A Costa Brava öblei

2015. április 24.

A Costa Brava partjai mentén homokos-apró kavicsos strandok és sziklás, kristálytiszta vízű öblök váltogatják egymást. A sziklás partszakaszoknál nagy élmény búvárkodni, ezeket a szakaszokat jó úszóknak ajánljuk. A homokos, jól felszerelt strandokon mindenki gondtalanul fürdőzhet, a víz viszonylag lassan mélyül. A spanyol tengerpartok jellemzően nagyon jól kiépítettek és legtöbbjük kék zászló minősítéssel rendelkezik (mely a strand tisztaságára, jó infrastruktúrájára utal).

 

Tossa de Mar öblei

A tengerpart és természet itt kéz a kézben járnak, a Costa Brava zöldellő dombjai közt sziklás, kristálytiszta vizű öblök bújnak meg. A dombos-sziklás csúcspontra felsétálva nagyszerű kilátópontokat fedezhetünk fel, ahonnan belátjuk az alattunk hullámzó zöldeskék víz mossa a partot. A "cala" spanyol szó jelentése öböl. Pár példát felsorolva figyelmükbe ajánlunk egy kis kedvcsinálót a costa bravai fürdőzéshez: 

Cala Futadera: Tossa de Mar városától 6km-re északra található. Az eldugott picinyke strand csendes, a víz lassan mélyül. Az öböl vizének különleges, a costa bravai tengertől eltérő színe van, melynek oka a sekély, kavicsos fenék. A strandot a reggeliisütésben érdemeglátogatni, ekkor a legszebb.

 

Cala Giverola: Tossa de Mar városától 5km-re északra található, könnyen megközelíthető öböl. A strand felszerelt, a víz gyönyörű zöld és kék színekben csillog.

 

Cala Pola: Tossától 4km-re északra található, az öböl nevét viselő kemping mellett. Az öböl és a sziklás kis strand a costa bravai partszakasz egyik legjellegzetesebb természeti képződményeinek egyike.

 

Cala Bona: A kis öblöcske Tossa de Mar városától 3km-re északra helyezkedik el. Mindössze pár méternyi homokos, sötétzöld vizű tengerpartja van, melyet egy tengerbenyúló keskeny földcsík választ le.

 

Mar Menuda: A városka 2. legnépszerűbb strandja ez, mivel a központtól alig pár perces sétával elérhető. Érdekesség, hogy az öböl északabbi részén található természetes fürdőzőrész a "Nők fürdője" becenevet viseli. A kifejezetten sekély víznek és ullámmentes partszakasznak hála, a hely ideális kisgyerekeknek is. Kék Zászlós minőségű strand!

 

Platja Gran: Tossa de Mar legnagyobb strandja a Platja Gran, melyre elnevezése is utal (a Platja Grand fordítása: "Nagy Strand"). A part déli része az összetéveszthetetlen látképéről felismerhető: a tossai vár és az óváros látványa tárul elénk a vzben fürdőzve. Ez a pont talán az egész Costa Brava legnépszerűbb (és legtöbbet fotózott) tája. A strand Kék Zászlós minősítéssel büszkélkedhet.

 

Es Codolar: A hires nagy strand másik oldalán, a tossa de mar-i erőd "mögött" , az óvárostól pár perces sétára található ez a piciny halász strand

 

Cala d’en Carlos: a sziklás picike öböl Tossa de Mar városától 3km-re délre található. A városból elindulva délnek, az ugyanezt a nevet viselő camping és üdülőházak mellett sétálva is eljuthatunk ide.

 

Cala Figuera: Cala d'en Carlos mellett található nudista strand. Szégyenlősek vigyázzanak!