Demänovai barlangok

Az Alacsony-Tátra északi oldalán fekvő Demänovai barlangok a szlovák Nemzeti Természetvédelmi Terület leghosszabb barlangrendszere. A rendszer kiemelkedő barlangja a Demänovai szabadság-ó barlang, amely látogatóit már régóta lenyűgözi gazdag és sokszínű cseppkőképződményeivel, a titokzatos Demänovka patakkal és mesés tavaival. Szlovákia leglátogatottabb barlangja.

A barlang Liptovský Mikuláštól 13 km-re délre, az Alacsony-Tátrában fekszik, a Demänovai-völgy jobb oldalán, néhány kilométerre az ismert Jasná síközpont alatt. A parkolótól a bejárathoz 400 m hosszú és 67 m szintkülönbségű kanyargós tanösvényen jutunk fel. A barlanghoz való feljutás mintegy 10 - 15 percet vesz igénybe


DEMÄNOVAI Szabadság barlang:

Árak - 2017FelnőttekDiák 6-15 év között*Diák 15 év felett és senior**
Hagyományos túra8,00 €4,00 €7,00 €
Nagy túra15,00 €7,50 €13,00 €

* Gyerekek 6-15 éves kor között; 15 évnél idősebb rokkantak érvényes igazolvánnyal
** Nappali tagozatos diákok – főiskola esetében az aktuális évre érvényes tanulmányi igazolással; 60 év feletti személyek

ÚtvonalIdőtartamaHosszÁtlaghőmérséklet
Demänovai szabadság barlang - Nagy túra100 min2150 m6,1 - 7,0 °C
Demänovai szabadság barlang - Hagyományos túra60 min1150 m6,1 - 7,0 °C


A hagyományos túra hossza 1 150 m, szintkülönbsége 86 m. A túra útvonalán 913 lépcsőfok van. Az exkluzív (nagy) túra hossza 2 150 m, szintkülönbsége azonos, 1 118 lépcsőfokkal. A hagyományos túra látogatási időtartama kb. 60 perc, a nagytúra esetében kb. 100 perc. A barlang átlaghőmérséklete 6,1 - 7°C között van.


Nagy túra

A hagyományos túrához csatolt szakasz: Veľký dóm (Nagy-terem) – Szlovákia legnagyobb látogatható terme földalatti folyóvízi járattal és hófehér lágy cseppkőkérgekkel (ún. montmilch vagy hegyitej). A második rész: Ružová sieň (Rózsa-terem) és Králova galéria (Király-galéria), a barlangrendszer legváltozatosabb cseppkődíszítésének egy része, különleges tavi cseppkőkérgek és szivacsszerű képződmények, barlangi gyöngyök és számos más képződmények az egész szakaszon.

Hagyományos túra

A Demänovai barlangrendszer legérdekesebb, 1933. 5. 5.-től látogatható járatainak megtekintése. Különleges cseppkőképződmények, a Demänovka földalatti folyója, karszttavacskák valamint jellegzetesen kiformált járatok és mennyezeti medrek. A felsőbb részek falai, mennyezete és hasadékai gazdag cseppkőképződménnyel díszítettek. A megállók a barlang leglátványosabb részein vannak, megfelelő túraszöveggel a járatok létrejöttéről, történetéről és jellegzetes részeiről.DEMÄNOVAI JÉGBARLANG:

A Demänovai jégbarlang a világhírű Demänovai barlangok északi részét képezi. Figyelemreméltóak tartós jégképződményei, járatainak különleges alakjai és hatalmas méretei, értékes állatvilága és gazdag történelme.

Árak - 2017FelnőttekDiák 6-15 év között*Diák 15 év felett és senior**
Demänovai jégbarlang8,00 €4,00 €7,00 €

* Gyerekek 6-15 éves kor között; 15 évnél idősebb rokkantak érvényes igazolvánnyal
** Nappali tagozatos diákok – főiskola esetében az aktuális évre érvényes tanulmányi igazolással; 60 év feletti személyek

ÚtvonalIdőtartamaHosszÁtlaghőmérséklet
Demänovai jégbarlang45 min650 m0,4 - 3,0 °C

A látogatási útvonal hossza 650 m szintkülönbsége 48 m. A bejárat és a kijárat azonos magasságban fekszenek, a távolság köztük csak 40 m. A látogatás időtartama kb. 45 perc. A barlang hőmérséklete a nyári hónapokban +0,4°C és +3°C között mozog.

A látogatási útvonal meredek szakaszokkal tagolt hatalmas folyóvíz alkotta járatokon vezet keresztül. Az útvonal első részeiben cseppkőképződmények láthatók, míg a második szakaszban jégképződményekkel találkozunk.

A cseppkő és jég kombinációja érdekessé teszi a  túrát, amelyen a látogatók megismerkedhetnek a járatok és a képződmények keletkezésével, az eljegesedés feltételeivel valamint a jég cseppkövekre gyakorolt hatásával. A barlangi járatok főképp ovális, folyóvíz által kialakított folyosókból és omlásos-kifagyásos termekből tevődnek össze.