Élménybeszámoló: Lignanoi nyaralás busszal

A olaszországi nyaralás nagyon klassz volt, kifogtuk a szép időt :-) A hangulatos olasz apartman, nem messze az olasz tengerparttól (Residence Cristallo) olyan volt, amilyet vártunk - egyszerű, normális. A redőnyök nem nagyon bírták a köztes állapotot, vagy teljesen fel kellett húzni, vagy teljesen le kellett engedni, de ez egyáltalán nem volt vészes. A zár már más téma, forgott a kulcs benne, és a takarítónénik kétszer is bejöttek - úgy, hogy a kulcs a zárban volt... Az irodában, ahol átvehettük a kulcsokat, csak nagyon alap angolt beszéltek, de megértettük egymást (a németet jobban szeretik). :-) Kauciót nem kértek. Amikor visszavittük a kulcsokat, meg se kérdezték, hogy szétzúztuk-e a szobát... Nagyon nagy volt a bizalom mindenhol, ez nagyon szokatlan volt. :-) 

Jótanács: átalakítót venni kell a konnektorokhoz, mert a vastagabb dugós készülékeket nem lehet bepréselni a konnektorba. (kétféle is volt, a kisebbik hasonlít a hazaihoz, a telefontöltőt be lehet dugni, hajszárítót már nem). Átalakítót lehet kapni a helyi boltokban, csak jól körbe kell nézni, 3 Euro körül volt az áruk).

A strandon simán ott hagyhattuk a cuccunkat, nem nyúlt hozzá senki. Az éttermekben mindenhol nagyon nagyon kedvesek voltak, ha megszólaltunk olaszul, azt nagyon értékelték, és igyekeztek még érthetőbbek lenni. A pizzák isteniek, a tiramisu fantasztikus volt! Az árak kb. itthoniak, volt ami még olcsóbb is, volt persze drágább is, de összességében egészen reális árak voltak. 

Úgy hallottuk (az utastájékoztatóban is az van), hogy a csapvíz nem igazán alkalmas fogyasztásra, nekünk nem volt gondunk vele. De ha valaki ragaszkodik az ásványvízhez, 0,4 Eurotól már lehet kapni litereset. A presszókávé 1 Euro, 0.3 dl sör 1 vagy 1.4 Euro körül van. A pizzák általában 6-10 Euroba kerülnek. Bent a sétálóutcán, az éttermekben jóval drágább. Mi egy spagettiért, egy pizzáért, egy presszókávéért, egy capuccinoért és egy tiramisuért 40 Eurot fizettünk étteremben. 

Aki a mi szálláshelyünk környékén száll meg, annak ajánlani tudom a közeli önkiszolgáló éttermet (Smeraldo), nagyon kedvesek, jó az étel, és a többihez képest is olcsó. :o)) 
Ha valaki főzni szeretne, szerintem felesleges itthonról vinni az alapanyagokat (max. cukor, só kivétel), mert minden mást hazai áron megkapni. Ott gázpalackról megy a főzőlap, az irodában segítenek, ha kifogyna.  A pékárut a Sparban ugyanúgy le kell mérni, mint a gyümölcsféléket (pékségben próbálkozott egy másik magyar nyaraló, de nyelvtudás hiányában csak veszekedés lett belőle).  

Ami még hasznos lehet:
Az irodában kaptunk a prospektus mellé kedvezmény kártyát is! Általában 10%-ot jelentett a prospektusban feltüntetett helyeken (abból rendeltük a taxit is)  
Van egy turista-információ is a Via Latisana 37-el szemben (nem tudom, az az épület hány szám, de elég nagy és felismerhető), ott nagyon segítőkészek, és nagyon szépen beszélnek angolul is. Ott lehet wi-fi kódot is kérni. Teljesen ingyenes, csak az útlevélből van szükség pár adatra. A parton van lefedettség, én telefonnal használtam, elég hullámzó sikerrel. Láttunk azonban lent laptoppal is strandolókat, ők úgy tűnt, gond nélkül tudták használni...  

Amit nagyon sajnáltunk, hogy nagyon idény végén jártunk, ezért már nem voltunk elegen a velencei és trieszti kirándulásokhoz, nem indítottak már buszokat :o( több irodában is jártunk, de sehol nem jártunk sikerrel. Sajnos 15-e után a legtöbb üzlet és étterem is bezárt, ezt legközelebb figyelembe kell venni, mert aki nyitva maradt, az "horror" árakon számolhat és számolt is. 

A közlekedés Sabbiadoro és Pineta között elég nehézkes volt, mert a helyi busz már nem járt 12-e után. Ez az utolsó nap volt a legkényelmetlenebb, mivel zuhogott az eső, és nekünk vissza kellett vinni a kulcsokat. Visszafelé már taxit kellett hívnunk, túl nagy volt a vihar a gyalogláshoz. A helyi kis prospektus nagy segítség volt, normális infók voltak benne és minden érthető volt, szóval jól el lehetett boldogulni. A nagyobb szolgáltatóknál volt mindig egy ember, aki tudott angolul. De a vegyes (olasz, angol, német) mondatainkat is megértették :o) 

Amit hiányoltunk Lignanoban, az a buszállomás. Mivel a busz késő este jött csak, egész nap kint kellett lennünk az utcán. Ez nagyon kellemetlen volt az érkezéskor és az elutazáskor is. Ezért, ha tehetjük, legközelebb autóval megyünk. 

Jól éreztük magunkat, pihentünk, jókat ettünk - klassz volt :o) Köszönjük!! 

Üdv

Galéria megnyitása (9 kép)