Beutazási és határátlépési feltételek Macedóniába és Szerbiába

MACEDONIA - BEUTAZÁSI ÉS HATÁRÁTLÉPÉSI FELTÉTELEK

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek

2006. július 1-től véglegesen megszűnt a magyar turisták vízumkötelezettsége Macedóniába. A Macedóniába turizmus céljából beutazni kívánó, illetve átutazó magyar állampolgárok érvényes útlevéllel vagy - 2008. október 3. óta - érvényes személyi igazolvánnyal léphetnek be, és 90 napig tartózkodhatnak vízummentesen az ország területén. 

A határátlépés feltételei:
  • érvényes úti okmányok
  • az utazáshoz elegendő pénzösszeg
  • gépkocsival utazóknál a gépkocsi papírjai, forgalmi engedély, zöldkártya

Tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat, hogy a mecedóniai határokon megkövetelik az utasbaleset-biztosítás meglétét. A szkopjei magyar nagykövetség javasolja, hogy az országba beutazók, illetve azon átuzók még elindulás előtt kössék meg biztosításukat! 

Az aktuális körülményekről utazás előtt célszerű érdeklődni a Macedón Köztársaság Budapesti Nagykövetségénél.

SZERBIA - BEUTAZÁSI ÉS HATÁRÁTLÉPÉSI FELTÉTELEK

Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételek

Az EU tagállamainak és a schengeni zóna államainak állampolgárai - 2010. június 12-étől kezdődően - érvényes személyi azonosító igazolvánnyal is beléphetnek Szerbiába. Magyar viszonylatban csak az új, kártyaformátumú személyi azonosító igazolványt fogadják el a szerb határrendőrök.

Érvényes úti okmányokkal rendelkező magyar állampolgárok vízum nélkül utazhatnak be Szerbia területére, és ott az első beutazás időpontjától számított 6 hónapon belül összesen, legfeljebb 90 napig tartózkodhatnak, átutazhatnak és kiutazhatnak.

UTAZÁSI TANÁCSOK A KÜLÜGYMINISZTÉRIUMTÓL

További utazási tanácsok, infók a Magyar Külügyminisztérium honlapján: www.kulugyminiszterium.hu