Síelés Olaszországban, egy csepp kávé körképpel

2015. szeptember 5.

Az olasz alpok lábánál, egy kellemesen hideg téli napon kevés dolog tudja úgy átmelegíteni és felpezsdíteni a síelőket, mint egy jó olasz kávé.

A kávékülönlegességek alapja az eszpresszó, náluk ez maga a nagybetűs kávé. Méregerősen fogyasztják a kis feketét, pici csészében szervírozva. A könnyedebb változat kedvelőinek ott van mindjárt a Lungo hosszú kávé, melyet dupla adag vízzel készítenek. A lágyabb ízvilág szerelmeseinek a cappuccino lehet a legjobb választás, amit valamivel nagyobb csészébe öntenek. Az eszpresszó karakterességét finomítják forró tejjel és tejhabbal. Az olasz kávékultúra kapcsán fontos megemlíteni, hogy ők ezt leginkább csak a reggeli péksüteményük mellé isszák.

Bizonyos kávék pohárban sokkal jobban mutatnak. A Caffé Latte jóval több tejjel és kevesebb habbal készül és minket leginkább a tejeskávéra emlékeztet. A pohárba lágy habosított tej kerül, majd a megfelelő pillanatban finoman hozzáadják az eszpresszót, végül hideg tejhabot halmoznak a tetejére, így kapunk egy isteni Latte Macchiato-t .Frissítő hatása kis idő elteltével jelentkezik és kellő lendületet ad.

Némely specialitás kifejezetten tájegységhez, vagy akár városhoz köthető, mint például a torinói Bicerin. Ez az előkelő finomság, talpas pohárba kerülve ötvözi a csodálatos csokoládé és a határozott aromájú eszpresszó zamatát. Fahéjjal megszórva és tejhabbal lazítva, még rétegezve kínálják. Kihagyhatatlan Caffé Coretto, vagyis egy jó erős eszpresszó a nemzeti italukkal, a grappával megbolondítva csúszás után jobban csúszik. Az olasz kávéknak szinte kimeríthetetlen a tárháza, de aki Olaszországban jár, annak erősen ajánlott egy-kettő megízlelése.