Szerelem első látásra, avagy Barcelona, Katalónia fővárosa

Arany Nikolett - 2016. október 27.

Sokan gondolják, hogy milyen jó dolga van egy utazási irodában dolgozónak, hiszen ő akkor és oda utazik, ahova szeretne, mindig elsőként tájékozódhat az éppen érvényben lévő akciókról és kedvezményekről, és egyébként is… Ki ne szeretne folyamatosan gyönyörű tájakat bejárni, akár csak képzeletben is?! Ez persze nem ilyen hercegnőálom, de előfordul, hogy egyik pillanatról a másikra adódik egy-egy lehetőség, amit kár lenne kihagyni. Így történt ez 2015 márciusában is, amikor egy hosszú hétvégét tölthettem talán Európa egyik legszínesebb nagyvárosában, Barcelonaban. 

 

Több dolog miatt is izgalmas volt számomra az utazás: Életemben először ültem repülőre, valamint amióta az eszemet tudom, rajongok a színes és mozgalmas dolgokért, amiből Barcelonában egyáltalán nincs hiány. Sőt! Ennyi különleges, sokszínű és hihetetlen építészeti megoldást egyszerre még sosem láttam. Az emberek látszólag nem voltak feltűnően mások, mint itthon, viszont olyan kisugárzásuk volt, hogy az, az egész utazás hangulatát pozitívan befolyásolta. Tervezett programunk nem nagyon volt. Minél több időt akartunk hasznosan eltölteni mind a tengerparton, mind pedig a városban és az épületekben. Nem volt kérdés, hogy a 134. éve épülő Sagrada Familiat mindenképp látni akartuk, de a Gaudí házakat és a Güell Parkot sem szerettük volna kihagyni, no meg persze limonádéval a kézben végigsétálni a Placa Catalunya-t és a kikötőt összekötő Las Ramblason is nagy élmény. Azzal ellentétben, hogy mennyi rémséget hallottam a mindenütt ólálkodó zsebtolvajokról, nem gondolnám, hogy veszélyesebb, mint egy budapesti tömegközlekedés, persze mindenkit arra bíztatok, hogy a táskába pakolt értékeit próbálja meg minimalizálni, nehogy bosszússá váljon az utazása.

 

Az érkezésünk napján első utunk a Güell Parkba vezetett. Sajnos az időjárás annyira nem örült az érkezésünknek, mint mi, így néhányszor csepergő esőben ámultunk azon, hogy még ilyen borús időben is mennyire elragadó és szédületes ez a mesevilág, ami a szemünk elé tárul. Az embernek olyan érzése van itt, mintha a gyerekkori könyveiben szereplő tündérkertek egyikébe csöppent volna. A Sagrada Familiába már itthon lefoglaltuk a jegyünket, amit mindenkinek erősen ajánlok, aki el akarja kerülni a fél napig tartó sorban állást (15€-ért egyedül fedezhetjük fel az épületet, 22€-ért pedig audioguide is jár a jegy mellé). Mindenképp érdemes olyan jegycsomagot foglalni, amely tartalmaz toronylátogatást is, hiszen a magasból páratlan látványban lehet része a látogatónak. Általában nem tudok sokáig egy helyben maradni, de a Szent Család Templomában szinte legyökerezett a lábam. Több percig ültem egy fal melletti padon és csak bámultam a színezett üvegek padlóra vetített játékát, valamint a mellettem elhaladó, szintén csodálkozó embereket. Szenzációs élmény! Ahogy beülni egy tapas bár (tapas: kis falatka) teraszára is az, ahonnan tökéletesen látni lehet az épületet, ám ne lepődjünk meg, ha az itt elfogyasztott ebédünk után a vártnál magasabb összegű nyugta fogad, ugyanis a szervízdíj mellett az éttermek gyakran felszámítanak úgynevezett „terasz díjat” is.

Barcelona rengeteg látványossága között olyan helyek is szerepelnek, mint a Barri Gotic, más néven a Gótikus negyed, ahol a zajos városból néhány lépéssel a középkorban találhatjuk magunkat, vagy Gaudí két remekműve a Passeig de Gràcián található Casa Milá (La Pedrera) és Casa Batlló, amely közül az első számomra egy sziklába vájt kolostorra, míg a másik egy sárkány fészkére hasonlít. Sajnos nem volt lehetőségünk belülről is megtekinteni őket, de legközelebb mindenképp kerítünk rá időt.

A városban a közlekedés leginkább metróval, vagy gyalog megoldható. Érdemes még a reptéren kérnünk az info pultnál egy várostérképet, mert azon szerepelnek a metróvonalak is, ami elég átlátható. A közlekedési eszközökön spanyolul, katalánul és angolul is bemondják a soron következő megállókat, ami nagy segítség. A legolcsóbb szuveníreket egyébként pont a metróállomások aluljáróiban lehet megvásárolni. Míg a látványosságok körül egy hűtőmágnes átlagosan 8 €-ba kerül, úgy az eldugottabb helyeken általában 1-2€-ért beszerezhetőek.

Egy szó, mint száz: Barcelona tengernyi látnivalói, pezsgő és színes mivolta, teljesen elvarázsolt, úgyhogy a közeljövőben mindenképp szeretnék még egy látogatást tenni a katalán fővárosba. :)