Síelés Ausztria hegyein - Freestlye

2014. július 17.

A Freestyle síelés Ausztria hegyein egyre népszerűbb téli program a magyar síelők körében. A Freestyle oktatással egybekötött ausztriai síutaknak köszönhetően egyre többen próbálkoznak az ugratókon, korlátokon, félcsöveken. Az ausztriai sípályák többsége már most is rendelkezik ezen látványos sport űzéséhez szükséges fun parkokkal és számuk évről évre nő.

A Freestyle, más néven New School síelési stílus, nagyrészt a sí akrobatika és a sí balett elemeit valamint a Freestyle Snowboard stílusát ötvözve jött létre. A változás hatására módosult a síelők stílusa, ruházata és felszerelése, hiszen mindegyik többé kevésbé a snowboardosok stílusjegyeit vette át. Ennek hatására a sí akrobatikából hozott elemek a deszkások laza stílusával keveredve trükkökké alakultak át és megszületett egy új, ma az egyik leglátványosabbnak tartott sportág a New School Freestyle sí.

 

Habár Franciaország talán a legnépszerűbb a Freestyle-osok körében, hiszen minden síterepnek van fun park része, Ausztria is kezd felzárkózni. Murauban például megépítették Európa legnagyobb félcsövét, Dachstein Gleccseren elterülő Superpark néven ismert pályát pedig a hazai és külföldi Freestyle-osok Mekkájaként emlegetik.

A Freestyle parkok megjelenésével egyre több helyen vállalnak oktatást is. Azonban teljesen érthető, ha nem érzünk késztetést arra, hogy síléccel a lábunkon a gravitációt megszégyenítve röpködjünk és forogjunk a levegőben. Viszont érdemes legalább egy versenyre elmennünk, hogy élőben is lássunk, ahogy ezt a Freestyle-osok megteszik.