Toboggan pálya Stuhleckben? De mi is az valójában?

2014. november 28.

Stuhleckben lehetőségünk van toboggant bérelni, és egy 5 km hosszú, direkt erre a célra kialakított pályán lecsúszni. Ez így rendben is van, de biztosan sokunkban felmerült a kérdés, hogy mi az a toboggan egyáltalán, mire használják, és hogyan működik? Aki szeret szélsebesen lesiklani a lejtőkön, az a síelés mellett valószínűleg ezt az időtöltést is imádni fogja!

 

A toboggan igazából egy egyszerű szánkó, egyetlen különbsége az általunk megszokott szánkótól a tapla, mivelhogy a toboggannak nincs külön talp része, az egész szerkezet teljesen lapos. Fából készül általában, hasonlóan a talpas szánkóhoz, habár manapság egyre elterjedtebbek a műanyagból vagy fémből gyártott eszközök. Különböző formái lehetnek, a legegyszerűbb fa kivitelezéstől kedzve a modernebb, kapaszkodóval ellátott műanyagig sokféle megvalósítását megtalálhatjuk a "talpatlan szánkót".

Eredetileg a kanadai indiánok használták a toboggant, a szó a nyelvükön „könnyű szánkót” jelent. Praktikus jármű a hóban való szállításhoz, hiszen akár több ember (legtöbbször gyerek) is elfér rajta, és a felkanyarodó orra megakadályozza, hogy a szánkó előre bukjon a hóban. Sokszor kutyák húzták a szánt, így gyorsabb volt a haladás, de emberi erővel is jól mozog, kutyák híján az emberek húzták egymást a lankásabb szakaszokon.

 

Stuhleckben nem csak szánkót és toboggant, de snow tube-ot is bérelhetünk – itt a koncepció ugyanaz, csupán szánkó helyett „fánkkal” csúszhatunk végig a kialakított, több km-es pályaszakaszon. Ha a Semmeringen járunk, és szívesen kipróbálnánk valami mást is a síelésen kívül, akkor ne hagyjuk ki ezeket a programokat, garantált a szórakozás az egész család számára!