "all inclusive" ellátás?
Az "all inclusive" ellátás minimum napi háromszori bőséges étkezést, korlátlan üdítő és nem alkoholos ital fogyasztást tartalmaz.
 
Mit az a "stúdió"?
A stúdió egy légtérben található szobából és főzősarokból, valamint egy fürdőszobából áll.
 
Mi az a "lakóegység"?
Egynél több szobából álló, konyhával nem rendelkező lakrész, amiben a vendégek bizonyos helyiségeket (előszoba, néha fürdőszoba is) közösen használnak.
 
Mi az "apartman"?
Egy apartman hálószobából, és egy ettől elkülönülő részben található konyhából és fürdőszobából áll. A konyha-nappalik bizonyos esetben pótágyazhatók.
 
Mi az a "pótágy"?
Többnyire összecsukható ágy, földre rakható ágybetét, fotelágy, vagy ülőgarnitúrából átalakítható ágy.
 
Mi az az "egyágyas felár"?
Ha egy szobát egy vendég egyedül kíván igénybe venni, az iroda egyágyas felárat ad hozzá a fejenként meghatározott szobaárhoz.
 
Mit jelent az, hogy "üdülőhelyi illeték"?
A külföldi szállásadók vendégeik után helyi adót kötelesek fizetni, amit "üdülőhelyi illeték" néven adnak hozzá a szobaárhoz. Az üdülőhelyi illeték összege nem haladja meg az 1-2 Euro/fő/nap-ot, amiből 12 éven aluli gyermekek esetében többnyire kedvezmény is jár.
 
Mi az a "pályaszállás"?
A pályaszállás olyan szálláshely, ahonnan nincs szükség jármű igénybevételére a pálya megközelítéséhez, vagyis a pálya gyalogosan vagy sítalpon megközelíthető.
 
Mit jelent az, hogy egy program "fakultatív"?
A fakultatív program olyan szervezett kirándulás vagy program, aminek az árát a nyaralás alapára nem tartalmazza. A fakultatív programon való részvételről az utas szabadon dönt a szabad helyektől függően.

TOVÁBBI KÉRDÉSEK

 
Csak azokat a szolgáltatásokat tudom megrendelni, amiket a honlapon megtalálok?
Irodánk bármilyen, szakterületeinkhez tartozó egyedi elképzelés megvalósításához felajánlja közreműködését. Rugalmasak vagyunk, és igyekszünk minden kérést a lehető legjobb áron és legmagasabb színvonalon megoldani. Hívjon!
 
További kérdéseim vannak, hol tegyem fel őket?
Utasainknak azt javasoljuk, hogy kérdéseikkel elsősorban telefonon forduljanak hozzánk, mivel így részletesebb és személyre szabottabb tájékoztatást tudunk adni. Telefont fogadni hétköznap munkaidőben 10 és 18 óra között tudunk a 06 1/354-0191 és 354-1618 számokon.
Balatonföldvár
Like-olj minket és nyerj egy balatoni hétvégét!
Hírlevél regisztráció
+36 1 354 01 91 Kapcsolat