Nafplion, a valaha volt görög főváros

2015. március 24.

Toloi utazásunk során nem csak tolo látnivalóival érdemes megismerkedni, hanem célszerű ellátogatni a környékbeli településekre, hiszen rengeteg nevezetesség vár ránk szálláshelyünkön kívül is! A görögországi Tolo-tól nem messze található Nafplion felejthetetlen élményt nyújt az ide látogatóknak gyönyörű tengerpartjával, hangulatos tavernáival és kedves kis utcácskáival.

 

Nafplion neve sokszor változott a történelem folyamán, a modern görög nyelv Návplio néven emlegeti, míg az európai köznyelvben elterjedtebb a Nafplion elnevezés. A név "új várost" jelent: Napoli, mint "néa polisz", tehát új polisz. Manapság elfogadott a város Návplion és Návplio elnevezése is, mindkettővel találkozhatunk hivatalos megnevezésekben.

 

A város környéke az ősidők óta lakott terület. Nafpliont a középkorban számos nép elfoglalta, így erős falak vették körbe a települést, amely erődítmények közül sok még ma is látható. A város Görögország fővárosa volt 1928 és 1934 között, amikoris Athénba helyezte át székhelyét a király.

 

Nafplion látnivalói közül érdemes meglátogatni a Burcit, amely egy kis erődsziget a kikötő közelében - egészen a 1865-ig használatban volt az erőd, amellyel a teleülést védték. A Palamidi erőd is remek látvány, a városból csaknem 1000 lépcsőfokon lehet feljutni az építménybe. 

 

Nafplion óvárosa is gyönyörű, a letűnt korok építményei között sétálva beülhetünk egy-egy hangulatos tavernába vagy kávézóba. Számos múzeum is található a városban, érdemes megnézni például az ouzo-múzeumot, a kőmúzeumot vagy a néprajzi gyűjteményt is.