Orebići élménybeszámoló + hasznos infók

Szerettem volna megköszönni mindannyiunk nevében a szervezést. Nagyon jól éreztük magunkat, Orebić Horvátország egyik legjobb helye!

Egy kis élménybeszámoló az útról:

Odafelé este 11-kor indultunk az M1/M7 találkozásán Budaörsről és kb. 12:30-ra értünk orebići szállásunkra. Nekünk sima utunk volt, nem kellett sokat várni a határon és kb. 2 óránként megálltunk egy 15-20 perces pihenőre, tehát kényelmesen utaztunk. A benzinkutak lefelé elég jó ki vannak építve az autópálya mentén, kb. 50-80 km-enként vannak benzinkutak ill. előre is jelzik az adott kútnál, hogy még hány km van a következőig. A mosdó mindenhol tiszta.

Végül úgy döntöttünk, hogy lemegyünk Stonig és nem kompozunk Ploče-ból (mivel 3-an ültünk egy autóban ez olcsóbbnak is bizonyult) ill. mint utólag egy másik utastól megtudtunk (vele a vasárnapi eligazításon találkoztunk) a kompnál 4 órát kellett várniuk (ez nyilván a főszezon miatti csúcsforgalomnak tudható be ill. 25 férőhelyes volt a komp, amire sok autó lakóautóval ill. motorcsónakot húzva dupla helyet foglalt ill. tolatva kellett beállniuk - ez is sok időt elvett), míg felfértek egy kompra. 

A Delfi Apartman nagyon aranyos, tök jó helyen van és nagyon kedvesek a háziak.Minden szép tiszta volt, semmi problémánk nem volt. Az elhelyezkedése is ideális, közel van az apró kavicsos-homokos part ill. a köves is. Mindenkinek csak ajánlani tudom. :-)

Klassz, hogy jó nagy terasz van a szobákhoz, ott jókat társasoztunk és a közös evésekre is ideális helyszín volt. 

A hatalmas pálmafa miatt, ami a kertben van elég jó árnyékos, így nincs bent olyan meleg ill. az esti szél is csinált egy kis légmozgást. Az I. emeletről a növények miatt nem igazán lehet látni a tengert, de ez számunkra nem volt gond, hiszen hamar le tudtunk menni. :-)

Sokat sétáltunk Orebićen, nagyon hangulatos és finom a fagyi (átl. 5 Kn egy gombóc, Korčulán ált. 6., Dubrovnikban 7. – én elég sok fagyit ettem, ezért tudom ilyen pontosan :-)).

A bázison mindenki nagyon segítőkész volt, külön köszönet Totónak és Ákosnak a fantasztikus egész napos kajak-túráért, mindenkinek maradandó élmény volt! :-)

A nagy strandon vannak vízi sport lehetőségek pl. ún. motorcsónak vontatta banán és fánk. Mi az utóbbit próbáltuk ki, jó kis adrenalin emelő élmény volt! :-)

Dubrovnikot végül egyénileg fedeztük fel - kicsit kanyargós az út a Pelješac-félszigeten (kb. 60 km Stonig) és van 1-2 őrült, aki előzget, de egyébként nagyon szép az út és ha odafigyel az ember, akkor nincs semmi probléma. Dubrovniknál a parkolóházban hagytuk az autót (10 Kn/ óra a parkolás) és onnan sétáltunk be az óvárosba ami egy igazi gyöngyszem! :-) Nekem már régi vágyam volt ide eljutni és nagyon örülök, hogy elmentünk. Sok hangulatos étterem, kávézó van és elfogadhatóak az árak. Drágább egy kicsit az itthoninál, de pl. bárhol lehet enni egy nagyon jó pizzát 43-45 Kn-tól. 

Dubrovnik kicsit drágább, mint Orebić és Korčula, de ez érthető. Az erődrendszer falán ill. a bástyákba mi nem mentünk fel (az óváros körüli falrendszernél 50 KN/ fő a belépő díj), de így is nagyon szépen be lehetett járni mindent. 

Visszafelé úton megálltunk egy strandon - ilyenből valóban nagyon sok van a parton és jókat lehet fürdeni.

Korčula a másik gyöngyszem (mi végül magunk mentünk át egy hajóval 12KN/fő/ út áron, nem fizettünk be a csoportra, mert bizonytalan volt, hogy mikor megyünk végül át). A menetrendet mindenki máshogy tudja, de gyakran megy át hajó, csak az esti visszahajózás volt bizonytalan, mert az egyik hajós úgy tudta, hogy ő aznap az utolsó, de aztán kiderült, hogy még van egy utána is, 11:00-kor. :-) Amúgy mindenki nagyon segítőkész és a legtöbb helyen beszélnek angolul. Érdemes beülni egy étterembe - itt is lehet elfogadható áron vendéglőt találni és van egy nagyon klassz koktél-bár az egyik bástyában. Ezt mindenkinek ajánlom, mert hangulatos és gyönyörű a kilátás. Alkoholmentes koktél 30 Kn, alkoholos 35 Kn-tól felfelé.

Ételt nem sokat vásároltunk, mert sok mindent vettünk. Kenyeret és némi zöldséget vettünk - ez mondjuk nem olcsó. Kenyér 8 Kn/kg-tól felfelé kapható a pékségben és a Studenac CBA-ban is.A sör a fiúk körében népszerű volt (főleg a Karlovacko). Az üveges 5-6 Kn + betétdíj 3 Kn pl. a CBA-ban, de ha megtartod a blokkot és visszaviszed az üveget, akkor ezt beszámítják. Hazafelé megálltunk szombat éjszakára a Plitvicei-tavaknál. 2 nagy parkoló van, itt 7 Kn/ óra a parkolási díj és a felnőtt belépő 110 Kn (függetlenül attól, hogy hány órát töltesz el a Nemzeti Park területén).

Most reggel 8-tól este 8-ig volt nyitva, gondolom ősszel és télen korábban bezárnak. Mi 4-5 órát töltöttünk ott, tehát a töredékét sikerült csak bejárni, de így is nagyon nagy élmény volt! Szállás az rengeteg van, Jezerce településen szinte minden házban van kiadó szoba. 

Hát ennyi a rövid élménybeszámolónk. :-)

Köszönünk mindent és további jó munkát, kellemes nyarat kívánunk Nektek!

Galéria megnyitása (143 kép)