Ruhátlan nyaralás Horvátországban

2014. április 3.

A horvát tengerpart Európa szerte kedvelt a fedetlen testű fürdőzők körében. Több ezren választják Horvátországot nyaralásuk úti céljaként, hogy a meseszép horvát tengerparton olvadjanak újra össze a természettel. Több horvátországi szállás és kemping is létesült az FKK (Freikörperkultur) mozgalomnak köszönhetően. Ma már több mint 30 hivatalosan kijelölt naturista strand és kemping közül választhatunk, de néhány hagyományos strandon is engedélyezett a textil elhagyása. Akiknek fenntartásaik lennének ebben a kérdésben, érdemes egy horvát nyaralás előtt tájékozódniuk, hogy ne érje őket meglepetés.

  

Egyik legnagyobb naturista kemping a 120 hektáros isztriai Koversada. Ahol a ’72-es Naturista Világtalálkozót is szervezték, emellett az egyik legnépszerűbb és legnagyobb nudista strand és övezet egész Európában.  A másik legkedveltebb és egyben legelszigeteltebb naturista strand a Nugal, melyet Makarska keleti részén hatalmas sziklák ölelnek körbe. A kb 100 m hosszú kavicsos part teljes egészében textilmentes övezet. A Horvát Idegenforgalmi Közösség nagy hangsúlyt fektet a naturista strandok és üdülőhelyek ápolására. Hiszen ezrek érkeznek egy szezon alatt egész Európából, legfőképpen Olaszországból, Németországból és Ausztriából nyaralni Horvátország nudista strandjaira.

A naturizmus a 19. századi Németországból indult, innen a máig használt jelölés: FKK. A mozgalom a „vissza a természethez” ideológiából bontakozott ki, előtérbe helyezve az intim érintések nélküli meztelenséget és a test és lélek visszavágyódását a természethez. Ezzel egyetemben hátat fordítani az urbanizációnak, az iparosodásnak és a környezetszennyezésnek.

Talán kevesen tudják a horvátországi nyaralók közül is, hogy egészen pontosan 1934-ben nyitották meg az első naturista strandot Horvátországban, Rab szigetén. De egyes elbeszélések szerint fellendülését két évvel később a brit uralkodó és barátnője okozta, mikor Kandarola öbölben lehorgonyoztak, melyet ma is a naturisták paradicsomaként tartanak számon. A pár ruháitól megszabadulva élte át a tökéletes szabadságot, élvezte lágy habokat és a forró napsugarakat.

A naturizmusnak is megvan a maga bája. A természet a test és a lélek szabad gátlások és fenntartások nélküli találkozásáról szól.