Bulgária látnivalók

SZÓFIA: A nyaralók hada általában elkerüli az ország nyugati részén fekvő fővárost. Szófi át az i.e. VII. században a trákok alapították. A helyszínválasztás oka egy forrás volt, mely még napjainkban is ad vizet. Itt találhatóak az ország főbb intézményei, egyetemei, de Szófi a az üzleti és kulturális élet központja is. Híres látnivalója az Alekszander Nyevszkij katedrális, mely a főváros legnagyobb temploma. A kívül-belül pazar, neobizánci stílusú katedrális 76 méter hosszú, 53 méter széles, és 7 000 ember fér el benne; 52 méter magas templomtornyában 12 harang bújik meg. Belső díszítését Oroszország és Bulgária legjobb művészei készítették. A Banya Bashi mecset a török uralom emléke, ez Szófi a egyetlen megmaradt mecsete. A város forrásvizére épült neobizánci fürdőépületet a közelmúltban újították fel – a fürdőközpont mellett a város történetét bemutató múzeumnak is helyet ad. A cári palota a török uralom alatt a szultán helytartójának otthonaként, és egyúttal közigazgatási központként szolgált. Bulgária függetlenedése után az uralkodó palotája lett, ekkor osztrák stílusban alakították át. Ma a Nemzeti Galéria és a Néprajzi Múzeum található itt. A város legöregebb épülete, a Szent György-rotunda a 4. századból maradt ránk. Közvetlenül mellette az ókori Serdika város feltárt romjai tekinthetők meg. A környék talán legszebb történelmi emléke a fenyőfákkal övezett erdős részen található, világörökségi védelem alatt álló, Boyana-templom. A templom alapjait a 11. században tették le, majd a 13. és 19. században is alakítottak rajta. Freskói a XIII. században készültek, a képekről megismerhető a korabeli bolgár élet, és megtalálható rajta két cár és cárné arcképe is.

 

VÁRNA: A tengerpart legnagyobb és legnépszerűbb városa, mely méltán érdemelte ki a „Bulgária nyári fővárosa” címet. A város nem csak turisztikailag, de a kereskedelemben, tengerhajózásban is lényeges szerepet tölt be. A tartalmas nyaralást garantálja a tengerpart szépsége és Várna gazdag történelme is. Itt találták a világ legrégibb aranykincsét, mely a régészek szerint az i.e. 5 évezred közepéről származik. Az aranykincs napjainkban a Várnai Régészeti Múzeumban tekinthető meg. A környék tavai, karsztforrásai már az őskor óta vonzzák az embereket. A város népszerű látványossága az akváriumot, delfi náriumot, csillagvizsgálót, Természettudományi Múzeumot, Állatkertet, vidámparkot, szabadtéri színházat magában foglaló hatalmas park. A tengerparti sétányon szórakozóhelyek, éttermek, kávézók sorakoznak. A városban több különleges orthodox templom is található, melyek közül a legimpozánsabb az orosz minta alapján készült Szűz Mária Mennybementele-katedrális. Várna egyik fő látnivalója a Balkán-félsziget legnagyobb római fürdőjének maradványa. Szerencsére az építmény falainak nagy része meglepően épen megmaradt, így a romok között sétálva máig jól láthatóak az egykori fürdőtermek, öltözők és más helyiségek is. A fürdő szomszédságában áll a XVII. századból származó Szent Anasztáz templom, melynek bámulatos szentképfala és faragott trónszéke kiemelkedő értékű. A török időkben 18 mecset állt a városban, mára kettő maradt meg közülük. A várostól délre a Dzhanavara Parkban 4-5. századi templom maradványai tekinthetők meg, különleges mozaikjai miatt sok turista látogat el ide. Az Evksinograd-palota Várna városközpontjától 8 km-re található. Egykor nyári királyi rezidencia volt, ma kormányüléseknek és elnöki rendezvényeknek ad otthont. Függően a rendezvényektől, hatalmas parkja, egyes épületei az utazók számára is látogathatóak. A háromszintes kastély francia stílusban épült. A földszinten fogadótermek, zeneszoba, étkező található, az első emeleten helyezkednek el a hálótermek, míg a második szint a személyzetnek adott otthont. A kastély borászata 12 féle, igen jó minőségű bort termel, az itteni nedűt tartják Bulgária legjobbjának. A park angol és francia kertépítési sílust ötvöz, 310 különböző növényfaj és több mint 50 000 fa található benne.

 

BURGASZ: Üdülőváros, ipari központ és kikötő Bulgáriában, a Fekete-tenger partvidékének legnyugatibb pontján. A legnagyobb és legfontosabb bolgár kikötő, a Fekete-tenger bolgár partszakaszának második legnagyobb városa (Várna után), Bulgária városai közt pedig a negyedik legnagyobb. Az ország keleti részén, a Fekete-tenger nyugati nyúlványa, a Burgaszi-öböl partján fekszik. A város környékén helyezkednek el a Burgaszi-tavak, melyek Bulgária legnagyobb tavai. Nevét először Manuel Phil bizánci költő említette meg, mint Burgosz vagy görögül Pürgosz, ami tornyot jelent, és a legenda szerint a római utazók tájékozódását segítette valahol a mai kikötő helyén. A várost az ókori görög Apollónia polisz (a mai Szozopol) lakói alapították saját városuk közelében, mint katonai és megfi gyelő állomást, Pürgosz néven. A rómaiak korában katonai kolóniaként működött, ekkor Deultum volt a neve. Burgasz lakosai a római uralom alatt a birodalom legkülönbözőbb népeiből kerületek ki. Kezdetben görögök éltek itt, majd Anatóliából törökök telepedtek le. Az 1828-29-es orosz-török háború és a drinápolyi béke után a megtorlástól félő bolgár lakosság a visszavonuló orosz katonákkal együtt szinte teljesen elmenekült Burgaszból. Helyükre törökök, a Fekete-tenger északi partvidékéről mohamedán cserkeszek, valamint hazájukat vesztett kárdzsalik érkeztek. Miután 1878-ban megalakult a Bolgár Fejedelemség, 1885-ben Burgasz Bulgáriához került. Ekkor viszont a törökök hagyták el a várost és tértek vissza az anyaországba. Az 1900-as évek elején csupán 6 ezren lakták a várost. A rakpartok és a móló kiépítése után indult fejlődésnek Burgasz. Később már a hajóépítő dokkjairól és kőolaj-feldolgozó iparáról lett híres a település.

 

VELIKO TARNOVO: A közel kilencvenezer lakosú Veliko Tarnovo Bulgária egyik legszebb városa, középső részén, a Balkán-hegység északi lejtőjén helyezkedik el. Gyakran „A cárok városa” néven említik – nem véletlenül, hiszen ez volt a második bolgár birodalom fővárosa. A város három dombon helyezkedik el, melyeket a Jantra folyó kanyarulatai választanak el egymástól. A folyó nem csak keresztülszeli a várost, hanem a belvárosban 8 jelentős kanyarulata is van. Több olyan kanyar is létezik, melyek közel 180 fokosak, így akad olyan hely, ahol mindkét irányba láthatjuk a folyót, miközben az a még általunk látott két pont között megkerül egy egész városnegyedet.

 

NESZEBÁR: A Fekete-tenger partján, egy félszigeten található ókori várost nyáron turisták hadai lepik el. Az egyik legnépszerűbb nyaralóhely, a Napospart, a várostól északra található, így nem csoda, hogy a 3000 évnyi történelmet bemutató Neszebár igen kedvelt az utazók körében. A trákok által alapított városban jártak a görögök, rómaiak, bizánciak, törökök – és minden korszak emléke fellelhető itt. Az i.sz. 680-tól a Bizánci Birodalom püspöki székhelye volt. A városfalon belül megcsodálhatjuk a hagyományos faházakat, és öszszesen mintegy 40 templomot is. A régi város valóságos kis ékszerdoboz: 1993 óta szerepel az UNESCO világörökség védelmi listáján. A szűk, keskeny utcákra autóval tilos behajtani, így gyalogosan kell bejárni a főbb látnivalókat: szélmalom, bizánci kapubástyák, Eleuszi Szűz Mária templomának romjai, Keresztelő Szent János templom, Mihály és Gábriel arkangyal temploma, Megváltó-templom. A műemlék házak: Szkuliev-ház, Hadzsi-Tranosz-ház, Kjucsuk-ház, Vasziloglu-ház. Sétáljon el Neszebár szállodákkal tarkított újvárosától az óváros romantikus utcácskáiba, ahol megtekintheti a különleges, fából faragott erkélyekkel díszített házakat és pompás homlokzatokat, illetve a kikötőt! Csatlakozzon hajókázással egybekötött városnéző sétáink valamelyikéhez!

 

NAPOSPART: A 8 km hosszú és 150 m széles, sekély, fi nomhomokos Napospart kitűnő vízminőségével egy igazi családi és gyermek üdülőközpont. A központban, a parti sétány és a sétáló utcák mentén számos bevásárlási és szórakozási lehetőség, valamint étterem és bár várja a változatos nyaralásra vágyó vendégeket. Naposparton nincsenek utcanevek, így legkönnyebben az ismertebb szállodákhoz viszonyítva lehet tájékozódni. Az abszolút központnak a Hotel Kubánnál kezdődő sétálóutca számít.

 

SZOZOPOL: A város Burgasztól 30 km-re délre fekszik. A legrégebbi fekete-tengeri várost a görögök i.e. 610-ben, Apoloniának keresztelve alapították. A várost később a rómaiak lerombolták. A 18. századi bolgár felvilágosodás korszaka hozza el második felvirágzását. Itt kerül megrendezésre minden év szeptember elején az Apollónia művészeti programsorozat. Szozopol festőien szép, és a 18-19. század hangulatát idéző óvárosi része, a bolgár tengerpart egyik leglátogatottabb kirándulóhelye. Közelben található a festői szépségű Ropotamo folyó deltája.

 

POMORIE: Hatalmas kiterjedésű mezők és szőlőskertek várják az idelátogatókat. A kis, festői Pomorie egy félszigeten fekszik, gyümölcsöskertekkel és szőlőhegyekkel körülvéve. A közelben fekszik egy kis tó, amelyben gyógyhatású Liman-hab található, melyet különböző gyógykezelésekhez használnak.

 

Forrás: Sun&Fun Holidays