Málta részletes információk

Diplomáciai képviselet

Magyarország diplomáciai képviselete:

Tiszteletbeli Konzulátus
Cím: Il Piazzetta Tower Road, Sliema SLM 16, Malta
Előhívó: 356-21
Telefon: 320-963
Fax: 320-962
Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Michael Soler
E-mail: msoler@daystar.com.mt

 

Málta Nagykövetsége:

Cím: Ausztria 1010 - Bécs, Opernring 5/1.
Telefon: 0043/1 5865-010
Fax: 0043/1 5865-0109
E-mail: maltaembassy.vienna@gov.mt

Időeltolódás

Az időeltolódás Magyarországhoz képest -1 óra.

Fizetőeszköz

Málta tagja az Európai Uniónak és hivatalos pénzneme az Euro.

1 EUR -> 321 HUF

Beutazási szabályok

Magyar állampolgár érvényes útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal léphet Málta területére, 30 napot meg nem haladó időtartam esetén vízummentesen.

Vámszabályok

Az utazás során személyes használatra vagy ajándékba szánt nem kereskedelmi jellegű áruk be- és kivitele nem esik korlátozás alá.

 

Jövedéki termékek esetén az alábbi mennyiségek vannak meghatározva: dohánytermékek esetén 800 szál cigaretta, 200 db szivar vagy 400 db szivarka, illetve 1 kg egyéb fogyasztási dohány. Alkoholtermékek esetén 110 liter sör, 20 liter köztes alkoholtermék, 10 liter tömény, vagy 90 liter bor (melyből max. 60 liter lehet pezsgő).

 

Az utazás idejére összekészített élelmiszer-csomagba nem ajánlatos könnyen romlandó élelmiszert tenni, hiszen ezek bevitelét szinte minden ország tiltja. Bármikor előfordulhatnak továbbá olyan termékek, melyek ideiglenesen beviteli/kiviteli tiltólistára kerülnek. Utazás előtt mindig érdemes ezekről tájékozódni!

 

Az országba házikedvenc állatútlevél birtokában, chippel vagy tetoválással ellátva, veszettség ellen beoltva szállítható, kivéve a hétvégi napokon (szombat-vasárnap), ekkor ugyanis nem lehet állatot bevinni az ország területére. Pit bull terrier és keresztezései pedig semmilyen módon nem léphetnek be.

 

Kulturális javak egy másik tagállamba történő kiviteléhez a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal által kiadott engedély szükséges.

Közlekedés

Málta földrajzi elhelyezkedésének, és a sziget adottságainak betudható, hogy csak közúti, tengeri és légi közlekedés lehetséges. Kötöttpályás tömegközlekedés vonat, metró, villamos nincs.

Egy nemzetközi repülőtérrel rendelkezik a luqai Ajruport Internazzjonaly ta’ Malta, de kisebb repülőterek találhatóak még Gozon és Mgarr-ban. Főként a nyári szezonban számos fapados légitársaság indít járatokat, melyeknek köszönhetően Málta mára egyre inkább megfizethető és elérhető úti cél, mindenki számára. A reptérre megérkezve tömegközlekedéssel-autóbusszal is eljuthatunk Málta központjába, ám itt egy órás buszozással kell számolnunk. A taxi körülbelül 20-22 EUR.

Legjellemzőbb az autóbuszos tömegközlekedés, mára már teljesen lecserélték a sokáig Málta jelképeként is ismert sárga-piros buszokat, és helyettük, modern klímával felszerelt buszok járják a várost. Az úthálózat többnyire kanyargós, kisebb dombokkal, lejtőkkel tarkított, így egy rövid távolság megtétele is hosszú időt vesz igénybe. A közúti forgalom nagyon erős, így a dugóban állás sem ritkaság a szigetországban. A buszokra a vezetőnél lehet jegyet váltani, melyet 2 órán keresztül lehet felhasználni, ez idő alatt annyiszor lehet, járatot váltani ahányszor szeretnénk. Egy jegy ára 2.00 EUR. Sokan használják mind a helyiek, mind a turisták ezt a formáját a közlekedésnek, így a frekventáltabb időszakokban előfordulhat, hogy nem férünk fel a buszra, ahol tömeg esetén az a szabály lép életbe, hogy annyi ember szállhat fel, mint amennyi az adott megállóban leszállt.

Rengeteg taxi jár kel a frekventáltabb településeken, melyek többnyire a tengerpart mentén fekszenek. A taxik színe fehér és általában fix tarifával dolgoznak, de érdemes előre megbeszélni a sofőrrel, hogy hova szeretnénk menni, és az mennyibe fog kerülni. Nem jellemző, hogy átvernék a turistát, de azt sem lehet állítani, hogy sosem fordult még elő.

Turistaként a legjobb és talán legolcsóbb módja a közlekedésnek a robogó bérlés. Mivel a közúti forgalom nagyon erős a dugó kikerülésére egy robogó a legkiválóbb, sajnos gyalogosan túl nagyok a távolságok az egyes települések között.

Az autóbérlés, abban az esetben jó döntés, ha szeretnénk bejárni, akár Gozó szigetét, vagy a Málta központjától távolabb eső területeket, mint például, Mdina, Bugibba, Meliha Bay, Popeye Village, Marsaxlokk. Rengeteg felfedezni való kis partszakasz van, amit érdemes bejárni. Természetesen a helyi busz járatokkal is eljuthatunk ezekre a helyekre, de rengeteg időt spórolhatunk meg, ha nem kanyargunk be busszal az összes környező faluba, hanem célirányosan tudunk haladni.

Közművek

Az elektromos áram 230 V feszültségű, 50 Hz, a hazaitól eltérő csatlakozókkal, így adapterre szükség van.

Sport és szórakozás

Máltán az éjszakai élet St. Juliansban és Pacevillben koncentrálódik. Számos bár, casino, étterem, diszkó, night club várja a szórakozni vágyókat. A hét minden napján pezseg az élet ezen a környéken, hétvégére, pedig az utcák is megtelnek kulturáltan, és kevésbé kulturáltan szórakozó embertömeggel.

Gasztronómia

A máltai konyha számos tradicionális étellel rendelkezik, mindazonáltal jelentős szerepet kapnak az olasz, arab és angol ételek is. Ha szeretnénk hagyományos máltai ételt kóstolni, akkor az éttermek étlapján érdemes a Bragioli (vörösboros, töltött marhahústekercs), Fenek (sült nyúl, paradicsomos mártásban), Ravjul (rikottával töltött tészta paradicsomszósszal) szavakat keresni, desszertnek érdemes kipróbálni az Imqaretet, mely egy olajban kisütött datolyával töltött tészta. Az utcán számos pékséget találni, ahol pastizzit árulnak, egy szicíliából származó töltött levelestésztát, melyet a máltaiak előszeretettel fogyasztanak uzsonnára, tízóraira. A helyi lager a Cisk, kimondottan jó, a helyiek által nagyon kedvelt üdítő italt a Kinnie-t viszont, csak a bátrak próbálják ki.

Egészségügy

Máltába nincs kötelezően előírt oltás, de a Nemzetközi Oltóközpont a következőket mégis ajánlja: diftéria, tetanusz, hepatitis A és B.

Ünnepek

  • március 31. nemzeti nap (az utolsó brit katona távozása, 1979)
  • szeptember 8. A győzelem napja (1565)
  • szeptember 21. a függetlenség napja (1964)
  • december 13. A köztársaság napja (1974)