Elba szigete - az abszolút kedvencem!

Börönte Dóra - 2017. május 22.

2017 májusában meghívást kaptam Elba szigetére egy szakmai útra, ahol megismerhettem ezt a gyönyörű szigetet. Olaszországban már sok helyen jártam, de túlzás nélkül mondhatom, hogy Itáliában az abszolút kedvencem lett Elba szigete és összességében is bekerül a TOP 5-be! Hogy miért? Elmesélem!

Egy pénteki napon volt a találkozó Pisa-ban. Az én gépem a reggeli órákban érkezett, így volt lehetőségem megnézni Pisat is. A szervezők készültek városnézéssel, így helyi idegenvezetővel járhattuk be ezt a kis helyes toszkán várost. Pisa látnivalói fél nap alatt gyalogosan is könnyen megközelíthetők: a ferde torony, a Piazza dei Miracoli (a Dóm tér), a keresztelőkápolna, a Campostanto (temető) és a kis gótikus templom a Chiesa di Santa Maria della Spina valamint a Piazza dei Cavalieri (a lovagok tere) egymástól csupán pár száz méterre találhatók. A belváros csendesebb részein szuper kis éttermek várják a látogatókat, érdemes kipróbálni!

Délután újra a reptéren találkoztunk a csapatunk később érkező tagjaival, majd a szervezők ekkor közölték, hogy Elba szigetére repülővel megyünk tovább, így be kell csekkolnunk és fel kell adnunk a poggyászunkat. Amikor a reptéri buszba beszálltunk, már gyanús volt, hogy csak 15-en vagyunk, de még nem aggódtam. Azután amikor megláttam a repülőt… hát annál inkább! Messziről egy játékrepülőnek tűnt. Beszálltunk a gépbe, majd a pilóta elmagyarázta, hogy Elba reptere csak ilyen kis repülők fogadására képes, mert nagyon rövid a kifutó pályája, illetve két hegy között kell leszállni, amelyre nagyobb testű repülők nem képesek. Hát jó… Egy életem egy halálom. Menjünk! 

Végül kb. csak 30 perc volt a repülési idő és csak 3.000 m magasan repültünk és nem is volt olyan veszélyes, mint amire számítottam. A repülőtér viszont tényleg olyan volt mint valami Lego városban. Néhány fehér sátor és egy könnyűszerkezetes épület, három műanyag szék és az elmaradhatatlan „BAR” ami egyben a váróterem is, ahol 1€ az espresso.

Első napi szállásunk a Hotel Montemerlo volt, amely a Fetovaia öböl és strand felett húzódik a domboldalban. A szálloda a sziget első ecohotelje, ahol tényleg minden részletben odafigyelnek a környezettudatosságra. A szálloda 4 épülete egy gyönyörű ligetes területen helyezkedik el, ahol medence és játszótér várja a gyerekeket, napozóterasz és egy szuper bár a szülőket. A szállodától a gyönyörű Fetovaia strand 500 m-re található. Itt lehetőség van kajakozni vagy egyéb vízi sportokat is kipróbálni. A strandszerviz árából és strandon található szolgáltatásokból a szálloda vendégei 10% kedvezményben részesülnek. 

Az ilyen olasz szakmai utakra jellemző, hogy minden egyes étkezéshez a legjobb éttermeket választják ki a csoport számára. Így történt ez most is. Az első vacsoránk a Da Piero Marina di Campoban volt, a tengerparton a „campo-i öbölben”, ami egy nagyon helyes kis étterem kedves személyzettel, remek fogásokkal és kiváló séffel.

Az első napon a csoport minden tagja különböző szabadidős programok közül választhatott, mint a kajakozás, vitorlázás, búvárkodás, biciklizés, trekking stb. Többen is a vitorlázást választottuk, de aznap délelőtt sajnos nem volt túl jó idő, így csak öten maradtunk, akik kellően kitartóak voltunk, ahhoz hogy még szeles, esős időben is menni szeretnénk. A programot Marina di Campoban a Club del Mare vitorlásiskola biztosította. A parton volt egy néhány perces elméleti oktatás, majd jött a gyakorlat. Egy kis vitorlás hajót próbálhattunk ki. A kapitányunk mindent nagyon gyakorlatiasan magyarázott el és ki is próbálhattuk mi-hogy működik. Összességében nagyon jó élmény volt, nagyon élveztük.

A délutáni program Porto Azzuro volt, ahol az Osteria Locanda Cecconi étteremben ebédeltünk és egy 9 fogásos ebéddel vártak minket. Isteni volt! Porto Azzuro egy igazi gyöngyszeme Elbának. Gyönyörű városka, régi épületekkel, hangulatos főtérrel és csodás tengerparttal.

A ma esti szállodánk felé tartva megnéztünk több várost is, amik igazán lenyűgözőek voltak: Rio Elba és Cavo. De beszéljenek a képek:

Ezt az estét a Le Acacie Hotel & Residence-ben töltöttünk. Ez a szálloda óriási területen helyezkedik el, sok épülettel, medencével, étteremmel és saját tengerparttal rendelkezik. Szobái igényesen berendezettek és a személyzete is nagyon kedves. Aki tengerparti kikapcsolódásra vágyik mindenképpen jó szívvel tudom ajánlani.

 

A vacsoránk Capoliveriben volt a Restaurant Gallo Nero-ban, ahol újra egy szuper vacsorán vehettünk részt, de előtte volt lehetőségünk a kis hegyi falut is megnézni, amely így este igazán mesebeli volt.

Vasárnapra a program Giglio sziget szerepelt, de a szervezők törölték ezt a programot, mert az időjárási viszonyok nem tették lehetővé, hogy hajóval átmenjünk a szigetre. Így ismét szabadidős programok közül lehetett választani és én ismét a vitorlázást választottam. Ma gyönyörű időnk volt, egy 28 lábas hajóval indultunk útnak és mivel az időjárás kegyes volt hozzánk így majdnem 3 órát vitorlázhattunk. Ma is nagyon profi kapitányunk volt, aki nagyon készségesen magyarázott és aktívan bevont minket is a tennivalókba. Szuper élmény volt!

A programváltozás miatt délben összevonták a csoportot, így együtt egy igazi Agritourismo-ban ebédeltünk, a Restaurant Agriturismo Sapereta-ban. A tulajdonos fogadott minket, aki egy vérbeli vendéglátó és végig jelen volt a különböző fogások feltálalásánál és ő maga mondta el, hogy melyik fogásról mit kell tudni, illetve milyen bort ajánl hozzá. Az ebéd végeztével megnézhettük a cég saját borászatát, a pincével és az összes géppel együtt, amellyel ősszel a bort készítik. Erről a helyről egy dolog jut eszembe: profizmus a vendéglátásban.

 

Ezután megnéztük a kikötővárost Portoferraiot, ahova a Moby és a Blue Navy komptársaság nagy hajói érkeznek a szárazföldről, Korzikáról vagy Szardíniáról. A várost védő erődbe is felmásztunk, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a kikötőre, a tengerre és a sziget legnagyobb városára. Érdemes volt felmenni, páratlan élmény volt. Az erődítmény után egy újabb helyen vártak minket, az Enoteca della Fortezza-ban egy újabb borkóstolóra. A hely érdekessége, hogy ez egy sziklába vájt étterem, aminek különleges belmagassága és klímája adja meg a báját.

Ezután a ma esti szállodánk felé vettük az irányt. Már sok öt csillagos szállodában jártam Európában, de azt hiszem a Hotel Hermitage***** mindent felülmúl. Egy gyönyörű öbölben elhelyezkedő szálloda, remek szolgáltatásokkal, éttermekkel, medencékkel, kényelmes nagy teraszos szobákkal, na meg lélegzet elállító kilátással.

 

A ma esti vacsorát mi néhányan kihagytuk és inkább csatlakoztunk az egyik Tour Guideunkhoz, akivel ellátogattunk Marciana Marina kis városába, ahol a szigetről a legszebb naplemente tárult elénk.

Hétfőn következett a szakmai workshop, ahol a helyi és toszkán partnerekkel találkozhattunk és tárgyalhattunk szintén itt a szállodában. A gála vacsora egy különleges helyen volt. Először egy teraszon volt a köszöntő egy borkóstolóval egybe kötve, ahonnan gyönyörű panoráma tárult elénk, majd egy tradicionális étteremben szolgálták fel a fogásokat, amely a Toblerone márka tulajdonosának a birtokán helyezkedik el. Kedden csak délután repültünk vissza Pisaba, így még délelőtt elidőzhettünk a szállodában és élvezhettük a jó időt. Véget ért a szakmai program, de én még szerdán ellátogattam Viareggioba, ahol kiváló szállodákat nézhettem meg. Aki Toszkánában szeretne nyaralni, de mégis ragaszkodik a tengerparthoz és esetleg Cinque Terre is érdekli, mindenképpen jó választás lehet, hisz a pisai reptértől 20 percre található ez a tengerparti üdülőváros.

Összességében elmondhatom, hogy életem egyik legjobb szakmai programján vettem részt. Hatalmas élmény volt, gyönyörű helyeken jártunk, és sok élménnyel gazdagodtunk.