Aktív nyaralás Horvátországban - Nemzeti parkok

2014. április 3.

Ha igazán felejthetetlenné szeretnénk tenni horvátországi nyaralásunkat, engedjük el a csodás horvát tengerpartot, és kezdjünk aktív nyaralásba. Akik nem akarják túlzásba vinni a mozgást azok futhatnak egy kört a horvátországi szállásuk körül. Azonban ennél érdekesebb programnak ígérkezik az ország érintetlen állat és növényvilágának felfedezése. Az egyedülálló természet a vadregényes táj, a régmúltból fennmaradt épületek és Nemzeti Parkok csodálatos élővilága magával ragadja az ide látogatókat.

A választék és a látvány lenyűgöző. Egészen pontosan 8 nemzeti parkot tekinthetünk meg horvát nyaralásunk alkalmával. A Brijunit, a Kornatit, a Krkat, a Mljetet, a Paklenicat, a Plitvicei-tavakat, a Rišnjakat és az Észak-Velebit Nemzeti Parkot. 

A Krka folyó vízeséseiről híres, a Mljet pedig a 12. századi bencés kolostoráról. A közkedvelt Plitvicei-tavak Nemzeti Parkban 16 lenyűgöző látványú tó követi egymást. A Kornati Nemzeti Parkot 140 bizarr alakú sziget alkotja. A Brijuni és a Paklenica Nemzeti Parkról talán még keveset hallottunk, pedig épp olyan érdekes, mint a fent említettek. A Brijuni Nemzeti Park 14 szigetből álló szigetcsoportja az Isztriai-félsziget nyugati partján fekszik. Máig fennmaradt mediterrán élővilágának és kultúrájának tökéletes harmóniája vonzza ide a legbefolyásosabb és leggazdagabb embereket nyaralni a régészeket pedig kutatni. Több száz régészeti lelőhely és történelmi műemlék gazdagítja a környéket.  A Paklenica Nemzeti Parkot két kanyon a Nagy és a Kis-Paklenica alkotja, így a hegymászók körében igen népszerű. A Park területén több mint 400 mászóhely van, a legnehezebbektől a könnyebbekig. Mindenki talál magának megfelelőt, akkor is, ha profi, és ha csak valami újat szeretne kipróbálni Horvátországban nyaralás címszó alatt. Azok sem unatkoznak, akik csak nézelődnének, a gyönyörű táj és gazdag állatvilág mindenkit levesz a lábáról. Van itt fakókeselyű (ami az egyik legszigorúbban őrzött madárfaj), medvék, vaddisznók, vadmacskák, hiúzok és rengeteg gyönyörű lepkefaj.  

Egy kicsit azért mindenki vágyik a természetbe, szeretnénk kiszakadni a nagy betonrengetegből. Távol lenni a szmogtól a buszok és a villamosok állandó kattogó zajától. Egy pillanatra megállni és csak a természet hangját hallani, megnyugodni és ellazulni. Ez az, amit a horvát nemzeti parkok megadhatnak nekünk. Az élményt, amit senki nem veheti el tőlünk, mert képzeletben újra és újra visszatérhetünk a béke és a harmónia otthonába.