Bulgária: Neszebár (Nessebar)

NESZEBÁR (NESSEBAR)

 

Neszebár (Nessebar) a Napospart déli csücskén, a Fekete-tengerbe nyúló kis félszigeten épült ősi város, melynek helyén egykor a Kr. e. 2. évezredben alapított ókori Mesembria település állt. A város eredetileg a trák település volt, majd időszámításunk előtti 5. században görög kolóniát létesítettek itt dór telepesek. Rövidesen a Fekete tengeri kereskedelem egyik központja lett saját színházzal és Apolló istennek állított templommal. Később a rómaiak majd a bizánciak is elfoglalták, míg végül szláv uralom alá nem kerül. A  Nessebar vagy Messebar nevet a XI. század óta használják.

A város műemlékekben gazdag ókori részét az UNESCO 1983-ban felvette a Világörökség listájára. Neszebár (Nessebar)   látnivalói között elsősorban a görögök korából visszamaradt Apolló temploma valamint főtér, a volt trák erődítmény fala, a középkorból pedig a Stara Mitropolia Basilica és az erődítmény jelentős. A 19 századi fa épületek tipikus példái a Fekete Tengeri építészeti stílusnak.
 
Neszebár ma Bulgária egyik legfestőibb városkája. Szűk, romantikus utcáin egy kiadós fürdőzés után kellemes sétákat tehetünk. Partja homokos, családi üdülés mellett sportra és szórakozásra is kiválóan alkalmas. Sportolási lehetőségek: búvárkodás, vízi-banán, röplabda pályák, teniszpályák, kerékpár, vízi bicikli, paragliding, vízisí, windsurf. Vendéglői kitűnőek emellett változatos kulturális és folklór programok várják az érdeklődőket.
Galéria megnyitása (28 kép)