GYAKORI KÉRDÉSEK

JOGI ALAPOK


Milyen jogi irányelvek szabályozzák az utas és az iroda viszonyát?
Az iroda az utassal a megrendeléskor utazási szerződést köt. Az általános szerződési feltételek szövegét innen töltheti le. (A dokumentum olvasásához Adobe Reader vagy más, pdf formátumot olvasni képes program szükséges.) A felhasználóink adatait bizalmasan kezeljük, ennek részleteiről az Adatvédelmi Nyilatkozatban olvashat.
 

SZÁMLA


Hogyan kérhetek számlát az utazásról?
A 2009. évi áfatörvény a korábbiaktól eltérő módon határozza meg az utas mint adóalany fogalmát. E szerint utas (azaz megrendelő) az a személy, aki a szolgáltatást ténylegesen igénybe veszi. A jogszabály szerint a számla az utas nevére állítható ki, kizárólag az utazáson résztvevő személy tüntethető fel megrendelőként. A 2010. évi áfatörvény pedig kötelezi az utazási irodákat arra, hogy nyilatkoztassa utasait, hogy az utazást milyen minőségben veszi igénybe. Amennyiben az utas a számlát nem a saját nevére kéri (pl. cégnévre), végfelhasználói nyilatkozatot kell kitöltenie a cégjegyzésre jogosult személynek és mellékelnie kell egy cégkivonatot is. Ha a cég még tovább értékesíti a szolgáltatást (tehát nem végfelhasználó), akkor a szolgáltatás árára +25% általános forgalmi adót kell felszámítani, melyet a megrendelő a részvételi díjon felül köteles megfizetni. A felszámított áfa az áfavisszaigénylés szabályai szerint visszaigényelhető.

2009. évi áfatörvény a net.jogtar.hu-n >>
 

FOGLALÁS

 
Hol látom a szabad helyeket?
Szállásaink nagy részét lekérés alapján értékesítjük, így a szabad kapacitást nem tudjuk jelölni oldalunkon. Kérhet tőlünk árajánlatot az ajánlatkérő felület kitöltésével vagy pedig e-mailben, amelyre írásos árajánlatot küldünk és megküldjük a szabad kapacitást az adott szállásra vonatkozóan. Amennyiben a kiválasztott szálláson nincsen hely, lehetőség szerint ajánlunk helyette egy másik hasonló kategóriájú/elhelyezkedésű szállást.
 
Hogyan tudom megrendelni a szállást?
A kollégánk által küldött ajánlatban megadott linken (vagy weboldalunkon keresztül) az online megrendelési felület kitöltésével foglalhatja le a szállást.
 
Hova fut be a megrendelésem?
A megrendelés a www.utazas.info portál üzemeltetőjéhez, az Utazas.info / Web Vacation Utazási Iroda Kft.-hez fut be. https://www.utazas.info/utazasi-iroda
 
Hogyan véglegesíthetem személyesen a megrendelésemet?
A COVID-19 helyzetre való tekintettel a személyes ügyfélfogadás 2020.03.17-től visszavonásig szünetel, így személyes ügyintézésre nincs mód.
 
Hogyan véglegesíthetem előfoglalásomat online?
A visszaigazoló e-mailben és az utazási szerződésen feltüntetett előleg átutalásával, illetve a szerződéses viszony létrejöttét biztosító utazási szerződés elfogadásával véglegesítheti foglalását.
 
Hova kell az átutalást küldeni, és mit írjak rá?
 
  • FORINT készpénzes befizetés vagy átutalás esetén OTP BANK:

OTP Bank fióklista

Bank:                      OTP BANK

Számlatulajdonos:    Web Vacation Utazási Iroda Kft.

Számlaszám:           11715007-21222391

IBAN:                      HU38117150072122239100000000

SWIFT:                    OTPVHUHB

 

  • EURO készpénzes befizetés RAIFFEISEN BANK:

 

Raiffeisen Bank fióklista

Bank:                       Raiffeisen Bank

Számlatulajdonos:     Web Vacation Utazási Iroda Kft.

Számlaszám:            12010628 – 01363605 – 00200008

IBAN:                       HU94 1201 0628 0136 3605 0020 0008

SWIFT:                     UBRTHUHB

 

  • EURO átutalás esetén:

Bank:                      Transferwise

Számlatulajdonos:    Web Vacation Utazási Iroda Kft.

IBAN:                      BE13 9671 4884 4139

SWIFT:                    TRWIBEB1XXX 

 
A közleményben kérjük, tüntesse fel az utazási szerződés jobb felső sarkában található foglalási azonosítót, hogy a beérkezett összege azonosítani tudjuk!
 
 
Hol találom az online megrendelési felületet?
A megrendelési felület elérhető minden ajánlat oldalán legalul a „Megrendelés” gombra kattintva.
 
Hogy kapom meg az utazási szerződést?
A megrendeléseket 24 órán belül (hétvégén 72 órán belül) feldolgozzuk és elküldjük Önnek az utazási szerződést. Kérjük ellenőrizze a szerződésen szereplő adatokat!
 
Hol találom az Általános Szerződési Feltételeket?
Az Általános Szerződési Feltételek innen letölthető. (A dokumentum olvasásához Adobe Reader vagy más, pdf formátumot olvasni képes program szükséges.)
 
Hol találom az EUB Zrt. biztosítási feltételeit és ügyféltájékoztatóját?
Az EUB Zrt. biztosítási feltételei és ügyféltájékoztatója innen letölthető.  https://www.utazas.info/doc/eub-szolgaltatas-reszletes.pdf
Felhívjuk a figyelmet, hogy  az EUB Zrt. a biztosítási feltételekben és az ügyféltájékoztatóban külön fejezetekben foglalta össze a Polgári Törvénykönyvtől, illetve a korábbi általános szerződési feltételtől lényegesen eltérő rendelkezéseket!
 
Mennyi előleget kell fizetni?
Ha az utazás 30 napon túl kezdődik: minden megrendelt szolgáltatás díjának 40%-a.
 
Mikor kell teljes összeget fizetni?
Néhány előfoglalási akció esetében vagy ha az utazás 30 napon belül kezdődik.
 
Mi történik, ha ünnepnapokon küldöm el a megrendelést?
Irodánk csak munkanapokon 10-18 óra között van nyitva, így a megrendelések feldolgozását az ünnepnap utáni első munkanapon kezdjük meg. A megrendelés az irodánk által küldött visszaigazolás/utazási szerződés elfogadásával és az előleg/részvételi díj befizetésével válik véglegessé.
 
Ha hétvégén vagy ünnepnapon küldöm a megrendelést, és azonnal utalok, már másnap utazhatok is?
Az irodának nem csak a foglalást kell véglegesítenie, de az utat is meg kell szerveznie. Mivel hétvégén és ünnepnapokon az iroda nem tart nyitva, így az utat sem tudjuk megszervezni.
 
Előfoglaltam a helyem, az iroda mégsem tudja véglegesíteni a foglalást. Hogyan lehetséges ez?
Mivel az előfoglalás az utas számára semmilyen kötelezettséget nem jelent, ezért a külföldi szállásüzemeltetők fenntartják maguknak a jogot, hogy az eladatlan helyeket konkrét ajánlat esetén (elsősorban last minute periódusban) saját maguk értékesítsék, hogy elkerüljék az esetleges veszteséget. Bár irodánk mindent megtesz annak érdekében, hogy ilyen helyzetek csak a legritkább esetben forduljanak elő, mégis garanciát csak a már szerződött utasainknak tudunk biztosítani. A telefonos megerősítés elősegítheti a hely fenntartását.
 
A megrendelt és kifizetett szolgáltatáson lehet módosítani?
Bizonyos esetekben igen, de ilyen esetben kérje irodánk segítségét.

BIZTOSÍTÁS

 
Mire jó az útlemondási biztosítás?
Ha az utas betegség-, baleset- vagy egyéb káresemény miatt nem tud az utazáson részt venni, a biztosító megfizeti az utas kárának a biztosítási feltételekben meghatározott mértékét. Az akadályoztatás okának és a bizonyítás módjának részleteit a biztosítási szerződés tartalmazza. Bizonyos típusú utakra a biztosítás megkötése kötelező.
 
Miért érdemes az Európai Unió területére utazóknak betegség-, baleset-, és poggyász (BBP) biztosítást kötni, ha az Unió elfogadja a magyar társadalombiztosítást?
Egyrészt a biztosítók által kínált szolgáltatások nem csak az egészségügyi ellátásra vonatkoznak, hanem egyéb bizonyítható károkat is térítenek. Másrészt az Európai Unió elfogadja ugyan a magyar társadalombiztosítást (ha a biztosított jogosultságát igazolni tudja), ez mégis csak néhány országban jelenti a sürgősségi egészségügyi ellátás ingyenességét. Az országok többségében az alapellátás sem ingyenes, ezért a helyiekhez hasonlóan a külföldieknek is fizetniük kell, még ha Magyarországon érvényes társadalombiztosítással rendelkeznek is. Ha azonban biztosítást kötnek, minden jogos és igazolható költséget a biztosító átvállal, amennyiben a biztosított a szerződésnek megfelelően jár el. Az egyes országok egészségügyi rendszeréről és a támogatások / fizetési kötelezettségek rendszeréről részletes leírást talál az Országos Egészségbiztosítási Pénztár honlapján.
 
Mit tegyek, ha biztosítást kötöttem, és egészségügyi ellátásra szorulok külföldön?
Azonnal értesítse biztosítóját a biztosításon szereplő telefonszámon, hogy utólag ne alakulhasson ki jogi vita a szükséges intézkedéseket illetően.
 
Melyik biztosítás jobb?
A biztosítások többnyire áruknak megfelelő mértékű szolgáltatásokat nyújtanak. Ha olyan térségbe látogat, ahol magasabb a rizikófaktor, vagy magasak a sürgősségi egészségügyi ellátás önköltségei, érdemesebb a komolyabb szolgáltatásokat nyújtó drágább biztosítások közül választani. Az egyes országok egészségügyi rendszeréről és a támogatások / fizetési kötelezettségek rendszeréről részletes leírást talál az Országos Egészségbiztosítási Pénztár honlapján.
 
Ha nem kötöttem külön biztosítást, hogyan igazolhatom külföldön, hogy Magyarországon biztosított vagyok?
Külföldi utazás előtt ki kell váltani az egészségbiztosító helyi kirendeltségén az Európai Egészségbiztosítási Kártyát. Az egészségbiztosító csak annak adja ki a kártyát, aki a biztosító adatbázisa alapján Magyarországon jogosult társadalombiztosítási szolgáltatásokra. A kártya átmeneti jelleggel egy másik uniós tagországban tartózkodó számára az orvosilag szükséges ellátások igénybevételére jogosít az adott ország előírásainak megfelelően. Az egyes országok egészségügyi rendszeréről és a támogatások / fizetési kötelezettségek rendszeréről részletes leírást talál az Országos Egészségbiztosítási Pénztár honlapján.
 
Kiutazás közben, országhatáron belül baleset ért / autómat kirabolták. Fizet a biztosító?
A betegség-, baleset és poggyászbiztosítás csak az országhatáron kívül érvényes, így a biztosító ebben az esetben nem fizeti ki a kárt.

SZOLGÁLTATÁSOK

 
Mit jelent az, hogy "félpanziós ellátás"?
A félpanziós ellátás reggelit és vacsorát jelent.
 
Mi az a "kontinentális reggeli"?
Péksütemény vagy kenyér, vaj/margarin, dzsem, sajt/felvágott, tea/kávé.
 
Mi az a "büfé jellegű" vagy "svédasztalos" reggeli, vacsora?
A büfé jellegű vagy svédasztalos reggeli/vacsora többféle, önkiszolgáló jelleggel összeválogatott ételteket tartalmaz. A svédasztalos ellátás bővebb kínálatot biztosít a büfé jellegűnél. Figyelem! A büfé- vagy svédasztalos étkezés sem tartalmazza az italokat!
 
Mi az az "all inclusive" ellátás?
Az "all inclusive" ellátás minimum napi háromszori bőséges étkezést, délutáni snacket valamint korlátlan üdítő és nem alkoholos ital fogyasztást tartalmaz.
 
Mit az a "stúdió"?
A stúdió egy légtérben található szobából és főzősarokból, valamint egy fürdőszobából áll.
 
Mi az a "lakóegység"?
Egynél több szobából álló, konyhával nem rendelkező lakrész, amiben a vendégek bizonyos helyiségeket (előszoba, néha fürdőszoba is) közösen használnak.
 
Mi az "apartman"?
Egy apartman hálószobából, és egy ettől elkülönülő részben található konyhából és fürdőszobából áll. A konyha-nappalik bizonyos esetben pótágyazhatóak.
 
Mi az a "pótágy"?
Többnyire összecsukható ágy, földre rakható ágybetét, fotelágy, vagy ülőgarnitúrából átalakítható ágy.
 
Mi az az "egyágyas felár"?
Ha egy szobát egy vendég egyedül kíván igénybe venni, az iroda egyágyas felárat ad hozzá a fejenként meghatározott szobaárhoz.
 
Mit jelent az, hogy "üdülőhelyi illeték"?
A külföldi szállásadók vendégeik után helyi adót kötelesek fizetni, amit "üdülőhelyi illeték" néven adnak hozzá a szobaárhoz. Az üdülőhelyi illeték összege nem haladja meg az 1-2 Euro/fő/napot, amiből 12 éven aluli gyermekek esetében többnyire kedvezmény is jár.
 
Mi az a "pályaszállás"?
A pályaszállás olyan szálláshely, ahonnan nincs szükség jármű igénybevételére a pálya megközelítéséhez, vagyis a pálya gyalogosan vagy sítalpon megközelíthető.
 
Mit jelent az, hogy egy program "fakultatív"?
A fakultatív program olyan szervezett kirándulás vagy program, aminek az árát az utazás alapára nem tartalmazza. A fakultatív programon való részvételről az utas szabadon dönt a szabad helyektől függően.

TOVÁBBI KÉRDÉSEK

 
Csak azokat a szolgáltatásokat tudom megrendelni, amiket a honlapon megtalálok?
Irodánk bármilyen, szakterületeinkhez tartozó egyedi elképzelés megvalósításához felajánlja közreműködését. Rugalmasak vagyunk, és igyekszünk minden kérést a lehető legjobb áron és legmagasabb színvonalon megoldani. Hívjon!
 
További kérdéseim vannak, hol tegyem fel őket?
Utasainknak azt javasoljuk, hogy kérdéseikkel elsősorban telefonon forduljanak hozzánk, mivel így részletesebb és személyre szabottabb tájékoztatást tudunk adni. Telefont fogadni hétköznap munkaidőben 10 és 18 óra között tudunk a 06 20 459 5424 számon.