Élménybeszámoló: velencei tapasztalatok

Kedves Rita!   

Köszönöm érdeklődését. 

Olaszországi szállásunk (Velence/Marghera: Hotel Alle Torri***) az előzetes tájékoztatásnak és elvárásnak teljesen megfelelt, minden rendben volt vele. (Díjtalan parkolás az udvarban, tiszta kényelmes szobák, tágas fürdőszoba, működő légkondícionáló, elfogadható reggeli.)   
Esetleg mások pontosabb informálása érdekében néhány apróság: A szálloda abszolút külvárosi (kissé lepukkant ipari) környezetben található, de ez nem volt probléma, mert ott gyakorlatilag csak éjszaka tartózkodtunk. Megtalálásához elsőre GPS-sel is némi szerencse kell, mivel gyakorlatilag nem a voucheren feltüntetett címen található. A voucher szerinti cím egyrészt a Via Fratelli Bandiera másrészt a Via Colombara 6.  A gyakorlatban a Via Fratelli Bandiera folytatása (mely szakaszon már nem az az utcanév) és a Via Colombara kerszteződésében található. Tehát GPS-sel a Via Fratelli Bandiera nem értelmezhető, a Via Colombara 6. sz. pedig beljebb esik a kereszteződéstől. Ha valakinek nincs szerencséje és a GPS az ellenkező irányból viszi, akkor nehezebb a megtalálása. (Arról nem is beszélve, hogy van Via Ca' Colombara is, ahol a 6. sz. társasházi övezet. Mi elsőre így jártunk, de ez a mi figyelmetlenségünknek volt köszönhető.) 

A recepció 24 órás, angolul minden recepciós beszélt. A szállodában a tömegközlekedésre vonatkozóan semmiféle írott tájékoztatás nem volt, bár meg kell mondanom, hogy sehol máshol sem. Arra gondolok, hogy emlékeim szerint Budapesten gyakran a megállókban és a járatokon is találhatóak ábrák az egyes viszonylatok megállóíról, csatlakozásairól, stb.  
A Mestrei vasúti pályaudvarnál is gyalázatos volt a tájékoztatás, legalábbis külföldi túrista szemével.  A buszmegálló a szálloda előtt volt. A befelé irány a gazos árokparton (szó szerint) volt.  Mivel a busz egy kanyar felöl jött, ott kellett várakozni nem túl kellemes körülmények (tűző nap, kb. 40 C fok, dübörgő autók) között, mert ha nem állt senki sem a megállóban, akkor a busz nem állt meg. Korrekten jegyet kizárólag a szállodában adtak, értem ez alatt azt, hogy a kérésnek megfelelően a négy fő egy útjára négy db jegyet adtak. Az  összes többi helyen (trafik, ujságos, stb.) az egyértelmű kérés ellenére is egy jegyet adtak, amely 4 egységet tartalmazott. Ez csak azért érdekes, mert elektronikus jegy lévén, egyszerre csak egy egységet emelt le, ergo a további három út rajta maradt. Lehet, hogy a jegy kezelésének lett volna valamilyen trükkje, amellyel mind a 4 egység lekezelhető lett volna, de ez már örök rejtély marad. Így persze a jegy még háromszor kezelhető maradt. Érdekes lett volna, ha jön az ellenőr. Az is zavaros, hogy a jegy hogyan és meddig jó. A tartózkodásunk végére olyan információt szereztünk, hogy az első kezeléstől számítva 75 percig jó, tehát folytatható az út más járaton is. (Persze ez lehet, hogy csak Rómára vonatkozik.) Minden esetre a jegyen is csak olaszul volt tájékoztatás, de pl. idő ott sem volt feltünteve. Mondjuk tényleg "olaszos" volt az egész. Ha ez a 75 perces érvényesség igaz, akkor volt, ahol duplán vettünk jegyet és volt, ahol négyen csak egy egység felhasználásával utaztunk. Egy menet/egység ára 1,10 Euro volt. Mivel a parkolás a szigeten 20 Euro lett volna, még 4 fő esetén is "gazdaságosabb" a buszozás.  Csak azért ismertettem ilyen bőven a dolgot, mert én előzetesen, meglepő módon semmiféle információt nem találtam. Persze lehet, hogy csak rossz helyeken keresgéltem.  

Maga Velence kb. olyan, amilyennek elképzeltem. Szerencsére nem volt csatornaszag. A hőség ellenére is elképesztő tömeg volt. A rend és tisztaság amolyan "olaszos" volt. (Olvastam fanyalgókat, hogy ilyen meg olyan lepukkant épületek vannak a városban, ez milyen dolog, stb. Szerintem ettől autentikusabb az egész. Ez egy olyan város, amelynek a fénykora kb. 4 - 800 évvel ezelőtt volt, viszont ma is lakják.)  

Táplálkozni nem probléma. Az árak nem alacsonyak, de tájékozódni kell, mert gyakorlatilag pesti árakon is lehet enni - inni, pl. kávé, vagy hideg 1/2 literes ital 1 Euroért is kapható, stb.  Ezeket csak azért írtam, mert én pl. nagyon örültem volna előzetesen efféle információknak.    


Elnézést a kissé hosszúra sikeredett tájékoztatásért. (Legközelebb majd jól meggondolja, hogy kit kérdez meg, de ezt csak poénnak szántam.)