Andorra, a miniállam

Európa legnagyobb törpeállama, az Andorrai Hercegség (katalánul Principat d'Andorra), Franciaország és Spanyolország között, a Pireneusok keleti részén terül el. A hegyvidéki miniállam átlagos tengerszint feletti magassága 1996 méter, 23.000 fős fővárosa, Andorra la Vella is 1023 méteren fekszik. Ezzel ez Európa legmagasabban fekvő fővárosa és télen népszerű a síelők körében is (nyáron a hóhatár csak 2500 méter felett van általában).

Elszigeteltsége miatt Andorrát soha nem érintette az európa politika. Gyakorlatilag Spanyolországon és Franciaországon kívül kevés országgal van kapcsolata, hivatalos nyelve is a katalán, illetve beszélt nyelvek a francia és a spanyol. Hivatalos pénzneme nincs, mindig is szomszédaiét használta (tehát az eurót). Az Európai Uniónak nem teljes jogú tagja, kapcsolatuk speciális: úgynevezett készárumozgás esetén határai vámmentesek, mezőgazdasági termék mozgatása esetén viszont már EU-n kívüli országnak számít. 

A kedvező adózási szabályoknak (vámmentesség, ingyenes betegellátás, stb.) köszönhetően virágzik az ország turizmusa, az infrastrukturális (távközlési, közlekedési) fejlesztéseknek köszönhetően pedig mára már Andorra egy modern állammá nőtte ki magát.