A Navagio-öböl

2015. március 19.

Biztosan nem véletlenül választottuk Zakynthost nyaralásunk célpontjául – lehet, hogy a görög szigetvilág vonzott, vagy a kultúra, esetleg a gyönyörű tengerpart, vagy a laganasi éjszakai élet. Egy biztos: amikor elkezdtük keresgélni a helyszínt, akarva-akaratlanul is belefutottunk a Navagio-öböl lélegzetelállító képeibe, amely Zakynthos sziget egyik legfontosabb nevezetessége, sokaknak ez a partszakasz a legnagyobb motiváció egy zakynthosi nyaraláshoz.

 

Ami nem véletlen: a látvány felejthetetlen, minden szögből. A zátonyra futott csempészhajót lehetőségünk van két helyről is megcsodálni, közvetlen közelről a hajós túra keretein belül - ilyenkor kiköt a hajónk a Navagio-öbölben, ahol körbejárhatjuk a hajóroncsot, fürdőzhetünk és napozhatunk is a hófehér homokban.

 

Másrészről megnézhetjük a helyet felülről is, egy fém kilátóból, amely magasan a víz fölé nyúlik. Habár ebben az esetben nincs lehetőség fürdőzésre, hiszen messze alattunk terül el a tenger, mégsem érdemes kihagyni ezt a programot, hiszen teljesen más látványt nyújt az öböl innen.

 

A hajó története közismert a helyiek számára, állítólag 1980-ban egy teherszállító hajót, a Panagiotist-et üldözőbe vett a Haditengerészet, mivel csempészetre gyanakodtak. Az üldözése vége az lett, hogy a hajó viharba keveredett, emiatt pedig zátonyra futott a sziget észak-nyugati részén található kis öbölbe. A csempészáru a történet szerint bor és dohány volt, és úgy tartják, hogy a szigetlakók a mai napig ezt a bort isszák, és cigarettát szívják.