Új Múzeumok Olaszországban

Museo del Novecento
Milánó - Palazzo dell'Arengario
www.museodelnovecento.org

  
A 2010. december 5-én megnyílt múzeum a milánói Városi Műgyűjtemények közel négyezer, zömében XX. századi olasz műalkotásaiból állít ki mintegy 400 válogatott művet. Az Arengario (régi városháza) épületéből egy függőhídon keresztül közvetlen a Palazzo Reale második emeletére lehet jutni. Ez a híd nem pusztán a két épület közötti kapcsolatot szolgálja, de áthaladva rajta kilátás nyílik a via Rastrelli és a piazza Diaz között elhelyezkedő történelmi palotákra is.

Alberto Moravia Emlékház 
Róma

A világhírű író a hatvanas évektől egészen haláláig ebben a ma már múzeumként működő házban élt. A látogatás előzetes bejelentkezés alapján történik, legfeljebb 15 fős csoportok részére. További információk az alábbi telefonszámon kérhetők: +39 060608. 

Az akadémia galériái
Velence
www.gallerieaccademia.org
  
Előreláthatólag tavasszal adják át, a Complesso della Carità épületegyütteshez tartozó Akadémiai Galériák épületét, amely az elmúlt időszakban jelentős bővítésen és restauráláson esett át. A kiállítási terület 5.000-ről 12.000 négyzetméteresre nőtt, helyet kaptak továbbá különböző vendégfogadó szolgáltatások, úgymint kávézó, konferenciaterem és oktató műhelyek. Az új létesítményeket a belső udvarba süllyesztve alakították ki.
  
Muse - A tudományok múzeuma
Trento
www.muse2012.eu

2012-ig megnyitja kapuit a MUSE, amely a különböző tudományok új elképzeléseinek állít múzeumot a természeti, fizikai és technológiai tudományágak összekapcsolásával. A Renzo Piano által tervezett épület egy egészen új kerület kulturális központja lesz.
  
Giuseppe Garibaldi Nemzeti Múzeum 
Caprera - Forte Arbuticci
  
A Caprera szigetén található Forte Arbuticci erőd ad majd otthont a Garibaldi életének emléket állító múzeumnak, közel a „két világ hősének" is nevezett szabadságharcos házához és sírjához. Az erőd restaurálási munkálatait előre láthatólag októberig befejezik, de a Garibaldi emlékéhez kötődő kulturális kezdeményezések, programok csak a következő év július 4-étől kezdődnek.
  
Kerámia Múzeum
Burgio (Agrigento) - Santa Maria delle Grazie kolostor
www.muceb.it
  
A Burgiói Kerámia Múzeum (MUCEB) azzal a szándékkal született, hogy megmentse és felkarolja az egykor oly gyümölcsöző keramikus mesterséget, amelyet helyi és környékbeli iparosok végeztek századokon át, folyamatosan tökéletesítve azt és egyre nagyobb hírnevet szerezve a helyi kerámiának. 
  
Bor múzeum
Castello Comunale Falletti di Barolo
www.wimubarolo.it
  
Teljes egészében a piemonti Barolo vidék borainak szentelték ezt az újonnan megnyitott, innovatív múzeumot, mely François Confino elképzelése alapján született meg, akinek a nevéhez már számos nevezetes múzeum létrehozása kötődik az egész világon, többek közt Torinóban a Mole Antonellianában található Filmtörténeti Múzeum és az Autómúzeum is.

Rumenta Múzeum 
Genova - Magazzini dell'Abbondanza, Porto Antico

A Rumenta Múzeum ez év végén nyílik meg a Genovában rendezendő Tudományos Fesztivál 2011 keretein belül. A „rumenta" genovai nyelvjárásban szemetet jelent. A rendezvény célja tehát nem véletlenül az, hogy közelebb hozza a látogatókat, turistákat, diákokat és minden érdeklődőt az újrahasznosítás folyamatához, a szelektív gyűjtéshez és a szerves hulladékokhoz kapcsolódó ismeretekhez, valamint a szemétből létrehozott műalkotások világához is.

A múzeum Renzo Piano tervei alapján készül és a hulladékkal kapcsolatos tudományos ismereteket négy különböző területen igyekszik bemutatni. Egy állandó kiállítás, valamint egy tudományos és ismeretterjesztő rész keretében a hulladékfeldolgozás gyakorlatát mutatják be, egy kulturális-művészeti részen pedig azok az irodalmi művek, vetítések kapnak helyet, melyek művészi koncepcióba foglalják az ember mindennapi tevékenységéből hátra maradt hulladékokat. Az utolsó szakasz az újrahasznosítás folyamatát mutatja be.