Karpathos nyaralás

A görög szigetek közül talán ez az egyik legvadregényesebb, az azúrkék tengerpartok, és a zöldellő mediterrán fenyvesek egyik fő lelőhelye. Ha szívesen felfedezne érintetlen tájakat, mesébe illő erdőket, napozna a kristálytiszta Égei-tenger partján, akkor Karpathosnál keresve se találna jobb úti célt görögországi nyaralásához. Szikrázó napsütés, festői, kristálytiszta, változatos, szebbnél szebb tengeröblök, lélegzetelállító panoráma a hegyekből, ősi hagyományokat őrző falvak, érintetlen természet, csak néhány Karpathos látnivalói közül. A sziget váltzatos üdülési lehetőségeket kínál, hangulatos szállásokkal és remek programokkal. 

Amopi

A sziget dél-keleti részén, a főváros és a reptér között félúton található Amopi, egy karpathosi nyaralás legfestőibb...

Karpathos

Karpathos, ezt a szót hallva sok görögnek egy lány jut eszébe, aki színes népviseletiben, fonott hajjal libben végig egy kis utcán. Ennek oka, hogy a szigeten, de legfőképpen az itt található, Olympos faluban, a nők még mindig büszkén hordják a mindennapokban is az élénk színekben pompázó hagyományőrző népviseletüket.

 

Karpathos a Dodekanéz szigetek második legnagyobb tagja, mely Rodosz és Kréta között fekszik, 227 tengeri mérföldre Pireusztól.

 

A hosszan elnyúló szigeten festői falvak, hegyek, mélyzöld völgyek, szép halászkikötők és homokos strandok várják az idelátogatókat. A sziget legmagasabb pontja Kali Limni, mely 1.214 méter magas és nagyjából a sziget közepén helyezkedik el.

Karpathos lakossága mintegy 6.500 Fő, akik megélhetését a mezőgazdaság, állattenyésztés és halászat biztosítja, nyáron viszont sokan tevékenykednek a turizmusban is.Karpathos azoknak ajánljuk, akik elsősorban nyugodt pihenésre vágynak, illetve azoknak is akik kíváncsiak a lebilincselő helyi folklórra.

 

A sziget nevezetes a sajátos építészetéről és dekorációs technikájáról -mellyel a házak belsejét díszítik-, a népi szokásokról, hagyományokról, melyek főként a világtól távol eső Olympos faluban őrzik a mai napig.

 

A főváros és a sziget legfontosabb kikötője Pigadia, mely egy szép nagy homokos strand és csodaszép zöld domb között fekszik. A domb tetején, a mélyzöld színekben pompázó Kali Limni lábánál található a régi város, Poseidion akropoliszának romjai. A pigadiai házak szinte mind újonnan épültek, melyeket Amerikába elvándorolt karpathosziak építettek, akik visszatérnek a szigetre minden évben.

 

A görög szigetekhez hasonlóan itt is számos felfedezni való akad. A nagyobb üdülőhelyeken, illetve települések közelében a partok részlegesen vagy teljesen ki vannak építve, míg az eldugottabb öblök teljesen érintetlenek. Mivel utóbbi helyeken a természetes árnyék ritka, így célszerű napernyővel érkezni.

 

Az esti fényben kivilágított kikötő és a tenger felett futó utcák romantikus sétára hívogatják az nyaralókat.

 

Karpathos történelme dióhéjban:

 

Mivel Karpathos közel fekszik Krétához, így a tudósok szerint a mínoszi kultúra idején is lakott volt már. A virágkorát az V. században élte, amikor is négy jelentősebb város volt a szigeten: Potidaion vagy Poseidion, Arkesia, Brukuntas és Nisyros. Később római megszállás alá került, majd a rómaiak bukása után bizánci fennhatóság alá került. Ezt követően kalózok kedvelt kikötőhelyévé vált, majd 1206-ban Leona Gavala genovai és velencei lovag tulajdonába került. Később, 1538-ban elfoglalták a törökök, hódoltságuk 400 évig tartott. Ezt követően 1821-ben a sziget részt vett a szabadságharcban, mely 7 évi függetlenséget hozott, ám 1831-ben a londoni protokol alapján ismét török fennhatóság alá került egészen 1912-ig, amikor is elfoglalták az olaszok. A Dodekanéz szigetek több tagjával együtt Karpathos 1948-ban egyesült Görögországgal.

repülő Térkép
repülővel219 900 Ft/főtől
repülő Térkép
repülővel227 571 Ft/főtől
repülő Térkép
repülővel231 900 Ft/főtől
repülő Térkép
Az ajánlat jelenleg nem foglalható
repülő új Térkép
Az ajánlat jelenleg nem foglalható
repülő tipp Térkép
Az ajánlat jelenleg nem foglalható
repülő Térkép
Az ajánlat jelenleg nem foglalható
repülő Térkép
Az ajánlat jelenleg nem foglalható
repülő Térkép
Az ajánlat jelenleg nem foglalható
repülő Térkép
Az ajánlat jelenleg nem foglalható
További ajánlatok betöltése...

Utazási irodánk nagy gondot fordít arra, hogy mindenki megtalálja számára legmegfelelőbb apartmant vagy szállást karpathosi nyaralásához. A választás megkönnyítése érdekében összegyűjtöttük egy térképre Karpathos apartmanjait és hoteljeit.

Annak érdekében, hogy az összehasonlítás is egyszerűbbé váljék, a feltüntetett karpathosi szállásokra kattintva részletesebb információk jelennek meg a térképen!

Utazás Karpathosra repülővel

UTAZÁS KARPATHOSRA CHARTER REPÜLŐVEL! 

  • repülővel: 2023. jún. 15-től okt. 12-ig minden turnushoz charter repülőjárat indul csütörtökön Budapest - Karpathos - Budapest útvonlalon. További információk: Karpathosra repülővel.