Dolomitok

DOLOMITOK

Az Alpok ezen része, Észak-Olaszországban, tradícionális nevén Dél-Tirol régióban található. A régió két tartományt foglal magába, Trentot, és Bozent. Dél-Tirolt az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlása után, az I. Világháborút lezáró békediktátum alapján csatolták Olaszországhoz, ezért a két tartomány mint egy 44%-a német, 54%-a olasz nemzetiségű. Ez a vidék néprajzilag is fontos terület, nem csak az előbb említett két közösség egymás mellett élése szempontjából, hanem egy harmadik (a népesség maradék 2%-a) apró népcsoport, a ladinok miatt is. A ladin nyelv kb. kr.u. 1. században jöhetett létre, a rómaiak által használt latin és az itt élő rétoromán törzsek nyelvének összeolvadásából. A ladin kultúra ma már csak a Dolomitok völgyeiben található meg, legnagyobb százalékban a Badia-völgyben (a lakosság 96%-a beszéli a nyelvet). Ezért lehetséges például, hogy az út menti jelzőtáblák helyenként 3 nyelvűek. 

A Dolomitok helyén a triász korban (65 millió évvel ezelőtt) tenger hullámzott, a hegyvonulat ősei pedig az itt található korallzátonyok voltak. A dolomitok mégsem közönséges mészkőhegység. Különböző fényhatásokra a legkülönbözőbb színekben pompázik (vöröses-barna, szürkés-fehér, kékes-lila) napnyugtakor pedig egy úgynevezett Alpenghül nevű jelenség figyelhető meg, a bércek bíbor lila színt öltenek magukra. Ezt a jelenséget a mészkő magnézium tartalmának köszönheti, melyet egy francia geológus, Déodat Gratet de Dolomieu, kezdett el vizsgálni 1789 körül. Felfedezésének tiszteletére róla nevezték el az Alpok déli hegyláncait Dolomitoknak. 

A két világháború idején a hegység jelentős katonai támaszpontoknak adott otthont, az utakat, melyeket ma is használunk, az I. Világháború idején építették. A háborúk vészterhes időszaka nem múlt el nyomtalanul, a Dolomitok hegyvonulatai között sok katonatemetőt, világháborús emlékművet és kihalt katonai állásokat lehet találni. A masírozó hadseregeket és harckocsikat mára hál' istennek felváltották a kirándulók, síelők és a túrázók karavánjai. A téli sport szezon decembertől áprilisig tart. A legközkedveltebb síterepek: Bormio-LivignoVal di FiammeCortina d'Ampezzo, és Val di Sole síterepei (pl.: Tonale, és Folgrida-Marilleva) a gleccserek királya és királynője az Arabba és Marmolda gleccser
Tavasszal pedig megjelennek a túramotorosok, akik van hogy autóval hozzák el járgányaikat hogy aztán két keréken barangolják be ezt a vadregényes vidéket. 

 Az UNESCO Világörökség Bizottsága is felfigyelt a Dolomitok (szó szerinti) sokszínűségére, és 2009-ben felvette a listájába. A lista mindig arra próbálja felhívni a figyelmet, hogy ne csak csodáljuk, hanem óvjuk is az emberiség egyetemes értékeit, és Földünk változatos természetrajzának jelenségeit!
További programajánlataink Olaszországban