Miért jó gleccseren síelni?

2014. december 23.

Nincs időnk vagy kedvünk főszezonban síelni? Szívesebben mennénk tavasszal, vagy akár kora ősszel csúszkálni, amikor kevesebben vannak? Akkor a megoldás: a Mölltal-gleccser! A gleccserek jóval tovább síelhetőek, néhány terep akár még nyáron is nyitva tart, és várja a csúszni a vágyókat, mint például Mölltal!

 

Főszezonban is nagyon népszerűek ezek a síterepek, ennek pedig több oka is van: jóval kevesebben látogatják őket, főleg a főszezonon kívül, így nem kell tömegre és hosszas sorban állásra számítanunk. Ha nem télen megyünk, akkor sokkal kellemesebb a hőmérséklet, nincs annyira hideg, így akár kevesebb ruházatban is elindulhatunk csúszni, ami jóval kényelmesebb. Felejthetetlen élmény napszemüvegben és egy vékony pulcsiban megebédelni a hütte teraszán!

 

Ha nem a téli időszakot választjuk, akkor számos egyéb programlehetőség is a rendelkezésünkre áll a gleccser környékén: túrázni, kerékpározni, raftingolni, vagy akár szörfözni is vitorlázni is tudunk sok helyen. Emiatt nagyon sok természet- és sí kedvelőt vonzanak a gleccserek minden évben.

Szállások tekintetében is jó döntés a gleccser: jóval olcsóbban találhatunk apartmanokat az elő-és útószezonban, néhány percnyi autózásra, vagy akár a síterep közvetlen közelében. Fél-vagy harmad áron már remek szállások foglalhatók, így jóval kedvezőbben is megúszhatunk egy kirándulást.

 

Negatívumai is vannak a gleccsereken való sízésnek, ezekkel érdemes tisztában lenni, mielőtt kiválasztjuk a síterepet vagy időpontot. A téli hónapokat kivéve a gleccsereken a melegebb időjárás miatt délután már kevésbé jó minőségűek a pályák, sokszor kásás, vizes lesz a hó, amiben már nem olyan kellemes élmény csúszni.

 

Melegebb hónapokban sokkal kevesebb sípályán csúszhatunk, valamint sokszor a profi sízők miatt le is van zárva néhány szakasz, amelyen épp gyakorolnak. Az erős napsütés miatt néha akár már kényelmetlenül is érezhetjük magunkat, mindenképpen nézzünk időjárás előrejelzést minden nap, és öltözzünk rétegesen, hogy le tudjunk vetni néhány ruhadarabot, ha túl melegünk van. Emellett persze a naptejről se feledkezzünk el!

 

Még egy hátrány, hogy általában többet kell utazni a gleccserekhez Magyarországról, nem biztos, hogy megéri egy-egy hosszúhétvégére átugrani. Ettől függetlenül nagyon sokan választanak ilyen terepet a csúszáshoz a számos előnye miatt, érdemes kipróbálni!

 

Forrás: Sielok.hu