Síelés Franciaországban, a fondü nyomában

2015. szeptember 4.

Franciaország sípályái mentén érdemes betérni a kisebb-nagyobb fogadókba, esetleg éttermekbe, hisz a francia gasztronómia legalább akkora csodákat rejt magában, mint maga a tájegység.

Az itthon is ismert és közkedvelt fondü (fondue) az anekdoták tanulsága szerint hideg, zimankós téli napokon került az asztalra. A kamrákból előkerültek a még ott árválkodó sajtdarabok, amiket megolvasztva a belemártott szikkadt kenyeret is egészen felfrissítették. A franciák becslések szerint háromszázféle sajttal büszkélkedhetnek. Az eidami, a trappista, az ementáli, a lágy sajtok közül a rokfort, a brié mindegyike páratlan élményt nyújt ilyen formában is.

A francia sajtok nagy része itthon is beszerezhető, de egészen más ebben a miliőben kóstolni ezeket. A fondü csodája az, hogy rögtön tovább lett gondolva. Egészen hatalmas a mártogatni valók tárháza, a húsoktól kezdve a gyümölcsökig. Hamar előkerültek az isteni csokoládék is, amik a gyümölcs darabokat körülölelve egészen pazar ízélménnyel tudnak szolgálni.