Horvátország részletes információk

Diplomáciai képviselet Vissza az oldal tetejére

Nagykövetség

Cím:10 000 Zagreb, Pantovčak 255-257., Horvátország
Telefonszám:(00385) (1) 489-0900, (00385) (1) 489-0906
Fax:(00 385) (1) 457-9301
E-mail:mission.zgb@mfa.gov.hu
Web: www.kormany.hu/hu/kulugyminiszterium

Időeltolódás Vissza az oldal tetejére

Nincs

Magyarország: 12 óra
Horvátország: 12 óra

Fizetőeszköz Vissza az oldal tetejére

Horvátország hivatalos pénzneme az kuna. Váltópénze a lipa. A pénzérméket 1, 2, 5, 10, 20 és 50 lipa, 1, 2 és 5 kuna, a bankjegyeket 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 és 1000 kuna címletekben adták ki. 

Fizetési lehetõségek: kuna vagy hitelkártya. A legtöbb szállodában, étteremben és üzletben elfogadott hitelkártyák: Eurocard/Mastercard, Visa, Diners, American Express.

Beutazási szabályok Vissza az oldal tetejére

- Magyar állampolgárok érvényes útiokmány (személyi igazolvány, útlevél) birtokában vízummentesen utazhatnak Horvátországba. A munkavállalás továbbra is előzetes engedélyhez kötött.
- Magyar állampolgárok tartózkodási engedély nélkül 90 napon túl is tartózkodhatnak Horvátországban.

Vámszabályok Vissza az oldal tetejére

 A Horvátországba beutazó személyek vámmentesen vihetnek be poggyászukban nem kereskedelmi természetű tárgyakat 1000 kuna értékig.
• Vámmenetesen vihető be 1000 kunának (35.000 Ft) megfelelő árumennyiség. Ezen felül nem kell vámot fizetni 200 db cigaretta, 1 liter égetett szesz, 2 liter bor vagy likőr, 50 gramm parfüm és 250 ml. kölnivíz után. A 17 évnél fiatalabb turisták dohány és alkohol tartalmú termékek esetében nem vehetik igénybe a vámkedvezményt. A 300 és 5.000 kuna közötti (10.500 - 175.000 Ft) értékű vámáru esetében a különböző típusú termékek után egységesen 10% vámot és 22% ÁFÁ-t kell fizetni. 5.000 kuna feletti érték esetén az áruk a vámtarifa táblázatban szereplő tételek szerint kerülnek vámolásra.
• Minden beutazó személy szabadon vihet be külföldi valutát Horvátországba, de ha 40.000 kuna ellenértéket (kb. 5.000 EUR) képező valutánál nagyobb összeget kíván bevinni, köteles ezt a határátlépéskor bejelenteni. A horvát fizetőeszköz esetében az egyes személyek a belépéskor, illetve kilépéskor max. 15.000 kunát vihetnek magukkal.
• A háziállatok ideiglenes, rövid időre történő bevitelét illetően (a tulajdonos turistaútja során, háziállatok kiállításán történő részvétel céljából és hasonlók) a tulajdonos köteles a háziállatot bejelenteni a horvát vámszervek munkatársának. A tulajdonosnak emellett rendelkeznie kell a következő dokumentumokkal:

A kutya, vagy macska gazdájának rendelkeznie kell a háziállat oltási könyvével, amelyen szerepelnek az állat azonosító adatai és azonosító jelei. A három hónapnál idősebb kutyáknak és macskáknak veszettség elleni védőoltással kell rendelkezniük, azzal a megkötéssel, hogy az oltásnak a beutazás előtt legalább 15 nappal, de legfeljebb 6 hónappal korábban kellett megtörténnie.

Egyéb háziállatok tekintetében (díszmadarak, teknőcök és hasonlók) állatorvosi bizonyítvány szükséges arról, hogy a háziállat egészséges, amelyben szerepelnie kell a következő adatoknak: származás, azonosító jelek, egészségi állapot. A CITES természetvédelmi egyezmény függelékeiben szereplő, természetben előforduló, de hobbiállatokként tartott állatfajok (pl. papagájok zöme, szárazföldi teknősök), amelyek exportjához és importjához CITES engedélyre van szükség, Horvátországba történő bevitele - az állatorvosi igazolás mellett - csak a nemzetközi CITES igazolvánnyal történhet.

• Lőfegyvert és töltényeket, valamint a fegyverviselési engedélyt határátlépéskor a vámhatóságnak be kell mutatni.
• A külföldön forgalomban lévő, és külföldi állampolgárok tulajdonában lévő gépjárművek, csónakok, hajók, lakókocsik és más szállítóeszközök ideiglenesen maximum 6 hónap időtartamra vihetők be, olyan szállítóeszközök tekintetében, 
o amelyet ideiglenesen visz be az országba állandó külföldi lakcímmel, vagy külföldi munkahellyel rendelkező személy, 
o amelyet saját szükségletei céljából használ állandó külföldi lakcímmel, vagy külföldön ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkező személy, 
o amelyet külföldön regisztráltak, illetve helyeztek forgalomba az állandó külföldi lakcímmel, külföldi munkahellyel, vagy külföldi telephellyel rendelkező személy nevére. 

Telefonhívás Vissza az oldal tetejére

Horvátország hívószáma: +385

Magyar mobiltelefonról minden esetben először a 0036-ot majd a körzetszámot és a telefonszámot kell hívni, ha haza szeretnénk telefonálni.

Infrastruktúra Vissza az oldal tetejére

Közutak hossza: 28 009 km

Vasútvonalak hossza: 2726 km

Repülőterek száma: 22

Kikötők száma: 10

Közlekedés Vissza az oldal tetejére

Vasúti közlekedés

Horvátország közvetlen vasúti összeköttetésben áll a következő országokkal: Szlovéni, Bosznia-Hercegovina, Magyarország, Olaszország, Ausztria, Svájc, Németország, Szerbia illetve a nyári szezonban Csehországgal és Szlovákiával. Átszállással pedig szinte valamennyi európai országba el lehet jutni.

Buszos közlekedés

A horvátországi településeket jól szervezett buszjáratok kötik össze. Rendszeres nemzetközi járatok közlekednek a szomszédos, valamint az északi- és nyugati-európai országokba.

Taxi

Minden városban és üdülőhelyen van.

Közművek Vissza az oldal tetejére

A vezetékes ívóvíz az ország egész területén fogyasztható.

Magyarországgal megeggyező, a hálózati feszültség 220 volt, 50 Hz.

Sport és szórakozás Vissza az oldal tetejére

 Sport

Vitorlázás

Horvátországi nyaralásunk során az Adria horvát részének szépségeit legjobban hajóról csodálhatjuk meg. Az Isztriától Dubrovnikig futó hosszúkás, sziklás szigetek igazi vitorlásparadicsommá változtatják a tájat. A horgonyzóhelyek szép, tiszta mély vize és a jó szelek az egész világról vonzzák a vitorlássport szerelmeseit. A part mentén közel 40 nagyobb jachtkikötő van, szinte minden nagyvárosnál lehorgonyozhatunk.

Túrázás

Az aktív pihenésre, nyaralásra vágyók csodálatos túrákat szervezhetnek horvátországi nyaralásuk során a Paklenicai Nemzeti Park (Zadartól 40km északkeletre) bükkösei és szurdokai között. A nemzeti park bejáratához Starigradba akár busszal is eljuthatunk Zadarból. A Zágráb és Rijeka közt található Delnicétől 12 km-re nyugatra terül el a Risnjak Nemezeti Park Crni Lug mellett. Aktív nyaralásra, túrázásra a legalkalmasabb időszak késő tavasztól kora őszig terjed, mert a parkban hó is szokott esni. Az 1528 méter magas Veliki Risnjak csúcsra nagyjából két óra alatt lehet felérni a Bijela Vodica-i bejárattól. Csodálatos kilátás tárul szemünk elé horvátországi nyaralásunk alatt, ha megmásszuk az Orebic fölkött emelkedő Iliját, mely 961 méter magas, vagy a Makarskánál lévő Sveti Jurét, ahol 1762 méter magasból láthatjuk a kopár tengerparti tájat.

Szórakozás

A nyaralásuk során könnyed szórakozás kedvelőit várják a szezonálisan nyitva tartó part menti diszkók és bárok. A tengerpart mentén van nagy tradíciója anyári terasztáncnak, mely az egyik legjobb időtöltés lehet egy horvátországi nyaralás során. A helyi dallamokat és nemzetközi slágereket játszó zenekarokat a szállodák,  éttermek teraszain ültetik ki. 

Ha viszont igazán meg akarjuk ismerni a helyi életérzést horvátországi nyaralásunk során, azt a kávéházakban tehetjük meg.

Strandok Vissza az oldal tetejére

Crikvenica

 A crikvenicai strandok lassan mélyülnek és az egyes partszakaszokon homokos tengerparti részek is találhatók.  

Lopar

Horvátország egyedüli, 1.5 km hosszan húzódó, széles parti sávval rendelkező finomhomokos strandja, nagyon lassan mélyülő tengerparttal rendelkezik. Kisgyermekes családok egyik legnépszerűbb úticélja, a leginkább bababarát part az egész országban.

Nin

A Nin-i homokos lagúnarendszer egyedülálló Horvátországban. Ez egy több kilométer hosszú természetes homokos partszakasz, ami a Vir sziget délnyugati csücskétől egészen a Nin-ig tart. A partszakasz kb. 8 km hosszú. Vannak rajta leszakadt homokfalas szakaszok és néhány aprókavicsos rész, de főként homokos a part, ami nem az aprókavicsos-homokot jelent, hanem a klasszikus finom homokot. Néhány rész csak csónakkal közelíthető meg a leszakadt homokfalak miatt. Itt akár egyedül lehetünk az egész parton. A belső lagúna csak kb. 50 cm mély és nappal felmelegszik 35-40 fokosra is, homokos talajjal, így kisgyermekeknek kifejezetten ajánlott. A lagúna egyes részein gyógyiszap található, amit reumatológiás panaszokra ajánlanak. 

Gasztronómia Vissza az oldal tetejére

Horvátország történelmének, és fekvésének köszönhetően különböző régióinak más és más tipikus főztjei vannak. Ráadásul a különböző horvát területek ízei sem tipikus horvát ételek. Horvátország rengeteg hatásnak volt kitéve történelme folyamán, így a horvát ízek tulajdonképpen görög, magyar (Szlavóniában), török (Horvátország szívében), és olasz (Isztrián és Dalmáciában) ételek "horvátosított" változatai. Természetesen szerb, és bosnyák ételek közül is sok megkóstolható Horvátországban.

A tengerparti részekre a tipikus mediterrán, és halételek a jellemzőek. A Magyarországgal határos területeken főleg magyaros ételek hódítanak, Horvátország középső részén pedig török ízekkel találkozhatnak az utazók.

A horvát ételek kevésbé zsírosak, mint a magyarok, zsír helyett olajat használnak az elkészítésükhöz. A horvátok roston vagy nyárson sütnek, hús helyett pedig általában halat esznek. Előszeretettel használnak vörösbort szinte mindenhez. Összességében elmondható, hogy a horvát ételek sok helyen nagymértékben hasonlítanak az olaszokhoz.

A dalmát konyha legjellemzőbb fogását természetesen a tipikus halételek adják. Érdekesség, hogy itt a halakat bor és tengervíz keverékében főzik. Leginkább tonhalattintahalatmakrélát, szardíniát, vagy szardellát esznek. A fehér halak húsa még ízletesebb. Ezekből ugyanakkor kevesebbet fognak ki, így igazi ínyencségnek számítanak, ami az árukban is megmutatkozik. A halakat rostélyon, főzve, vagy brodet-módra készítik. Felszolgálnak még különböző rák- és polipfajtákat, tintahalakat, és cápaféléket is.

Dalmáciában jellegzetes húsételnek számít abárány, melyet általában nyárson készítenek el.

Népszerű péksütemény Horvátországban a burek, melyet szinte minden horvátországi pékségben árulnak. A magyarországi rétesekhez hasonlítható, azzal a különbséggel, hogy ez többnyire sós. A 2 legnépszerűbb típus a húsos és a túrós, ez utóbbit is sósan készítik. Szintén népszerű a Zágráb környékén kapható, magyar réteshez hasonló  strukli, amit almával, vagy sajttal töltenek. Roppant laktató, igen kalóriadús étel. Horvát fagylaltot (sladoled) is bátran fogyasszunk étkezés utáni desszertként.

Dohányzás Vissza az oldal tetejére

Nyilvános helyeken tilos a dohányzás.

Egészségügy Vissza az oldal tetejére

A magyar állampolgárok a magyarországi lakóhely szerint illetékes Megyei Egészségbiztosítási Pénztár által  kiállított E111-es számú nyomtatvány alapján részesülhetnek a szükséges egészségügyi ellátásban.  Javasoljuk, hogy kössön megfelelő utazási biztosítást annak érdekében, hogy betegség, baleset esetén szélesebb körben részesülhessen ellátásban, illetőleg kártérítésben.

Horvátország hepatitis A vírussal közepesen fertőzött ország, ahol rengeteg turista megfordul – így Horvátországban is –, ott jelen lehet a hepatitis B vírusa is, ezért érdemes védőoltást kérni utazás előtt.

Ezeken kívül érdemes a kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás (Kullancs encephalitis) ellen is védőoltást kérni, hiszen Horvátországban hazánkhoz hasonlóan rendkívül gyakori a kullancs. 

Szokások Vissza az oldal tetejére

Borravaló

Az általánosan elfogadott normák szerint a szolgáltatás értékének kb. 10%-a az ajánlott összeg.

Ünnepek Vissza az oldal tetejére

Január 1. - Újév
Január 6. - Vízkereszt
Húsvétvasárnap és hétfő
Május 1. - A munka ünnepe
Június 5. - Pünkösd
Június 22. - A fasizmus elleni harc napja
Június 25. - Köztársaság napja
Augusztus 5. - A győzelem és a nemzeti hálaadás napja
Augusztus 15. - Nagyboldogasszony
Október 8. - A függetlenség napja
November 1. - Mindenszentek
December 25. és 26. - Karácsony

Kedvezmény kártyák Vissza az oldal tetejére

NEMZETKÖZI DIÁKIGAZOLVÁNY

A diákok egy-egy külföldi utazás során nagy kedvezményeket érhetnek el az ISIC nemzetközi diákigazolvánnyal, ezért mindenképpen érdemes kiváltani. Jelenleg több mint 30.000 elfogadóhelyen használhatod több mint 100 országban.
Fontosabb kedvezmények, lehetőségek:

  • külföldön a segítségével tudod igazolni, hogy diák vagy,
  • aktiválás után telefonkártyaként, valamint internetezéshez is használhatod
  • az UNESCO világörökségi listáján szereplő műemlékeket kedvezménnyel látogathatod (ez akár 20-50 % is lehet),
  • utazási kedvezmények járnak vele (repülőjegyre, országon belüli utazásokra),
  • ingyenes segítségnyújtásra és tanácsadásra is jogosít.
Mindezeken kívül múzeumok, diákszállások, éttermek stb. is adnak kedvezményeket a kártya birtokosának. 
Az igazolvány kiváltható irodánkban, 12 éves kor felett, melyhez érvényes magyar oktatási intézmény által kiállított nappali tagozatos diákigazolványra és 1 db igazolványképre van szükség. Az elkészítés ideje kb. 5-10 perc. 
Ára: 2.600 Ft
Ennek érvényességi ideje egy év.
City Hopp Európa
Like-olj minket és értesülj a legjobb ajánlatainkról!
Hírlevél regisztráció
+36 1 354 01 91 Kapcsolat