Nyaralás Rimini romjai közt

2014. május 9.

 

Rimini Olaszország történelmében mindig is fontos szerepet játszott. A római kultúrából ránk maradt romok teszik igazán különlegessé a nyaralást Riminiben.  A látnivalók mellett a komfortos szállások és apartmanok Rimini egész területén tárt kapukkal várják az ide érkezőket. A város egyik fele a jelen, ami a pihenésé és a szórakozásé, a másik oldal a múlté és az emlékeké.

A római szenátus által küldött 6000 fős kolónia alapította Riminit i.e. 268-ban, mely idővel a ókori Római Birodalom egyik legfontosabb központjává vált. Érdekessége, hogy a Római Colosseum után legnagyobb amfiteátrumot Hadrian császár itt építette a 2. században, mely fénykorában 12 ezer néző befogadására volt képes. Sajnos a 60 boltívből mára már csak kettő maradt, mivel a barbár inváziók alatt az ebből származó kövekkel erősítették meg a várfalakat. A város tovább pusztult a 18. században különböző csapatok, kalózok és természeti csapások miatt. Ekkor vált a halászat fő megélhetéssé és építették a máig nagy népszerűségnek örvendő halpiacot valamint a világítótornyot. Az 1800 évek második felétől Rimini az Olasz Királyság részévé vált, ekkoriban kezdett kialakulni üdülőváros jellege és indult be turisztikai karrierje. 

 

Legrégibb építménye a méltán híres 2000 éve használatban lévő építménye a Tiberius híd. Az építkezést még Augustus kezdte meg, Isztriából hozott kövekkel, de már Tiberius fejezte, be így a nevét is róla kapta. A híd mintegy 62 m hosszú 8,6 m széles és 5 különböző nagyságú boltívvel áll a gyalogosok, biciklisek és autóval közlekedők rendelkezésére. Díszítésként márványborítást és vak ablakokat használtak.

 

Rimini híres uralkodóit a Malatesta család adta a 12. századtól egészen a 15. századig. A család bőkezűen támogatta a művészeket, így nem meglepő, hogy több építészeti emlék is fent maradt utánuk, pl.: a Castello Sismondo és a családról elnevezett templom. A templomot valójában a 13. században a ferencesek kezdték építtetni és a Szent Ferenc nevet viselte. Azonban 1300-ban Sigismondo Pandolfo Malatesta néhány átalakítással bízta meg az építészt, hogy az végül egy mauzóleum legyen neki és harmadik feleségének. Habár a templom végül sosem készült el teljesen, szarkofágjukat a bárki megtekintheti az épületben.

 

Csodálatos látvány tárul elénk, ha átsétálhatunk a Piazza Tre Martiri Rimini téren, ahol hajdan Julius Caesar mondott beszédet. Megnézhetjük Augustus császár tiszteletére épített diadalívet, mely annak idején a városfal részét képezte. A repülés szerelemei pedig semmiképpen ne hagyják ki a repülő múzeumot.

Rimini elképesztően tartalmas néhány napot kínál nekünk. Már csak az a feladatunk, hogy éljünk a lehetőséggel!