Málta nyaralás

Málta a Földközi tenger gyöngyszeme, egy hihetetlen kis sziget, melynek lakossága ugyan csupán 450 000 fő, mégis meglepő módon a világ egyik legsűrűbben lakott országa. Mediterrán hangulat, gyönyörű tengerpartok és történelem veszi körül az ide látogatókat. Aktív kikapcsolódást kínál történelmi városaival, gyönyörű tengerpartjaival és számtalan szórakozási lehetőségével. Korábban Szicíliával egy területet alkottak, így magyarázható az erős dél olasz hatás, mely főként a helyiek életvitelében és gasztronómiájában mutatkozik. Mivel Málta korábban Angol gyarmat volt, így számos angolszász szokás figyelhető meg ma is, többek között a bal oldali közlekedés. Fővárosa Valetta, mely szűk utcácskáival, egyedi építészetével, hangulatos éttermeivel igazi mediterrán hangulatot teremt. Három legnagyobb szigete Málta, Gozo és Comino, melyek mindegyike számtalan felfedezni valót kínál.

Éghajlat

Málta éghajlata mediterrán, aminek jellemzője a hosszú, forró és száraz nyár, meleg esős ősz, és rövid enyhe, csapadékos tél. A tenger közelsége miatt, magas a páratartalom, mely még nehezebben elviselhetővé teszi a sokszor 40co-os hőséget, télen pedig a nyirkosság miatt hidegebbnek érződnek a belső terek a lakásokban. Sok Déli országhoz hasonlóan, nem minden lakásba szereltek fűtést, szerencsésebb esetben klímával, vagy elektromos hősugárzóval, de nem ritka, hogy egyáltalán nem fűtenek, inkább melegen felöltöznek otthonaikban a helyiek.

 

Közlekedés

Málta földrajzi elhelyezkedésének, és a sziget adottságainak betudható, hogy csak közúti, tengeri és légi közlekedés lehetséges. Kötöttpályás tömegközlekedés vonat, metró, villamos nincs.

Egy nemzetközi repülőtérrel rendelkezik a luqai Ajruport Internazzjonaly ta’ Malta, de kisebb repülőterek találhatóak még Gozon és Mgarr-ban. Főként a nyári szezonban számos fapados légitársaság indít járatokat, melyeknek köszönhetően Málta mára egyre inkább megfizethető és elérhető úti cél, mindenki számára. A reptérre megérkezve tömegközlekedéssel-autóbusszal is eljuthatunk Málta központjába, ám itt egy órás buszozással kell számolnunk. A taxi körülbelül 20-22 EUR.

Legjellemzőbb az autóbuszos tömegközlekedés, mára már teljesen lecserélték a sokáig Málta jelképeként is ismert sárga-piros buszokat, és helyettük, modern klímával felszerelt buszok járják a várost. Az úthálózat többnyire kanyargós, kisebb dombokkal, lejtőkkel tarkított, így egy rövid távolság megtétele is hosszú időt vesz igénybe. A közúti forgalom nagyon erős, így a dugóban állás sem ritkaság a szigetországban. A buszokra a vezetőnél lehet jegyet váltani, melyet 2 órán keresztül lehet felhasználni, ez idő alatt annyiszor lehet, járatot váltani ahányszor szeretnénk. Egy jegy ára 2.00 EUR. Sokan használják mind a helyiek, mind a turisták ezt a formáját a közlekedésnek, így a frekventáltabb időszakokban előfordulhat, hogy nem férünk fel a buszra, ahol tömeg esetén az a szabály lép életbe, hogy annyi ember szállhat fel, mint amennyi az adott megállóban leszállt.

Rengeteg taxi jár kel a frekventáltabb településeken, melyek többnyire a tengerpart mentén fekszenek. A taxik színe fehér és általában fix tarifával dolgoznak, de érdemes előre megbeszélni a sofőrrel, hogy hova szeretnénk menni, és az mennyibe fog kerülni. Nem jellemző, hogy átvernék a turistát, de azt sem lehet állítani, hogy sosem fordult még elő.

Turistaként a legjobb és talán legolcsóbb módja a közlekedésnek a robogó bérlés. Mivel a közúti forgalom nagyon erős a dugó kikerülésére egy robogó a legkiválóbb, sajnos gyalogosan túl nagyok a távolságok az egyes települések között.

Az autóbérlés, abban az esetben jó döntés, ha szeretnénk bejárni, akár Gozó szigetét, vagy a Málta központjától távolabb eső területeket, mint például, Mdina, Bugibba, Meliha Bay, Popeye Village, Marsaxlokk. Rengeteg felfedezni való kis partszakasz van, amit érdemes bejárni. Természetesen a helyi busz járatokkal is eljuthatunk ezekre a helyekre, de rengeteg időt spórolhatunk meg, ha nem kanyargunk be busszal az összes környező faluba, hanem célirányosan tudunk haladni.

 

Gasztronómia

A máltai konyha számos tradicionális étellel rendelkezik, mindazonáltal jelentős szerepet kapnak az olasz, arab és angol ételek is. Ha szeretnénk hagyományos máltai ételt kóstolni, akkor az éttermek étlapján érdemes a Bragioli (vörösboros, töltött marhahústekercs), Fenek (sült nyúl, paradicsomos mártásban), Ravjul (rikottával töltött tészta paradicsomszósszal) szavakat keresni, desszertnek érdemes kipróbálni az Imqaretet, mely egy olajban kisütött datolyával töltött tészta. Az utcán számos pékséget találni, ahol pastizzit árulnak, egy szicíliából származó töltött levelestésztát, melyet a máltaiak előszeretettel fogyasztanak uzsonnára, tízóraira. A helyi lager a Cisk, kimondottan jó, a helyiek által nagyon kedvelt üdítő italt a Kinnie-t viszont, csak a bátrak próbálják ki.

Jelenleg nincs foglalható ajánlatunk.

Bugibba

Málta északi részén helyezkedik el Bugibba. Ez a terület híres nyaralóövezet, számos szálloda és étterem található itt. Bugibba remek kiindulópont számos kiránduláshoz, de Málta legnagyobb homokos tengerpartja Melleiha strandja is a közelben van.

Mellieha

Melleiha Málta északi részén található hangulatos kis üdülőváros, itt van az ország legnagyobb egybefüggő homokos strandja.

Qawra

Mozgalmas város, tele szórakozási és vásárlási lehetőséggel. Számos vendéglő, bár és szupermarket várja az odalátogatókat....

Sliema

Sliema az egyik legmodernebb máltai városok egyike, pár kilométerre van a fővárostól, Vallettától. Málta megismeréséhez...