Elba szigete - az abszolút kedvencem!

Börönte Dóra - 2017. május 22.

2017 májusában meghívást kaptam Elba szigetére egy szakmai útra, ahol megismerhettem ezt a gyönyörű szigetet. Olaszországban már sok helyen jártam, de túlzás nélkül mondhatom, hogy Itáliában az abszolút kedvencem lett Elba szigete és összességében is bekerül a TOP 5-be! Hogy miért? Elmesélem!

Egy pénteki napon volt a találkozó Pisa-ban. Az én gépem a reggeli órákban érkezett, így volt lehetőségem megnézni Pisat is. A szervezők készültek városnézéssel, így helyi idegenvezetővel járhattuk be ezt a kis helyes toszkán várost. Pisa látnivalói fél nap alatt gyalogosan is könnyen bejárhatók: a ferde torony, a Piazza dei Miracoli (a Dóm tér), a keresztelőkápolna, a Campostanto (temető) és a kis gótikus templom a Chiesa di Santa Maria della Spina valamint a Piazza dei Cavalieri (a lovagok tere) egymástól csupán pár száz méterre találhatók. A belváros csendesebb részein szuper kis éttermek várják a látogatókat, érdemes kipróbálni!

Délután újra a reptéren találkoztunk a csapatunk később érkező tagjaival, majd a szervezők ekkor közölték, hogy Elba szigetére repülővel megyünk tovább, így be kell csekkolnunk és fel kell adnunk a poggyászunkat. Amikor a reptéri buszba beszálltunk, már gyanús volt, hogy csak 15-en vagyunk, de még nem aggódtam. Azután amikor megláttam a repülőt… hát annál inkább! Messziről egy játékrepülőnek tűnt. Beszálltunk a gépbe, majd a pilóta elmagyarázta, hogy Elba reptere csak ilyen kis repülők fogadására képes, mert nagyon rövid a kifutó pályája, illetve két hegy között kell leszállni, amelyre nagyobb testű repülők nem képesek. Hát jó… Egy életem egy halálom. Menjünk! 

Végül kb. csak 30 perc volt a repülési idő és csak 3.000 m magasan repültünk és nem is volt olyan veszélyes, mint amire számítottam. A repülőtér viszont tényleg olyan volt mint valami Lego városban. Néhány fehér sátor és egy könnyűszerkezetes épület, három műanyag szék és az elmaradhatatlan „BAR” ami egyben a váróterem is, ahol 1€ az espresso.

Első napi szállásunk a Hotel Montemerlo volt, amely a Fetovaia öböl és strand felett húzódik a domboldalban. A szálloda a sziget első ecohotelje, ahol tényleg minden részletben odafigyelnek a környezettudatosságra. A szálloda 4 épülete egy gyönyörű ligetes területen helyezkedik el, ahol medence és játszótér várja a gyerekeket, napozóterasz és egy szuper bár a szülőket. A szállodától a gyönyörű Fetovaia strand 500 m-re található. Itt lehetőség van kajakozni vagy egyéb vízi sportokat is kipróbálni. A strandszerviz árából és strandon található szolgáltatásokból a szálloda vendégei 10% kedvezményben részesülnek. 

Az ilyen olasz szakmai utakra jellemző, hogy minden egyes étkezéshez a legjobb éttermeket választják ki a csoport számára. Így történt ez most is. Az első vacsoránk a Da Piero Marina di Campoban volt, a tengerparton a „campo-i öbölben”, ami egy nagyon helyes kis étterem kedves személyzettel, remek fogásokkal és kiváló séffel.

Az első napon a csoport minden tagja különböző szabadidős programok közül választhatott, mint a kajakozás, vitorlázás, búvárkodás, biciklizés, trekking stb. Többen is a vitorlázást választottuk, de aznap délelőtt sajnos nem volt túl jó idő, így csak öten maradtunk, akik kellően kitartóak voltunk, ahhoz hogy még szeles, esős időben is menni szeretnénk. A programot Marina di Campoban a Club del Mare vitorlásiskola biztosította. A parton volt egy néhány perces elméleti oktatás, majd jött a gyakorlat. Egy kis vitorlás hajót próbálhattunk ki. A kapitányunk mindent nagyon gyakorlatiasan magyarázott el és ki is próbálhattuk mi-hogy működik. Összességében nagyon jó élmény volt, nagyon élveztük.

A délutáni program Porto Azzuro volt, ahol az Osteria Locanda Cecconi étteremben ebédeltünk és egy 9 fogásos ebéddel vártak minket. Isteni volt! Porto Azzuro egy igazi gyöngyszeme Elbának. Gyönyörű városka, régi épületekkel, hangulatos főtérrel és csodás tengerparttal.

A ma esti szállodánk felé tartva megnéztünk több városkát is, amik igazán lenyűgözőek voltak: Rio Elba és Cavo. De beszéljenek a képek:

Ezt az estét a Le Acacie Hotel & Residence-ben töltöttünk. Ez a szálloda óriási területen helyezkedik el, sok épülettel, medencével, étteremmel és saját tengerparttal rendelkezik. Szobái igényesen berendezettek és a személyzete is nagyon kedves. Aki tengerparti kikapcsolódásra vágyik mindenképpen jó szívvel tudom ajánlani.

 

A vacsoránk Capoliveriben volt a Restaurant Gallo Nero-ban, ahol újra egy szuper vacsorán vehettünk részt, de előtte volt lehetőségünk a kis hegyi falut is megnézni, amely így este igazán mesebeli volt.

 

Vasárnapra a program Giglio sziget szerepelt, de a szervezők törölték ezt a programot, mert az időjárási viszonyok nem tették lehetővé, hogy hajóval átmenjünk erre a szigetre. Így ismét szabadidős programok közül lehetett választani és én ismét a vitorlázást választottam. Ma gyönyörű időnk volt, egy 28 lábas hajóval tudtunk kimenni a nyílt vízre és mivel az időjárás kegyes volt hozzánk így majdnem 3 órát vitorlázhattunk. Ma is nagyon profi kapitányunk volt, aki nagyon készségesen magyarázott és aktívan bevont minket is a tennivalókba. Szuper élmény volt!

A vitorlázás után volt néhány óra szabadidő, amit én a tengerparton töltöttem. És azt hiszem a képek mindent elmondanak helyettem:

 

A programváltozás miatt összevonták a csoportot, így együtt egy igazi Agritourismo-ban ebédeltünk, a Restaurant Agriturismo Sapereta-ban. A tulajdonos fogadott minket, aki egy vérbeli vendéglátó és végig jelen volt a különböző fogások feltálalásánál és ő maga mondta el, hogy melyik fogásról mit kell tudni, illetve milyen bort ajánl hozzá. Az ebéd végeztével megnézhettük a cég saját borászatát, a pincével és az összes géppel együtt, amellyel ősszel a bort készítik. Erről a helyről egy dolog jut eszembe: profizmus a vendéglátásban.

 

Ezután megnéztük a kikötővárost Portoferraiot, ahova a Moby és a Blue Navy komptársaság nagy hajói érkeznek a szárazföldről, Korzikáról vagy Szardíniáról. A várost védő erődbe is felmásztunk, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a kikötőre, a tengerre és a sziget legnagyobb városára. Érdemes volt felmenni, páratlan élmény volt. Az erődítmény után egy újabb helyen vártak minket, a Enoteca della Fortezza-ban egy újabb borkóstolóra. A hely érdekessége, hogy ez egy sziklába vájt étterem, aminek különleges belmagassága és klímája adja meg a báját.

 

Ezután a ma esti szállodánk felé vettük az irányt. Már sok öt csillagos szállodában jártam Európában, de azt hiszem ez mindent felülmúlt. Egy gyönyörű öbölben elhelyezkedő szálloda, remek szolgáltatásokkal, éttermekkel, medencékkel és kényelmes nagy teraszos szobákkal.

 

A ma esti vacsorát mi néhányan kihagytuk és inkább csatlakoztunk az egyik Tour Guideunkhoz, akivel ellátogattunk Marciana Marina kis városába, ahol a szigetről a legszebb naplemente tárult elénk.

 

Hétfőn következett a szakmai workshop, ahol a helyi és toszkán partnerekkel találkozhattunk és tárgyalhattunk szintén itt a szállodában.

 

A gála vacsora egy különleges helyen volt. Először egy teraszon volt a köszöntő egy borkóstolóval egybe kötve, ahonnan gyönyörű panoráma tárult elénk, majd egy tradicionális étteremben szolgálták fel a fogásokat, amely a Toblerone márka tulajdonosának a birtokán helyezkedik el.

 

Kedden csak délután repültünk vissza Pisaba, így még délelőtt elidőzhettünk a szállodában és élvezhettük a jó időt.

 

Véget ért a szakmai program, de én még szerdán ellátogattam Viareggioba, ahol kiváló szállodákat nézhettem meg. Aki Toszkánában szeretne nyaralni, de mégis ragaszkodik a tengerparthoz és esetleg Cinque Terre is érdekli, mindenképpen jó választás lehet, hisz a pisai reptértől 20 percre található ez a tengerparti üdülőváros.

 

Összességében elmondhatom, hogy életem egyik legjobb szakmai programján vettem részt. Hatalmas élmény volt, gyönyörű helyeken jártunk, és sok élménnyel gazdagodtunk.

City Hopp Európa
Like-olj minket és értesülj a legjobb ajánlatainkról!
Hírlevél regisztráció
+36 1 354 01 91 Kapcsolat