Horvátország részletes információk

Diplomáciai képviselet

Nagykövetség

Cím:10 000 Zagreb, Pantovčak 255-257., Horvátország
Telefonszám:(00385) (1) 489-0900, (00385) (1) 489-0906
Fax:(00 385) (1) 457-9301
E-mail:mission.zgb@mfa.gov.hu
Web: www.kormany.hu/hu/kulugyminiszterium

Időeltolódás

Nincs

Magyarország: 12 óra
Horvátország: 12 óra

Fizetőeszköz

Horvátország hivatalos pénzneme az kuna. Váltópénze a lipa. A pénzérméket 1, 2, 5, 10, 20 és 50 lipa, 1, 2 és 5 kuna, a bankjegyeket 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 és 1000 kuna címletekben adták ki. 

Fizetési lehetõségek: kuna vagy hitelkártya. A legtöbb szállodában, étteremben és üzletben elfogadott hitelkártyák: Eurocard/Mastercard, Visa, Diners, American Express.

Beutazási szabályok

- Magyar állampolgárok érvényes útiokmány (személyi igazolvány, útlevél) birtokában vízummentesen utazhatnak Horvátországba. A munkavállalás továbbra is előzetes engedélyhez kötött.

Telefonhívás

Horvátország hívószáma: +385

Magyar mobiltelefonról minden esetben először a 0036-ot majd a körzetszámot és a telefonszámot kell hívni, ha haza szeretnénk telefonálni.

Infrastruktúra

Közutak hossza: 28 009 km

Vasútvonalak hossza: 2726 km

Repülőterek száma: 22

Kikötők száma: 10

Közlekedés

Vasúti közlekedés

Horvátország közvetlen vasúti összeköttetésben áll a következő országokkal: Szlovéni, Bosznia-Hercegovina, Magyarország, Olaszország, Ausztria, Svájc, Németország, Szerbia illetve a nyári szezonban Csehországgal és Szlovákiával. Átszállással pedig szinte valamennyi európai országba el lehet jutni.

Buszos közlekedés

A horvátországi településeket jól szervezett buszjáratok kötik össze. Rendszeres nemzetközi járatok közlekednek a szomszédos, valamint az északi- és nyugati-európai országokba.

Taxi

Minden városban és üdülőhelyen van.

Közművek

A vezetékes ívóvíz az ország egész területén fogyasztható.

Magyarországgal megeggyező, a hálózati feszültség 220 volt, 50 Hz.

Sport és szórakozás

 Sport

Vitorlázás

Horvátországi nyaralásunk során az Adria horvát részének szépségeit legjobban hajóról csodálhatjuk meg. Az Isztriától Dubrovnikig futó hosszúkás, sziklás szigetek igazi vitorlásparadicsommá változtatják a tájat. A horgonyzóhelyek szép, tiszta mély vize és a jó szelek az egész világról vonzzák a vitorlássport szerelmeseit. A part mentén közel 40 nagyobb jachtkikötő van, szinte minden nagyvárosnál lehorgonyozhatunk.

Túrázás

Az aktív pihenésre, nyaralásra vágyók csodálatos túrákat szervezhetnek horvátországi nyaralásuk során a Paklenicai Nemzeti Park (Zadartól 40km északkeletre) bükkösei és szurdokai között. A nemzeti park bejáratához Starigradba akár busszal is eljuthatunk Zadarból. A Zágráb és Rijeka közt található Delnicétől 12 km-re nyugatra terül el a Risnjak Nemezeti Park Crni Lug mellett. Aktív nyaralásra, túrázásra a legalkalmasabb időszak késő tavasztól kora őszig terjed, mert a parkban hó is szokott esni. Az 1528 méter magas Veliki Risnjak csúcsra nagyjából két óra alatt lehet felérni a Bijela Vodica-i bejárattól. Csodálatos kilátás tárul szemünk elé horvátországi nyaralásunk alatt, ha megmásszuk az Orebic fölkött emelkedő Iliját, mely 961 méter magas, vagy a Makarskánál lévő Sveti Jurét, ahol 1762 méter magasból láthatjuk a kopár tengerparti tájat.

Szórakozás

A nyaralásuk során könnyed szórakozás kedvelőit várják a szezonálisan nyitva tartó part menti diszkók és bárok. A tengerpart mentén van nagy tradíciója anyári terasztáncnak, mely az egyik legjobb időtöltés lehet egy horvátországi nyaralás során. A helyi dallamokat és nemzetközi slágereket játszó zenekarokat a szállodák,  éttermek teraszain ültetik ki. 

Ha viszont igazán meg akarjuk ismerni a helyi életérzést horvátországi nyaralásunk során, azt a kávéházakban tehetjük meg.

Strandok

Crikvenica

 A crikvenicai strandok lassan mélyülnek és az egyes partszakaszokon homokos tengerparti részek is találhatók.  

Lopar

Horvátország egyedüli, 1.5 km hosszan húzódó, széles parti sávval rendelkező finomhomokos strandja, nagyon lassan mélyülő tengerparttal rendelkezik. Kisgyermekes családok egyik legnépszerűbb úticélja, a leginkább bababarát part az egész országban.

Nin

A Nin-i homokos lagúnarendszer egyedülálló Horvátországban. Ez egy több kilométer hosszú természetes homokos partszakasz, ami a Vir sziget délnyugati csücskétől egészen a Nin-ig tart. A partszakasz kb. 8 km hosszú. Vannak rajta leszakadt homokfalas szakaszok és néhány aprókavicsos rész, de főként homokos a part, ami nem az aprókavicsos-homokot jelent, hanem a klasszikus finom homokot. Néhány rész csak csónakkal közelíthető meg a leszakadt homokfalak miatt. Itt akár egyedül lehetünk az egész parton. A belső lagúna csak kb. 50 cm mély és nappal felmelegszik 35-40 fokosra is, homokos talajjal, így kisgyermekeknek kifejezetten ajánlott. A lagúna egyes részein gyógyiszap található, amit reumatológiás panaszokra ajánlanak. 

Gasztronómia

Horvátország történelmének, és fekvésének köszönhetően különböző régióinak más és más tipikus főztjei vannak. Ráadásul a különböző horvát területek ízei sem tipikus horvát ételek. Horvátország rengeteg hatásnak volt kitéve történelme folyamán, így a horvát ízek tulajdonképpen görög, magyar (Szlavóniában), török (Horvátország szívében), és olasz (Isztrián és Dalmáciában) ételek "horvátosított" változatai. Természetesen szerb, és bosnyák ételek közül is sok megkóstolható Horvátországban.

A tengerparti részekre a tipikus mediterrán, és halételek a jellemzőek. A Magyarországgal határos területeken főleg magyaros ételek hódítanak, Horvátország középső részén pedig török ízekkel találkozhatnak az utazók.

A horvát ételek kevésbé zsírosak, mint a magyarok, zsír helyett olajat használnak az elkészítésükhöz. A horvátok roston vagy nyárson sütnek, hús helyett pedig általában halat esznek. Előszeretettel használnak vörösbort szinte mindenhez. Összességében elmondható, hogy a horvát ételek sok helyen nagymértékben hasonlítanak az olaszokhoz.

A dalmát konyha legjellemzőbb fogását természetesen a tipikus halételek adják. Érdekesség, hogy itt a halakat bor és tengervíz keverékében főzik. Leginkább tonhalattintahalatmakrélát, szardíniát, vagy szardellát esznek. A fehér halak húsa még ízletesebb. Ezekből ugyanakkor kevesebbet fognak ki, így igazi ínyencségnek számítanak, ami az árukban is megmutatkozik. A halakat rostélyon, főzve, vagy brodet-módra készítik. Felszolgálnak még különböző rák- és polipfajtákat, tintahalakat, és cápaféléket is.

Dalmáciában jellegzetes húsételnek számít abárány, melyet általában nyárson készítenek el.

Népszerű péksütemény Horvátországban a burek, melyet szinte minden horvátországi pékségben árulnak. A magyarországi rétesekhez hasonlítható, azzal a különbséggel, hogy ez többnyire sós. A 2 legnépszerűbb típus a húsos és a túrós, ez utóbbit is sósan készítik. Szintén népszerű a Zágráb környékén kapható, magyar réteshez hasonló  strukli, amit almával, vagy sajttal töltenek. Roppant laktató, igen kalóriadús étel. Horvát fagylaltot (sladoled) is bátran fogyasszunk étkezés utáni desszertként.

Dohányzás

Nyilvános helyeken tilos a dohányzás.

Egészségügy

A magyar állampolgárok a magyarországi lakóhely szerint illetékes Megyei Egészségbiztosítási Pénztár által  kiállított E111-es számú nyomtatvány alapján részesülhetnek a szükséges egészségügyi ellátásban.  Javasoljuk, hogy kössön megfelelő utazási biztosítást annak érdekében, hogy betegség, baleset esetén szélesebb körben részesülhessen ellátásban, illetőleg kártérítésben.

Horvátország hepatitis A vírussal közepesen fertőzött ország, ahol rengeteg turista megfordul – így Horvátországban is –, ott jelen lehet a hepatitis B vírusa is, ezért érdemes védőoltást kérni utazás előtt.

Ezeken kívül érdemes a kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás (Kullancs encephalitis) ellen is védőoltást kérni, hiszen Horvátországban hazánkhoz hasonlóan rendkívül gyakori a kullancs. 

Szokások

Borravaló

Az általánosan elfogadott normák szerint a szolgáltatás értékének kb. 10%-a az ajánlott összeg.

Ünnepek

Január 1. - Újév
Január 6. - Vízkereszt
Húsvétvasárnap és hétfő
Május 1. - A munka ünnepe
Június 5. - Pünkösd
Június 22. - A fasizmus elleni harc napja
Június 25. - Köztársaság napja
Augusztus 5. - A győzelem és a nemzeti hálaadás napja
Augusztus 15. - Nagyboldogasszony
Október 8. - A függetlenség napja
November 1. - Mindenszentek
December 25. és 26. - Karácsony