Olümposz, az istenek lakhelye

2015. február 26.

Ha nyaralásunk helyszínéül a görögországi Paraliát választottuk, akkor a városon kívül mindenképpen nézzünk körbe a környéken, ne töltsük szabadidőnket paraliai szállásunkon, hiszen rengeteg program és látnivaló vár a környéken!

 

Az egyik leghíresebb, és leggyakrabban látogatott célpont az Olümposz hegye. Valószínűleg mindenki találkozott már vele, ha máshol nem, hát történelem tanulmányai során biztosan. A Thesszália és Makedónia határán elhelyezkedő hegység a legnagyobb Görögországban, sőt, majdnem 3000 méterével Európában is a lista élén áll!

 

Ha szeretnénk meghódítani az istenek lakhelyét, akkor a hegy lábánál fekvő Litochoro nevű településről indulhatunk, majd onnan egészen az 1150 méter magasan fekvő Prioniáig juthatunk a fakultatív programok keretein belül. A görög mitológia szerint az Olümposz csúcsán éltek az istenek, Zeusszal a trónon - aki kíváncsi a hegy legmagasabb pontjára is, és szívesen sétál többet, vagy akár mászik is, az egyénileg tud feljutni a hegycsúcsra Prioniából.

 

A hegy természetvédelmi övezet, állat-és növényvilága nagyon gazdag, emiatt hozták létre Görögország első nemzeti parkját ezen a területen. Az Olümposzt sokszor felhők ölelik körül, ám tiszta időben gyönyörű kilátás nyílik például a Katerini-öbölre. Aki viszont nem szeret sokat gyalogolni, annak nem ajánljuk a programot, hiszen több órás túra alatt lehet feljutni a hegyre.