Rodosz: nyaralás és látnivalók egy helyen

Hélei Ildikó - 2016. november 8.

Rodosz, Törökországhoz közel, a Földközi-tenger keleti részén található. Többször volt már lehetőségem a szigeten nyaralni és minden alkalmat a szívembe zártam. A fővárosban lakni nagyon izgalmas és a tavernáinak, bárjainak, valamint ajándékboltjainak köszönhetően rendkívül nyüzsgő és színes. A központtól a kikötő és az óváros is körülbelül 10 perces sétára fekszik, mely egy kellemes sétával megtehető. Nem véletlen, hogy az óvárosi részt Világörökségi helyszínné nyilvánították, hiszen elképesztően gyönyörű, főleg az esti fényekben. Természetesen, a kiemelt helyszín miatt az óváros drágább, így érdemes számolni azzal, hogy egy itt elfogyasztott ebéd, vagy az ajándék hűtőmágnes többe fog kerülni, mint a város más pontján.

Faliraki a sziget keleti oldalán található üdülőváros, mely igen népszerű a széles homokos strandokat és a minőségi szállodákat kedvelők körében. Én személy szerint Görögországban jobban kedvelem az apartmanos elhelyezést, mert számomra a nyugalmas életvitelbe nem illenek bele az olyan kötöttségek, mint a megszabott étkezési idők. Első látogatásom alkalmával szállodában laktam, de gyakorlott „görögbe járóként” idővel rájöttem, hogy az apartmanos elhelyezés mennyivel kötetlenebb. Ha nyüzsgés nélküli pihenést terveznek, válasszanak olyan szállást, amely távol esik a magas kategóriás szállodasortól, valamint az aquaparktól, mely Faliraki kétségkívül legzajosabb helyszíne, viszont a sétálóutca, éttermek, bárok és szórakozóhelyek még mindig elérhető távolságon belül helyezkednek el. A sziget ezen oldala kevésbé szeles, így sok nyugodt öböl, hosszú homokos és lassan mélyülő partra lelhetünk.

Kalandosabb kedvűeknek érdemes autót bérelni, így olyan helyszíneket is felfedezhetnek, mint Lindos hófehér házai és mélykék vize, ahol a fellegvárból akár szamárháton is lejöhetünk, a Pillangók völgyének csodálatos rovarvilága, vagy a tőle nem messze eső Hét forrás, ahol a hely hét darab számozott forrása egy tóban egyesül.

Érdemes még ellátogatni a Faliraki közelében lévő Anthony Quinn-öbölbe is, ahol a kevés infrastruktúrának, turistának és keskeny partnak köszönhetően nagyon nyugodt délutánt lehet eltölteni.

 

Összességében, Rodosz színes és izgalmas világa mindig tud újat és érdekeset mutatni számomra, így bármikor újra ellátogatnék a szigetre.