Kréta: amiért én szeretem

Hélei Ildikó - 2016. november 9.

Egyik kedvenc szigetem Kréta, ahol már négyszer jártam. Voltam itt nyaralni, tanulmányúton és kísértem már egy gépnyi turistát is egy rövid hétvégre. Meglátogattam már júniusban, októberben és kora ősszel is. A sziget óriási, így látnivalóit egy alkalommal teljesen lehetetlen bejárni. Ahova biztosan szeretnék még legalább egyszer eljutni, az a sziget közepén elhelyezkedő Matala, melynek mészkőfalaiba sok évvel ezelőtt barlangokat vájtak. Ezen barlangok érdekessége, hogy még a régészek sem tudják, mikor készülhettek. Az 1960-as években egy egész nagy hippi kolónia alakult ki ezen a helyen, ám a vájatok ma már védettek, nem lakik benne senki és csak néhányat lehet közelebbről is megnézni.

A sziget nagyvárosai közül jártam a déli parton fekvő Ierapetrában is, valamint az észak-keleti oldalon lévő Agios Nikolaos városában, amelynek a kikötője varázslatosan gyönyörű. Ebből a kikötőből indulnak a hajók Spinalonga szigetére is, ahol a velenceiek védvára épült. A történelem során, - 1903-tól- Kréta függetlenné válásával egy időben a helyet leprateleppé nyilvánították, melyet 1957-ben számoltak fel és mára már bárki számára látogatható. Az idelátogatóknak nagyon élvezetes hajóútban és kirándulásban lehet részük. Én személy szerint kétszer is jártam ezen a szervezett fakultatív programon és mind a két alkalmat nagyon élveztem.

A kikötőbe visszaérve érdemes néhány órát eltölteni Agios Nikolaos gyönyörű éjszakai fényeinek varázsában, ahol a hajók, bárok, tavernák és a városi fények megvilágítják az éjfekete vizet. A várostól nem sokkal nyugatabbra fekszik Elounda, mely a „luxus fellegváraként” ismert. Számos 5*-os szálloda és villa várja az idelátogató gazdag turistákat. A város felett elhaladó főútról jó kilátás nyílik az eloundai öbölben található saját medencés épületekre. Aki itt szeretne eltölteni egy hetet, annak körülbelül 17.000 €-tól már van is lehetősége kibérelni egy privát, saját medencés luxus villát 2 fő részére.

 

Kokkini Hani és Gouves a keleti part kedvelt nyaralóhelyei. Kokkini Hani nem túl nagy, de található itt egy híres étterem, a HATZIS, mely olyan népszerű, hogy a fővárosiak teljesen ellepik hétvégén. A kisvárosból indul felfelé a hegyekbe egy út, mely mellett az egyik legjobb krétai WATERCITY található.

 

A keleti oldalon nyaralva vettem részt életem legjobb görög estjén is Anopolisban. Aki Kelet-Krétán jár, ne hagyja ki, mert óriási élmény.

Krétát azért is szeretem, mert már június közepén fürödhető a tenger, melegek a nappalok és elviselhetőek az éjszakák, szezon végén pedig egyszerűen tökéletes a tenger és a levegő hőmérséklete is.

Szeretem a szigetet, szeretem az ott élő emberek nyugodt életvitelét, a változatos tengerpartjait, természeti látnivalóit és bármikor újra visszamennék.