Egy vaspók a hegyen

2014. február 25.

Az igazi kikapcsolódás olyan, ami a testnek és léleknek egyaránt örömet okoz! Egy jó síelés Ausztria hegyein határozottan jó megoldásnak tűnhet, a hó ropogása, a forralt bor gőzölgése. De néhány nap síelés Ausztriában tökéletesebb is lehet, ha megfűszerezzük egy kis plusz élménnyel, mikor egy kicsit többre vágyunk, mint az átlag. Ilyen kis extra például a művészet, ami kényezteti a lelket, ami sportolással kiegészítve együttes erővel zökkentenek ki a hétköznapok fásultságából.

Nem is kell messzire mennünk, hogy egy ilyen élményben részünk legyen. A síelés Ausztria hegyein valami elképesztő látványt nyújt önmagában is, de Zillertal sí régiójának közvetlen közelében álló Kristalhütte ötvözi a sportolási lehetőségeit a művészeti élménnyel. Leghíresebb alkotás itt talán az Andreas Enrique Furtwängler és Oliver Schuch által épített pók, ami a Hochzillertal tetején mereng. A művésznő alkotásainak középpontjában, a rovarok, pókok és ízeltlábúak állnak. A művek átlépnek egyfajta korlátoltságot és a 3D birodalmában hódítanak. Teremtményeinek stílusa összemossa a pop-art fotókat, a szürrealista festményeket és a posztindusztriális acélkollázsokat és ezekből egy új stílust egy új értéket hoz létre. Céljuk, hogy uralják a termet, a teret és a tájat. Gondoljunk csak bele, hogy egy légy, hogy nyeri el egy szobában a mindenhatóságot. Ezek a rovarok nem áldozatok, akiket egy légycsapóval megölhetünk. Ők az ember és a tér kapcsolatát szimbolizálják.

Még tovább fokozhatjuk a művészeti élvezeteket, ha a 2147 méter magasan, a sípályák közvetlen közelében álló Kristalhüttébe látogatunk el.  Mely nem mellesleg, megnyerte 2013-ban az év sí kunyhója díjat is. Gyönyörű kilátás nyílik Ausztria környező hegyeire, szinte minden igényt kielégítő wellness lehetőségekkel büszkélkedhet. A műkedvelők nem kicsi örömére rengeteg művész, hogy csak néhányat említsek: Udo Lindenberg, Hans Langner, Marco Eder alkotásai díszítik a hütte falait. Ezzel és Frurtwängler alkotásával egyedülállóvá teszik a síelés élményét Ausztria eme síközpontjában.

Egy jó tél nem múlhat el egy kellemes síelés nélkül, a mozgás: az izmok feszülése, a térdek ropogása. A hüttében a gőzgombóc meg az Almdudler, a hegyen egy korty szíverősítő. De mégsem árt, ha vegyítjük még valami kiegészítő élménnyel, mint mikor a süteménybe kis sót szórunk, hogy az kiemelje a cukor ízét. Így kiegészítésként érdemes lehet megnézni egy Furtwängler által létrehozott pókot vagy legyet a Hochzillertalon, aminek hatására elmerenghetünk, kérdések és válaszok merülhetnek fel, majd síelés közben tisztulhatnak ki bennünk.