Új Múzeumok Olaszországban

Museo del Novecento
Milánó - Palazzo dell'Arengario
www.museodelnovecento.org

  
A 2010. december 5-én megnyílt múzeum a milánói Városi Műgyűjtemények közel négyezer, zömében XX. századi olasz műalkotásaiból állít ki mintegy 400 válogatott művet. Az Arengario (régi városháza) épületéből egy függőhídon keresztül közvetlen a Palazzo Reale második emeletére lehet jutni. Ez a híd nem pusztán a két épület közötti kapcsolatot szolgálja, de áthaladva rajta kilátás nyílik a via Rastrelli és a piazza Diaz között elhelyezkedő történelmi palotákra is.

Alberto Moravia Emlékház 
Róma

A világhírű író a hatvanas évektől egészen haláláig ebben a ma már múzeumként működő házban élt. A látogatás előzetes bejelentkezés alapján történik, legfeljebb 15 fős csoportok részére. További információk az alábbi telefonszámon kérhetők: +39 060608. 

Az akadémia galériái
Velence
www.gallerieaccademia.org
  
Előreláthatólag tavasszal adják át, a Complesso della Carità épületegyütteshez tartozó Akadémiai Galériák épületét, amely az elmúlt időszakban jelentős bővítésen és restauráláson esett át. A kiállítási terület 5.000-ről 12.000 négyzetméteresre nőtt, helyet kaptak továbbá különböző vendégfogadó szolgáltatások, úgymint kávézó, konferenciaterem és oktató műhelyek. Az új létesítményeket a belső udvarba süllyesztve alakították ki.
  
Muse - A tudományok múzeuma
Trento
www.muse2012.eu

2012-ig megnyitja kapuit a MUSE, amely a különböző tudományok új elképzeléseinek állít múzeumot a természeti, fizikai és technológiai tudományágak összekapcsolásával. A Renzo Piano által tervezett épület egy egészen új kerület kulturális központja lesz.
  
Giuseppe Garibaldi Nemzeti Múzeum 
Caprera - Forte Arbuticci
  
A Caprera szigetén található Forte Arbuticci erőd ad majd otthont a Garibaldi életének emléket állító múzeumnak, közel a „két világ hősének" is nevezett szabadságharcos házához és sírjához. Az erőd restaurálási munkálatait előre láthatólag októberig befejezik, de a Garibaldi emlékéhez kötődő kulturális kezdeményezések, programok csak a következő év július 4-étől kezdődnek.
  
Kerámia Múzeum
Burgio (Agrigento) - Santa Maria delle Grazie kolostor
www.muceb.it
  
A Burgiói Kerámia Múzeum (MUCEB) azzal a szándékkal született, hogy megmentse és felkarolja az egykor oly gyümölcsöző keramikus mesterséget, amelyet helyi és környékbeli iparosok végeztek századokon át, folyamatosan tökéletesítve azt és egyre nagyobb hírnevet szerezve a helyi kerámiának. 
  
Bor múzeum
Castello Comunale Falletti di Barolo
www.wimubarolo.it
  
Teljes egészében a piemonti Barolo vidék borainak szentelték ezt az újonnan megnyitott, innovatív múzeumot, mely François Confino elképzelése alapján született meg, akinek a nevéhez már számos nevezetes múzeum létrehozása kötődik az egész világon, többek közt Torinóban a Mole Antonellianában található Filmtörténeti Múzeum és az Autómúzeum is.

Rumenta Múzeum 
Genova - Magazzini dell'Abbondanza, Porto Antico

A Rumenta Múzeum ez év végén nyílik meg a Genovában rendezendő Tudományos Fesztivál 2011 keretein belül. A „rumenta" genovai nyelvjárásban szemetet jelent. A rendezvény célja tehát nem véletlenül az, hogy közelebb hozza a látogatókat, turistákat, diákokat és minden érdeklődőt az újrahasznosítás folyamatához, a szelektív gyűjtéshez és a szerves hulladékokhoz kapcsolódó ismeretekhez, valamint a szemétből létrehozott műalkotások világához is.

A múzeum Renzo Piano tervei alapján készül és a hulladékkal kapcsolatos tudományos ismereteket négy különböző területen igyekszik bemutatni. Egy állandó kiállítás, valamint egy tudományos és ismeretterjesztő rész keretében a hulladékfeldolgozás gyakorlatát mutatják be, egy kulturális-művészeti részen pedig azok az irodalmi művek, vetítések kapnak helyet, melyek művészi koncepcióba foglalják az ember mindennapi tevékenységéből hátra maradt hulladékokat. Az utolsó szakasz az újrahasznosítás folyamatát mutatja be.
További programajánlataink Olaszországban