Buza Sándor a Hóóórukkról, Chopokról

TÉLI "RÁNCFELVARRÁS" AZ ALACSONY ÉS A MAGAS TÁTRÁBAN

Nem is emlékszem, mikor síeltem utoljára Szlovákiában.

Tán még az elmúlt évezredben...

És mégis, a 80-as évek végi, Turecka-i első "lépések" azóta is kitörölhetetlenek az emlékeimből. 

Kölcsön léc, kölcsön bakancs, széldzseki és hegesztőszemüveg (!). Semmi polár, semmi félig-áteresztő, semmi napvédelem.

Gondoltam, jó lesz! Nem lett jó! A szemüveg az első esésénél a mínusz tizenötben eltörött. A széldzsekiben pedig - azon túl, hogy majdnem halálra fagytam a csigalassúságú felvonón - baromi gyorsan lehetett csúszni lefelé. Háton. A fák közé...

Akkor, a tudásom miatt, a Chopok, a pénztárcám miatt pedig a nyugat volt elérhetetlen álom.

Az idén februárban több ok miatt is örömmel indultam Jasnára. Egyrészt kíváncsi voltam, mi változott az elmúlt 30 év alatt, másrészt egy pompás kezdeményezés első lépéseit kísérhettem figyelemmel. Megszervezték ugyanis az első Hóóórukk-ot. (Kicsit francia mintára, de ezzel nincs semmi gond!) Az ötlet nem új, csak más a kivitelezés. A jelszó: napközben síelj, este pedig bulizz! A hely közelsége azonban megengedi, hogy ne DJ-k tolják a talpalávalót, hanem magyar zenekarok. Közkedvelt, alternatív, a főiskolások és egyetemisták kedvencei közé tartozók, mint pl. az Alvin és a Mókusok, a 30Y, a Vad Fruttik, vagy a Lovasi-féle Kiscsillag. (A koncerteknek a Happy End nevű modern kétszintes hütte/étterem adott otthont.) A 4 napos eseménysorozatot a Szlovák idegenforgalmi Hivatallal karöltve aCampus szervezte, az oda látogató több száz magyar fiatal legnagyobb örömére! Az időjárás is kitett magáért. Bár reggelente -26-ra ébredtünk, de a napsütés és a kék ég feledtette a zimankót. Este pedig állt a bál! Jó volt és jó lesz jövőre is!

Chopok észak és a Chopok dél az "átkosban" síelni tanuló magyarok kultikus helyszínei voltak. A Siratófal (dél) valóban sok könnyet látott... Mára a meredekek megmaradtak, viszont óriási változáson ment át a régió! Szépen gondozott pályák, korszerű beléptető rendszerek, futószőnyeg, UV fényszűrős zárt kabinok (Grand Jet), s ezekkel egyenes arányban csökkenő sorok. Síkölcsönzők, hütték, éttermek mindenfelé. Tisztára, mint a sógoroknál... Arról nem is beszélve, hogy az autók parkoltatását már a pályák alján megoldották, ráadásul ingyenes síbuszok szállítják a felvonókhoz a síelőket. Szóval háváj!

Az idei év nagy attrakciója lesz az a pillanat, amikor majd decemberben átadják a két részt összekötő pályarendszert, a Funitel-t. Ezzel válik teljessé  Chopok. Slovakia Super Skipas-sal amúgy is már majd 100 km-nyi pályarendszer síelhető JasnátólTátralomnicon át Donovaly-ig.

1986-ban egy családi házban laktunk egy szobában négyen. (Persze az árra nem emlékszem, és akkor még koronában kellett fizetni...) 

Most már euró járja, s a szlovák ajánlatok állják a versenyt az osztrákkal, vagy az olasszal. Sőt! A 4 csillagos wellness szállodáik már igazán minden luxusigényt kielégítenek. Jasnán áll az a mondás. "Nappal csúszkálj, este csobbanj!" A Tri Studnicky****-ban - ahol laktunk - a szálloda kisbusza viszi föl a vendégeket a hegyre. Gazdagon terített reggeli svédasztal, 3 fogásos vacsora, halk zongoraszó, és a hatalmas kandallóban ropogó tűz hangja és fénye teszi még hangulatosabbá a helyet. Apropó kandalló. Van olyan szoba, ahol ott áll, és begyújtható... Természetesen wellness és fitness is jár ahhoz a 289€-s csomaghoz, amit már 4 napra igénybe lehet venni félpanzióval és síbérlettel. Március közepétől ezek az árak 20-30 euróval még olcsóbbak lesznek! 
A szomszédos Wellness Hotel Grand****-ban pedig már - a gazdag szauna kínálaton túl - egy úszómedence is a vendégek rendelkezésére áll. (Az egyik nap ott uzsonnáztunk: abált-szalonna, disznósajt, barna kenyér, lila hagyma, vajjal kevert juhsajt és persze sör. Pazar volt!!)

Ha a fenti szlogen értelmében valaki még nagyobb "pancsolásra" vágyik, akkor azt Jasnából egy kis autókázás után (30 perc) megteheti Besenova-n, a Thermal Parkban. Első ránézésre olyan, mint egy nagy közfürdő. Igaz, a másodikra is...! óriási öltözők, több száz kabin. Hét, csúszdákkal, buggyogókkal, zuhatagokkal építette medencét töltenek meg a 26-39 fokosra hűtött - egyébként eredendően 60,5 fokos - biotermikus vízzel. A külső, 39 fokost -19 fokban teszteltük! A lábam ujja és a fejem búbja között 58 (!) Celsius fok volt a különbség. (A durva mégsem ez volt, hanem kiszállva annak az 5 méternek a megtétele, amíg elértem a fürdőköpenyemet....) A park wellness és spa részlegében található - Európában egyedülállóként - az a fűtött ülőrendszer, amit 24 karátos arannyal vontak be. Állítólag jót tesz... (mondják, Nagy Sándornak volt ilyen. Ha neki is bejött...?!)

síelés élménye Szlovákiában az Alacsony és a Magas Tátrában mostanra nagyot változott. Bár a hegyei nem lesznek nagyobbak, az ország azzal, amije van, jól sáfárkodik. Mára már minden olyan vívmánnyal rendelkezik, amivel a nyugati nagyok csábítják a téli sportok szerelmeseit. Éjszakai síelés/szánkózás, hóágyúzott pályák, korcsolyázás, fun-parkok, paragliding, finom ételek és ízletes sör. Megspékelve mindez egy igazán magas színvonalú wellness szolgáltatással.

Úgyhogy az odaruccanást a hidegben, melegen ajánlom...!