Bulgária Napospartjának ékessége

2014. április 3.

Sunny Beach, más néven Bulgária Napospartja a legvonzóbb partszakasza az országnak. Gyönyörű 8 km hosszú aranysárga homokkal borított partja, bárjai és éttermei pihenni és bulizni vágyók tömegeit csábítja ide. Minden évben egyre többen érkeznek nyaralni a bulgáriai Napospartra repülővel, busszal vagy autóval. Ideális kikapcsolódási lehetőséget nyújt a kisgyerekes családoknak és a fiatal baráti társaságoknak egyaránt. Bulgáirai Napospart déli részét keskeny híd köti össze a Fekete-tenger gyöngyszemének is nevezett Neszebárral. A „híd” érdekessége, hogy 9000 éves és nem tudni, hogy a természet vagy emberi kéz alkotta-e. 

Neszebár a világörökség részeként lélegzetelállítóan ötvözi az ókor világát a középkoréval és mossa egybe az újjászületéssel. Lenyűgöző hatást kelt a jelen és a múlt egy időben való megjelenése az új- és az óváros által. Az új városrész különlegessége a modern építészetben rejlik. A szállodákat, panziókat és a magánházakat is mind a legújabb építészeti stílusban építették. Mindezek ellenére ez a városrész is büszkélkedhet 3.-4. században felfedezett ősi síremlékekkel, melyeket ma már bárki megtekinthet. 

Az óváros varázslata a macskaköves utcákban a faburkolatú gazdagon díszített házakban, és az itt élők és valaha élt kereskedők szellemében rejlik. Neszebár óvárosának hosszú története van. Alapítása óta minden korszak különböző értékekkel gazdagította a várost. A várfal romjai a római és a középkort tárják fel előttünk. A templomok, melyek legnagyobb történelmi értékei a városnak, a régi bizánci múltat idézik vissza. A házak nagy része már az újjászületésből 18-19. századból származnak. Egyfajta Fekete-tengeri építészeti stílus hatott rájuk és az ebben az időben épült szélmalmokra, nyilvános fürdőkre és szökőkutakra is.   

Neszebár Bulgária kincsestára, már 1956-ban múzeumvárossá majd később régészeti és építészetvédelmi területté nyilvánították. Neszebár óvárosának minden temploma és macskaköve káprázatba ejti azokat, akik erre tévednek egy naposparti nyaralásból. A szűk utcák, múltbéli templomok, romok és elbűvölő kis házak meghitt romantikával ölelnek körbe. Gyönyörű építészeti kincseivel szinte tökéletesen reprodukálja az ősi légkört. 

Érdemes a bulgáriai Naposparton eltöltött időnket úgy beosztani, hogy legalább egy napot szánjunk Neszebárra. Csodálatos élményekkel gazdagíthat minket egy olyan kis sziget, mely az ókor óta szorgalmasan gyűjtögeti a jelen emberének az emlékeket. Sok mindent átélt, megélt és még mindig itt van nekünk, tanít és megigéz minket, egy napot megérdemel.