Karpathos nyaralás

A görög szigetek közül talán ez az egyik legvadregényesebb, az azúrkék tengerpartok, és a zöldellő mediterrán fenyvesek egyik fő lelőhelye. Ha szívesen felfedezne érintetlen tájakat, mesébe illő erdőket, napozna a kristálytiszta Égei-tenger partján, akkor Karpathosnál keresve se találna jobb úti célt görögországi nyaralásához. Szikrázó napsütés, festői, kristálytiszta, változatos, szebbnél szebb tengeröblök, lélegzetelállító panoráma a hegyekből, ősi hagyományokat őrző falvak, érintetlen természet, csak néhány Karpathos látnivalói közül. A sziget váltzatos üdülési lehetőségeket kínál, hangulatos szállásokkal és remek programokkal. 

Amopi

A sziget dél-keleti részén, a főváros és a reptér között félúton található Amopi, egy karpathosi nyaralás legfestőibb...
Legkeresettebb Hotel Sophia 189 900 Ft/főtől

Karpathos

Karpathos, ezt a szót hallva sok görögnek egy lány jut eszébe, aki színes népviseletiben, fonott hajjal libben végig egy kis utcán. Ennek oka, hogy a szigeten, de legfőképpen az itt található, Olympos faluban, a nők még mindig büszkén hordják a mindennapokban is az élénk színekben pompázó hagyományőrző népviseletüket.

 

Karpathos a Dodekanéz szigetek második legnagyobb tagja, mely Rodosz és Kréta között fekszik, 227 tengeri mérföldre Pireusztól.

 

A hosszan elnyúló szigeten festői falvak, hegyek, mélyzöld völgyek, szép halászkikötők és homokos strandok várják az idelátogatókat. A sziget legmagasabb pontja Kali Limni, mely 1.214 méter magas és nagyjából a sziget közepén helyezkedik el.

Karpathos lakossága mintegy 6.500 Fő, akik megélhetését a mezőgazdaság, állattenyésztés és halászat biztosítja, nyáron viszont sokan tevékenykednek a turizmusban is.Karpathos azoknak ajánljuk, akik elsősorban nyugodt pihenésre vágynak, illetve azoknak is akik kíváncsiak a lebilincselő helyi folklórra.

 

A sziget nevezetes a sajátos építészetéről és dekorációs technikájáról -mellyel a házak belsejét díszítik-, a népi szokásokról, hagyományokról, melyek főként a világtól távol eső Olympos faluban őrzik a mai napig.

 

A főváros és a sziget legfontosabb kikötője Pigadia, mely egy szép nagy homokos strand és csodaszép zöld domb között fekszik. A domb tetején, a mélyzöld színekben pompázó Kali Limni lábánál található a régi város, Poseidion akropoliszának romjai. A pigadiai házak szinte mind újonnan épültek, melyeket Amerikába elvándorolt karpathosziak építettek, akik visszatérnek a szigetre minden évben.

 

A görög szigetekhez hasonlóan itt is számos felfedezni való akad. A nagyobb üdülőhelyeken, illetve települések közelében a partok részlegesen vagy teljesen ki vannak építve, míg az eldugottabb öblök teljesen érintetlenek. Mivel utóbbi helyeken a természetes árnyék ritka, így célszerű napernyővel érkezni.

 

Az esti fényben kivilágított kikötő és a tenger felett futó utcák romantikus sétára hívogatják az nyaralókat.

 

Karpathos történelme dióhéjban:

 

Mivel Karpathos közel fekszik Krétához, így a tudósok szerint a mínoszi kultúra idején is lakott volt már. A virágkorát az V. században élte, amikor is négy jelentősebb város volt a szigeten: Potidaion vagy Poseidion, Arkesia, Brukuntas és Nisyros. Később római megszállás alá került, majd a rómaiak bukása után bizánci fennhatóság alá került. Ezt követően kalózok kedvelt kikötőhelyévé vált, majd 1206-ban Leona Gavala genovai és velencei lovag tulajdonába került. Később, 1538-ban elfoglalták a törökök, hódoltságuk 400 évig tartott. Ezt követően 1821-ben a sziget részt vett a szabadságharcban, mely 7 évi függetlenséget hozott, ám 1831-ben a londoni protokol alapján ismét török fennhatóság alá került egészen 1912-ig, amikor is elfoglalták az olaszok. A Dodekanéz szigetek több tagjával együtt Karpathos 1948-ban egyesült Görögországgal.

repülő Térkép
repülővel189 900 Ft/főtől
repülő új Térkép
repülővel233 000 Ft/főtől
repülő tipp Térkép
repülővel289 900 Ft/főtől
repülő Térkép
repülővel254 900 Ft/főtől
repülő Térkép
repülővel424 900 Ft/főtől
repülő Térkép
repülővel174 900 Ft/főtől
repülő Térkép
repülővel229 000 Ft/főtől
repülő Térkép
repülővel227 571 Ft/főtől
repülő Térkép
repülővel230 820 Ft/főtől
repülő Térkép
repülővel209 900 Ft/főtől
További ajánlatok betöltése...

Utazási irodánk nagy gondot fordít arra, hogy mindenki megtalálja számára legmegfelelőbb apartmant vagy szállást karpathosi nyaralásához. A választás megkönnyítése érdekében összegyűjtöttük egy térképre Karpathos apartmanjait és hoteljeit.

Annak érdekében, hogy az összehasonlítás is egyszerűbbé váljék, a feltüntetett karpathosi szállásokra kattintva részletesebb információk jelennek meg a térképen!

Utazás Karpathosra repülővel

UTAZÁS KARPATHOSRA CHARTER REPÜLŐVEL! 

  • repülővel: 2024. jún. 13-tól okt. 10-ig minden turnushoz charter repülőjárat indul csütörtökön Budapest - Karpathos - Budapest útvonlalon. További információk: Karpathosra repülővel.