Rimini látnivalók

 

Piazza Cavour: A régió egyik legfestőibb tere már a középkorban is a város központjának számított. Mára már kihagyhatatlan látnivalója Rimininek. Különböző paloták szegélyezik, mint a Palazzo dell'Arengo és a Palazzo del Podesta.


Municipal múzeum: A városközpontban, a XVIII. századi Jezsuita kolostor épületében található városi múzeum lenyűgöző látnivalókat tár fel Rimini történelmi és kulturális örökségeiből.

Gambalunga könyvtár: A javarészben a Malatesta korszakból származó könyv és kézirat gyűjtemény(több mint 200 ezer cím!) Rimini legértékesebb látnivalói közé tartozik. Érdekessége, hogy valójában Alessandro Gambalunga hagyatéka, aki a XVII. században élt a kiállításnak helyt adó palotában. Az intézmény a régit az újjal vegyítve emellett multimédiás könyvtárként is üzemel, valamint népszerű kiállítóközpontnak számít.

Fellini alapítvány: A Riminiben született híres olasz filmrendező, (akinek híres „Amarcord" c. filmjét is Rimini hangulata inspirálta) halála után létrehozott alapítvány a legendás filmművész életét és munkáit mutatja be, valamint kulturális eseményeket és filmkészítőket támogat. Tagjai jelenleg egy Riminiben létrehozandó önálló Fellini múzeum megteremtésén munkálkodnak.

Filmtár: Az 1987-ben alapított filmtár elsősorban a mozi kultúrát mutatja be, emellett a mozihoz kapcsolódó tárgyak, úgymint fotókópiák, poszterek és jegyek bőséges gyűjteményével, valamint komoly film és videó kazetta választékkal gyarapítja Rimini látnivalóit.


Repülési múzeum: Bár nem a városban van, mégis Rimini látnivalói közé soroljuk a San Marino felé vezető út mentén elterülő Repülési múzeumot. A 100 ezer négyzetméteres szabadtéri kiállító területen több mint 50 különböző légi jármű tekinthető meg.

Madonna della Scala templom: A XVII. században épült templom fő látványossága Codrini 1608-ban készült Madonna della Scala festménye, ami a helyszínt megszentelő Madonnát ábrázolja.

Római amfiteátrum: Rimini látnivalóinak egyedülálló gazdagságát a 12 ezer néző befogadására alkalmas Hadrianus császár által építtetett amfiteátrum is gazdagítja. A császár nagyságát bizonyítva egy Colosseum méretű létesítményt szeretett volna létrehozni. Az egykor impozáns épület mára megmaradt romjai számos tavaszi-nyári programnak ad helyet.

Tiberius híd: A Tiberius császár által K. u. 21-ben építtetett híd egyik leghíresebb látnivalója Rimininek. Isztriában bányászott kövekből készült, és kitűnő állapotban vészelte át közel 2000 éves történetének számos háborúskodását és természeti csapását. Átsétálva rajta érdekes kettősségként egyik szemünkkel a régmúltat fürkészhetjük, a másikkal a nyüzsgő jelent reprezentáló Vespák, biciklik és gyalogosok tömegét.

Grand Hotel: A város tengerfelőli panorámáját uraló Grand Hotel napjainkra a város nem hivatalos jelképévé vált. Számos királyt, filmszínészt, politikust és egyéb hírességet látott már vendégül Rimmini legpatinásabb látnivalója.

Malatesta templom: A mind építészeti, mind történelmi szempontból lenyűgöző épület jelenleg katolikus templomként működik, emellett Rimini kihagyhatatlan látnivalói közé tartozik . XV. századi építésekor a neo-klasszikus stílus egyik úttörőjének számított. Később története elválaszthatatlanul összefonódott a Riminit akkoriban uraló, majd később a pápasággal komoly konfliktusba keveredő Malatesta családdal.

Sigismondo kastély (Malatestina erőd): Az erőd épülete Rimini központjának legimpozánsabb történelmi szerkezetének számít, még annak ellenére is, hogy napjainkra sajnos már csak a központi része maradt meg.

Pigna szökőkút: Rimini látnivalóinak sokszínűségét gyarapítja a város szökőkútja, ami már a középkorban is a város szívének számított. Gyönyörű és egyben funkcionális formáját állítólag még maga Leonardo da Vinci is megcsodálta.

Palazzo del Podesta: Az 1300-as években épült gótikus stílusú palota napjainkban is fontos szerepet játszik a város életében, díszes termeiben különböző kiállításokat és bemutatókat szerveznek.

Augustus diadalív: A K.e. 27-ben Augustus császár tiszteletére emelt diadalív, mely az antik Ariminumot körülvevő védelmi célú kőfal részét képezte és Rimini kiemelt birodalmi pozícióját jelezte, ma az egyik központi látnivaló Riminiben.


Piazza Tre Martiri: A város központi tere eredetileg Római fórumnak épült, s a II. Világ háborúig Julius Caesar térnek nevezték. Manapság kedvelt találkahely, és ideális kiindulópont Rimini lenyűgöző látnivalóinak felfedezéséhez.

Forrás: AmoreItalia