Emilia Romagna tartomány - kinek mi jut eszébe róla?

Börönte Dóra - 2016. október 31.

Emilia Romagna tartomány sokak számára nem túl ismert régiója Olaszországnak. Ha azt mondjuk, hogy Bologna, Ferrara, Parma, Rimini vagy Riccione talán ismerősebben csengő nevek, de még mindig csak nagyon kevesek tudják, hogy milyen gyönyörű része ez Itáliának. Ha tengerpartra vágyunk, ha gasztronómiai kalandot keresünk vagy ha kulturális programok érdekelnek minket, itt mindent megtalálunk. Nem utolsó sorban pedig autóval vagy a Wizz Air Bologna járatával könnyen és gyorsan megközelíthető célpontról van szó.


2016 őszén a tartomány turisztikai hivatalától meghívást kaptam egy studyra. Studynak hívjuk azokat a rendezvényeket, ahová a világ számos tour operator irodájából érkeznek meghívottak és megismerhetik a környéket és egy kis betekintés kaphatnak az itteni életbe. Így volt ez most is, a négy napos program keretén belül olyan élményekben volt részünk és annyi gyönyörű helyen jártunk, hogy ez alapján jó szívvel ajánlom mindenkinek ezeket a célpontokat, akik minőségi utazásra vágynak.


A szállásunk Riminiben a Hotel Milltonban volt, amely közvetlenül a tengerparti sétányon fekszik, közel Rimini központjához. A szobák kényelmesek, a személyzet nagyon kedves és a reggeli nagyon bőséges. A központ kb. 15 perces sétával elérhető, ahol Rimini történelmi központja tárul elénk. A régi épületek, az óváros hangulata, a kis templomok, a kiülős éttermek, az isteni ételek és a helyiek nyüzsgése által átélhetjük az igazi olasz életérzést.  Ezt erősíti a város egyik kedvelt étterme az Abocar Due Cucine (Via Carlo Farini, 13, 47921 Rimini) is, ahol remek ebédet kaphatunk:

 

Riminitől kb. 30 perc autóútra, a hegy tetején található Verucchio mesebeli kis városa, ahol az az érzésünk támad, mintha egy filmdíszletben lennénk. Aki különlegességre, de mégis nyugodt helyszínre vágyik válassza a Hotel Oste del Castellot, mely hangulatos wellness részleggel várja a vendégeket. Este ha megéheznénk, akkor a Ristorante La Frattát ajánlom, ahol a személyzet vendégszeretetét csak az ételek és a kilátás múlja felül.


 

Szintén könnyen megközelíthető Valmarecchia kis városa és San’Agata is, ahol az ínyencek akár szarvasgomba keresésen vagy a sok specialitás alapanyagaként szolgáló gesztenye gyűjtésen is részt vehetnek. Ezeken a programokon a Food in Tour szervezésében, profi szakemberek és a helyiek segítségével vehetünk részt. Minden program nagyon izgalmas, amelyet egy isteni ebéd követ a falu központjában egy kiváló étteremben a Tulipano Neroban. De beszéljenek a képek:


 

Rimini egy legkedveltebb és legjobb étterme az Il Pescato del Canevona (Rimini, Via Luigi Tonini 34.), ahol mindig nagy sorok kígyóznak, de érdemes kivárni amíg sorra kerülünk, hisz cserébe olyan gasztronómiai élménybe lehet részünk, amelyre sokáig emlékezni fogunk:


 

A turisták által kevésbé ismert és látogatott Santarcangelo település csupán 7 km-re található Riminitől, de érdemes egy délutáni sétát tennünk itt, hiszen egy nagyon hangulatos városkáról van szó. Itt megelevenednek a régi korok emlékei, pl.: az 1633 óta működő Marchi textilfestő műhelybe is ellátogathatunk, ahol maga a tulajdonos mutatja be a mesterségét.


 

Utolsó napon a hazaindulás előtt még részt vehettünk egy közös „home made pasta” készítő programon. Elsőre nem tűnt túl érdekesnek a dolog, de ahogy megérkeztünk a Corte San Ruffillio-hoz, minden ilyen gondolatom elszállt. Először is a hely egy gyönyörű oázis a Firenzébe vezető út mellett. Egy olyan nyugodt helyszín, ahol mindent kényelmet megkaphatunk, de mégis elbújhatunk a világ szeme elől. A közös főzőprogram a négy napa alatt az egyik legjobb élmény volt számomra (ki gondolta, hogy a tagliatelle elkészítése ilyen pofon egyszerű??), amelyet Mara az étterem chefje vezetett, és a Food in Tour kollégái is segítettek. Végül úgy alakult,  hogy az egész napot itt töltöttük, így megismerhetünk a szállodai szobákat, amelyek a tulajdonos hölgy építész végzettségéből adódóan a legnagyobb igényességgel és jó ízléssel lettek kialakítva. Megnézhettük, hogy tényleg minden hozzávaló a biokertből kerül ki, valamint a saját pincéjükben érlelik a húsokat, szalámikat, amely később a mi tányérunkra kerülnek. Az épületegyüttes része egy kis kápolna is, így a helyszín kiválóan alkalmas esküvők rendezésére is. A hely hangulata és a tulajdonosok, és a személyzet szeretete teljesen elvarászolt minket.