Napospart ízei

2014. április 15.

Egy igazi nyaralásnak Bulgária Napospartján mindenképpen kihagyhatatlan része a helyi ízek felfedezése. Bárhol is legyen a szállásunk Naposparton, biztosak lehetünk benne, hogy pár perc sétával legalább 4-5 étteremhez eljuthatunk, hiszen Sunny Beach Bulgária egyik legfelkapottabb üdülőközpontja. Most már csak az a kérdés, hogy mit is együnk? 

Mielőtt rátérünk az ételekre, fontos megjegyezni, hogy ne éhségünk legutolsó fázisában induljunk éttermet vadászni, mert rövidúton éhen halunk, mire a pincér kihozza a kívánt ételeket. A bolgárok köztudottan nem sietnek el semmit, amikor az ételek elkészítéséről van szó. Mindent frissen helyben készítenek. Rengeteg zöldséget és általában grillezett húsokat esznek. A hús szó jelen esetben magába foglalja a marhanyelvet, a pacalt, a nyakhússztéket, a pacallevest és a hasonló ínyencségeket. Már, ha csak a sopske salátára gondolunk, világossá válik, hogy kedvelt zöldségeik közé tartozik az uborka, a paradicsom és a hagyma, de emellett rengeteg ételt készítenek paprikával és káposztával. Étrendjükben fontos szerepet játszik még fehér és sárga sajtjuk. A fehér egészen hasonló a görög fetához, csupán annyi különbséggel, hogy a bolgároké valamivel keményebb, könnyebben reszelhető és kevésbé sós. Annak ellenére, hogy Bulgária Napospartján élőknek és nyaralóknak rengeteg lehetőségük van a halfogyasztásra, szinte alig fogyasztanak halételeket. Egyetlen kivétel a hidegen tálalt igen ízletes caca. Apróhalból, reszelt uborkából, joghurtból és foghagymából készül. Kellemesen frissítő és egészséges egy forró nyári napon. 

Ha tele a hasunk és kicsit szeretnénk rendbe rakni az emésztésünket vagy csak egy kis hangulatot szeretnénk csinálni az estéhez, érdemes kipróbálni egy-két bolgár italkülönlegességet is. Egyik variáció a grózdova rakijanak (szőlőpálinka), mely többféle változatban kapható, így célszerű megkérdezni a vendég látóinkat, hogy az aktuális ételünk mellé melyik passzol. Egy másik kedvelt bolgár rövidital a masztika, mely a görög ouzo íz világára emlékeztet. 

Ha Naposparton nyaralunk Bulgáriában, érdemes a pihenés és a sok szórakozás mellett időt fordítani a helyi gasztronómia kipróbálására is. A bolgár ételek ízvilága és zamata passzol a tengerparti hangulathoz. Rengeteg zöldség, grillezett hús, saláta, rövidital. Mint egy mesebeli kerti parti a fekete-tenger partján.