Lefkada nyaralás

Lefkada, Görögország nyugati részén, a Jón-szigetek egyike. Éghajlatát tekintve, egy igazi mediterrán térségről beszélhetünk, enyhe telek és forró nyarak jellemzik. A görög szigetek közül Lefkádának különösen dús a növényzete. Mutatós fenyvesei és káprázatos partszakaszai, amelyet különleges sziklaképződmény tagolnak, mára a védjegyévé váltak. Porto Katsiki a legnépszerűbb tengerparti szakaszának az egyike.  Emellett számos látnivalóval is kecsegtet minket ez a régió, amiket érdemes kivétel nélkül megcsodálni. Ha Lefkada nyaralásának a célpontja, eldöntheti, hogy a pezsgőbb nyugati vagy a valamivel csendesebb keleti részén tölti görögországi nyaralását.

 

Nidri

Lefkada keleti partján fekvű üdülőváros, mely a sziget második legnagyobb nyaralóhelye. Nidriben számos taverna, kávézó, bár és...
Legkeresettebb Hotel Avra Beach 179 000 Ft/főtől

Lefkada

 

Nyaralás Görögországban, az elbűvölő Lefkadán. A görög szigetek egyike, nevét a nyugati oldalán lévő, szinte függőleges sziklákról kapta. Az egyik ilyen magas csúcsról vetette a mélybe magát az ógörög írónő Sappho, miután reménytelen szerelembe esett Phaonnal.

 

A sziklás nyugati parttal ellentétben Lefkada keleti partja lankás, élénk zöld növényzettel és számos káprázatos öböllel rendelkezik. Az egyik ilyen öble, a Sivota-öböl megfelel Homérosz egyik leírásának az Odüsszeiában. Egy feltevés szerint, Homérosz által megírt Ithaka azonos Lefkadával. A sziget keleti partjával szemben találhatók Lefkada kis szigetei, köztük a méltán híres nevezetes Skorpios.

 

Lefkada eredetileg a Görögország nyugati partjának része volt, a szárazföldhöz kapcsolódott egészen i.e. 7. századig, amikor is a korinthiaiak egy csatornát vágtak a sziget és a szárazföld közé, ezzel elválasztva őket. Jelenleg egy híd köti össze a szigetet a szárazfölddel.

 

A sziget Ithakától és Kefaloniától északra található, mintegy 31 és 45 tengeri mérföldre. Területe hozzávetőleg 803 km2 és ebből nagyjából 117 km-nyi partszakasza van. A lakosságának a száma 20.000 tehető, akik többnyire mezőgazdaságból, állattenyésztésből és turizmusból tartják fent magukat. A domborzata igen változatos, hegyek (1.158 méter Stavrota a legmagasabb) a sziget középvonalán találhatók buja zöld flórával. A magasabban fekvő terülteken forrásvizek is fellelhetők. A termékeny lankás területek a sziget nyugati és déli részén fekszenek.

 

Lefkada legfőbb termékei az olaj és a bor, de igen népszerűek még az itt készült ízletes kolbász félék is. Sőt, ha szeretne valami igazán különlegeset kóstolni görögországi nyaralása során, akkor valamilyen formában feltétlenül ízlelje meg a Lefkadán termelt lencsét, ami talán Görögországban itt a legfinomabb. Kézműves termékei is nagyon kedveltek, köztük a csipke, hímzés és a fonás. Lefkada a szülőhazája két újgörög költőnek is: Angelos Sikelianosnak és Aristotelis Valaoritisnek is.

 

Lefkada önálló prefektúra, mely magában foglalja a környező apró görög szigeteket (Meganisi, Maduri, Skorpios, Sparti, Kastro) is. A szállások, az úthálózat és közlekedés a szigeten minden igényt kielégítenek, így kellemes kikapcsolódást biztosítanak az idelátogatóknak.

 

Görög utazását a itt található  festői szépségű öblök, strandok, a kristálytiszta tengervíz és a meseszép, hagyományokat hűen őrző kis hegyi falvak tehetik teljessé. 

 

 

Lefkada történelme dióhéjban:

 

Lefkada már a neolitikumban is lakott volt, melyet régészeti leletek tanúsítanak. A szigeten található néhány más lelet is, melyek a mükénéi időszakból származnak. Körülbelül 100 évvel azután, hogy Korinthosz egy gyarmatot hozott létra Korfu szigetén, gyarmatosította Lefkadát is, i.e. 640 körül.

 

A sziget i.e. 4 században makedón fennhatóság alá került, majd az epirusi király Pyrrohs, később pedig a rómaiak foglalták el. A hosszú és nyugtalan bizánci időknek a 13.században lett vége. Ezután a frankok kerítették fennhatóságuk alá és ők építették a híres várat, az Agia Mavra-t, melynek falai között alakult meg ugyanilyen néven az Agia Mavra kolostor. Ennek alapján a szigetet évszázadokig Agia Mavra-nak hívták.

 

Később, több más Jón-tengeri szigettel együtt elfoglalták a törökök. De mivel jóval közelebb helyezkedik el a szárazföldhöz mint a többi sziget, így sokkal tovább tartották a törökök fennhatóságuk alatt, egészen pontosan 1479 és 1694 között. Ezután a velenceiek hódították meg Lefkadát. 1797-ben a franciák vonták uralmuk alá a szigetet, később pedig az oroszok voltak a sziget urai. Ali Pascha idejében a törökök megpróbálták újra elfoglalni Lefkadát, de Ionnis Kapodistrias megakadályozta ezt. Ő volt aki a szárazföldi lázadókkal együttműködve megvédte a szigetet a törököktől. Lefkada 1964-ben csatlakozott Görögországhoz a többi Jón-tengeri szigettel együtt.

 

repülő tipp Térkép
repülővel209 900 Ft/főtől
repülő új Térkép
repülővel279 900 Ft/főtől
repülő Térkép
repülővel199 900 Ft/főtől
repülő új Térkép
egyénileg179 000 Ft/főtől
repülő Térkép
egyénileg259 000 Ft/főtől
repülő tipp Térkép
repülővel259 900 Ft/főtől
repülő Térkép
repülővel219 900 Ft/főtől
repülő Térkép
repülővel234 900 Ft/főtől
repülő Térkép
repülővel199 900 Ft/főtől
repülő Térkép
repülővel199 900 Ft/főtől
További ajánlatok betöltése...

Utazás Lefkadára autóval

Utazás Lefkadára busszal