Ez az élménybeszámoló részt vesz nyereményjátékunkban.

Városvédő Egyesület felvidéki kirándulása


Szepességben jártunk a CAMPUS CLUB szervezésében

Az Újpesti Városvédő Egyesület régi magyar területeket felkereső kirándulásainak keretében a Felvidék került sorra.

Az idei nyár ez alkalommal sem hazudtolta meg magát, hűvös, esős idő jellemezte az öt napot. A látottak azonban feledtették velünk a kissé kellemetlen körülményeket. Tagjaink körültekintő és remek idegenvezetés mellett a szepességi települések, várak és a Tátra szépségében is gyönyörködhettek.
Élményeinkről a teljesség igénye nélkül: Utunk első állomása Kassa volt; a belvárosban sétálva gyönyörködtünk a lakóházakban, a Nemzeti Színház épületében és a Szent Erzsébet Dómban. Az altemplomban II. Rákóczi Ferenc szarkofágjánál emlékeztünk meg történelmünk nagy alakjáról. Ezután Eperjesre vezetett utunk, Rákóczi rodostói házának mása mellett, a gyönyörű, romantikus, szecessziós belvárost láthattuk. A régi városháza középkori épületét, Márai Sándor szobrát, a Szent Miklós templomot és a görög katolikus Szent János székesegyházat csodáltuk, s még sorolhatnánk… Esti szállásunk Lőcsén, egy kedves, reneszánsz ihletésű szállodában volt. Másnap a várossal ismerkedtünk. A városházán lévő múzeumban Lőcse történeti emlékein kívül a legendás fehér asszony, Géczy Julianna (Korponay Jánosné) alakját is láthattuk. Megtekintettük Lőcsei Pál késő gótikus faszobrait és az általa készített oltárt a Szent Jakab templomban, mely a világ legmagasabb gótikus oltára, 18.62 méter. Az esti órákban Poprádra érkeztünk. A következő napokban innen indultak túráink.

Harmadnap Késmárkon megtekintettük a világörökség részének nyilvánított középkori evangélikus fatemplomot, majd a mellette lévő új templom altemplomában Thököly Imre szarkofágjánál róttuk le tiszteletünket. Végig jártuk a Thököly-vár termeit, gyönyörködtünk a várkápolna mennyezeti freskóiban, stukkódíszítéseiben. Koradélután a Szepes-várához vezető utat - nem törődve az esővel - mindenki megmászta. Következő nap a dobsinai jégbarlangban fáztunk kissé, előzőleg kimelegedtünk a barlangig vezető úton, majd „pihenésképpen” Tátra Lomnicon többen leereszkedtünk a Tarpataki vízeséshez. Csak a visszaút volt izzasztó. Kellemes fáradtsággal tértünk haza.

Az utolsó nap sem szűkölködött élményekben. Betléren az Andrássy család kastélya kápráztatott el minket, majd megnéztük a szerencsétlenül járt, de már felújítás alatt lévő krasznahorkai várat. Végül Andrássy Franciska és Dénes szecessziós mauzóleumában ámulhattunk az oltár márványintarziáin és a belsőtér más szépségein. Délután Rozsnyón pihentünk meg, majd Somoskő vára mellett tértünk haza.

Látnivalókban, szépségekben gazdag kirándulásunkon az egész csapat kiválóan érezte magát, köszönet a Campus Klub vezetőjének Börönte Dórának az első osztályú szervezésért, Kosztolányi Juliannának a remek vezetésért, a csoporttal való törődésért és az autóbusz vezetőjének, Jánosnak a biztonságos, jó vezetésért!

 

Újpesti Városvédő Egyesület

 

(Dr. Kovács Ivánné, Felvidék körút, zárt csoport, 2014.08.12-16.)