Nyaralás Olaszországban – Olasz ünnepek dióhéjban

2015. január 27.

Olaszországi nyaralásunk előtt érdemes utána nézni a legfontosabb olasz ünnepeknek, nehogy véletlen meglepetésként érjen minket egy-egy felvonulás, útzár, utcai rendezvény, vagy a bezárt üzletek. Sőt, a nyaralást Olaszországban akár még felejthetetlenebbé tehetjük, ha jól időzítünk, és részt tudunk venni egyik-másik ünnepségen.

 

Az olaszok sok ünnepet hasonlóképpen tartanak, mint mi, például a karácsony, húsvét, újév, mindenszentek vagy a munka ünnepe ugyanakkor van, és hasonlóan telik náluk is, mint Magyarországon. Nézzük év elejétől kezdve az egyes eseményeket! Az olaszoknál is ünnepnap az újév, január első napja. A vízkeresztet január 6-án tartják, ennek elnevezése Epifania. Ilyenkor Befana, a Mikuláshoz hasonló, boszorkányszerű öreganyó ajándékokkal lepi meg a gyerekeket, amelyeket a kéményen keresztül bejutva a régi zoknikban rejt el. Ajándék persze csak a jó gyerekeknek jár, a rosszak Olaszországban virgács helyett faszenet érdemelnek.

 

Olaszországban a húsvétot hozzánk hasonlóan ünneplik, a Pasquettán, vagyis húsvét hétfőn az olaszok általában kirándulni mennek, vagy baráti társaságban töltik, a lényeg, hogy jól érezzék magukat. Április 25-én a Felszabadulás Napját ünneplik, amely a náci megszállás végét jelentette ezen a napon 1945-ben. Ez is munkaszüneti nap, mint nálunk a március 15., általában ünnepségekkel emlékeznek meg az eseményről.

 

Június másodikán a Köztársaság Napját ünneplik, 1946-ban ekkor döntöttek népszavazás útján a köztársaság mellett Olaszország polgárai. Hatalmas felvonulásokkal tisztelik meg ezt a napot, érdemes ekkorra időzítenünk olaszországi nyaralásunkat, garantáltan emlékezetes élmény marad! Júniusban ünneplik még a Pünkösdöt, Keresztelő Szent János ünnepét, valamint Szent Péter és Pál apostolok ünnepét is.

 

Augusztus 15-én Szűz Mária mennybemenetelének napjáról emlékeznek meg, ez az olaszok egyik legfontosabb ünnepe, ami a nyári mezőgazdasági munkák befejezéséhez kapcsolható. Ilyenkor fesztiválokkal, tűzijátékokkal, felvonulásokkal ünnepelnek, és ekkor veszik ki általában szabadságukat is az olaszok: a hónap második felét pihenéssel, nyaralással, utazással töltik családjuk és barátaik társaságában. A téli ünnepek nem nagyon különböznek a mieinktől, november 1-jén Olaszországban is megemlékeznek a halottakról, az adventi időszak a várakozásról szól, a karácsonyt és szilvesztert pedig hozzánk hasonlóan ünneplik.

Olaszországban minden településnek van védőszentje, akit minden évben ugyanazon a napon ünnepelnek. Ha már tudjuk, hogy olaszországi nyaralásunkat, melyik városban vagy faluban szeretnénk tölteni, akkor célszerű utána nézni, hogy mikor van az adott település védőszentjének ünnepe – ilyenkor mindenki kivonul az utcákra, és felvonulással, kirakodókkal és táncos mulatsággal köszönik meg a szentnek a védelmezést – ezeknek az eseményeknek remek hangulatuk van, kiváltság a részesévé válni