Síelés Szlovéniában-hétvégi kiruccanás, sörkóstolás

2015. szeptember 7.

Csak egy hétvégéje van a síelésre? Ilyenkor vegye számításba a kiváló szlovén síterepeket is. Közel van és igen kedvezően kialakított, jól felszerelt pályákkal rendelkezik. Mindemellett Szlovénia szállásai minőségi szolgáltatásokat kínál, elérhető áron. Ha a szlovéniai síelés mellett dönt, és valamelyik ajánlatunk elnyeri tetszését, javasolt feltérképeznie a helyi gasztronómia rejtelmeit is.

Különlegessége, hogy több környező tájegység is hatást gyakorolt rá, ezeket vegyítve vált egyedivé. Konyhájában éppen annyira fellehetőek az osztrák, az olasz illetve horvát hatások, mint a magyaré is. A szlovénok egyik legkedveltebb étke a kenyér.

Talán ebből fakadóan a „folyékony kenyér” is rendkívül népszerű náluk és azt is tudjuk, hogy egy kiadós étkezés mellett elengedhetetlen a jó kísérő ital. A szlovén sörök tökéletesen megfelelnek erre a célra. Az érdekes, de harmonikus ízű Uniont vagy a nemzetközileg elismert komlófajtából készülő karakteres, kicsit fanyarabb világos sört, a Lasko Clubot is érdemes megkóstolni. Emellett ott van még a Zlatorog egyszerű, könnyed utóíz nélküli szomjoltó is. Ezeket az italokat ugyan többnyire nálunk is forgalmazzák, de hazai terepen, frissen csapolva egészen más élményt nyútanak. A sörökkel való ismerkedés során hasznos lehet két szlovén kifejezés elsajátítása. A malo pivo és veliko pivo szókapcsolatokért cserébe pohár illetve korsó habos frissítő jár.