A lenyűgöző Meteorák

2015. február 26.

Nei pori nyaralásunk idején érdemes körbenézni a településen kívül a környéken is, hiszen remek látványosságok és programok állnak rendelkezésünkre, csupán néhány km-es távolságra nei pori szállásunktól.

 

Az Olümposz mellett a Meteorákat is mindenképpen ajánlott megnézni, ez Görögország egyik legnevezetesebb látványossága. Fenséges kilátást nyújtanak a hatalmas, torony-és csipke alakú sziklatömbök, amelyek elérhetik az akár 150 méteres magasságot is. A meteora név maga „levegőben lebegőt” jelent, ezzel is utalva a sziklák gigantikus méreteire.

 

A Meteorákon összesen 24 kolostor található, ezek közül azonban csak ötöt használnak még a szerzetesek. Régen úgy gondolták, hogy ez a csodálatos hely Isten ajándéka, aki azért teremtette a szikákat, hogy akik szeretnének Istenhez közelebb kerülni, azok háborítatlanul élhessenek itt a magasban. Ezért minden csúcsra szerettek volna építeni egy kolostort, hogy Isten dicsőségét hirdessék.

 

Ezek az épületek a turisták számára is látogathatóak, akinek nincs tériszonya, az a sziklába vájt lépcsősorokon és hidakon juthat fel a kolostorokba, a bátrabbak pedig akár a régi ösvényeken is közlekedhetnek. Minden évben számos zarándokot is vonz a hely, hiszen itt a világtól elvonultan, szabadon gyakorolhatják vallásukat.

 

Az fakultatív program során lehetőség nyílik egy kolostor megtekintésére is, ezért ajánlott vállat és lábakat takaró öltözetben elindulni, hiszen csak az ortodox vallásnak megfelelő öltözetben léphetünk be az épületbe. Célszerű kényelmes cipőt húzni, hiszen csak hosszasabb lépcsőzés után tudjuk megközlíteni a kolostort.