Kedvencem: Lachtal

Kenéz Nóra - 2017. február 2.

Lachtalról általában megoszlanak a vélemények. Sokan szeretik és visszajárnak, sokan elkerülik, mert mindig rossz az idő. Nézzük hát a tényeket!

 

Lachtal Budapesttől kb. 470 km-re található, így Ausztrián belül viszonylag közeli sírégiónak számít. A kb. 40 km-es pályarendszere 1660 és 2222 méter között található, ahol 10 db modern sífelvonó segítségével síelhetjük be a területet. A pályák minősége a korszerű „gépparknak” köszönhetően kiváló. Persze az időjárási körülményektől azért nagyban függő.

Én 2017. január 19-22 között látogattam el a síterületre, egy turisztikai rendezvény keretein belül. Ebben az időszakban csodálatos napsütéses idő fogadott minket, ami egészen a hét végéig kitartott. A pályák minősége 10-ből 10-es volt, a hidegnek is köszönhetően nem jegesedett és nem is buckásodott. Nem titkolom nekem Lachtal a kedvencem volt és az is maradt.

Említettem azonban, hogy a vélemények eléggé megoszlanak. Természetesen nem célom, hogy a szállások vagy a sírégió leírásánál csak pozitív tulajdonságokat emeljek ki, a lényeg, hogy reális képet kapjunk az említettekről. De akkor mik a hátrányai?

Lachtal egy olyan völgyben található, ahová bizony sokszor beszorul a rossz idő. Ilyenkor a csípős hideg, köd és az erős szél hamar tönkreteheti a síelésünket. Tehát az sem véletlen, hogy ide telepítették a szélerőműveket, amik egyébként elég különleges látványt nyújtanak a sípályáról. Sajnos előre sose lehet kiszámolni a rossz időt, pláne ha időben nekifogunk a szálláskeresésnek és gondosan kiválasztjuk a számunkra legmegfelelőbb lehetőséget. Onnantól aztán nincs visszaút, időjárásra hivatkozva nemigen lehet lemondani a foglalást! Hideg, szeles időre mindenkinek számítania kell, ilyenkor öltözzünk rétegesen és vigyünk magunkkal sok teát?? … :)

De térjünk csak egy kicsit vissza a szállásfoglaláshoz. Januárban személyesen is ellátogattam néhány szálláshelyre (Hotel Lachtalhaus, Monarchia Park Apartmanok, Alpengasthof Tanzstatt), hogy szívesen és tapasztalatból tudjak Önöknek szállást ajánlani. A fenti linkeken mindegyikről írtam néhány sort, válogassanak bátran!

 

Íme néhány praktikus tanács Lachtallal kapcsolatban:

  • Próbáljuk időben megszervezni síelésünket, hiszen a legjobb helyek már novemberben elfogynak, használjuk ki az előfoglalási kedvezményeket!
  • Amennyiben apartmanos elhelyezést választunk, vigyünk magunkkal elegendő élelmet, mert Lachtalban tényleg csak egy kis üzlet található, a síkassza alatti parkolóban, ez pedig nagyon drága (pl. 4 db alma = 6 €).
  • Ha nincs felszerelésünk béreljünk itthon, mert a helyszínen 1 síkölcsönző található és kb. 30-40%-kal drágábban kölcsönözhetünk, mint itthon.


Lachtal általában középhaladó vagy haladó síelők részére javasolt síterület, hiszen több piros és kevesebb kék sípályával rendelkezik. Viszont azok se hagyják ki Lachtalt akik pici gyerekekkel vagy kezdő síelőkkel vágnak neki a szezonnak! Válasszák bátran ezt a régiót, hiszen szállásainak nagy része közvetlenül a sípálya mellett található, magyar nyelvű oktatást is igényelhetnek és természetesen kezdők részére kialakított sípálya áll a rendelkezésükre!

Milyen egyéb lehetőségeink vannak a síelésen kívül?

Lachtal egyik különlegessége a 3 km-es kivilágított szánkópálya, amely kicsiknek és nagyoknak is aktív kikapcsolódást biztosít. Pályazárás után a síelőknek is javaslom kipróbálni! Természetesen szánkóbérlésre is van lehetőség, ne cipeljük magunkkal Budapestről a szánkót!

Ha már eljöttünk otthonról, töltsünk minél több időt a szabadban és a szánkózás mellett próbáljuk ki a kivilágított korcsolyapályát is vagy sétáljunk végig a 2 órás téli túraútvonalon és gyönyörködjünk a téli táj szépségében!