Személyivel Görögországba?

2015. január 20.

A görögországi nyaralás előtt érdemes utána nézni bizonyos dolgoknak, nehogy útközben érjen minket meglepetés. Ha mindent előre elkészítünk, és tisztában vagyunk a lényeges információkkal, akkor a nyaralás Görögországban garantáltan nyugalmasan és stressztől mentesen telhet!

 

Az első kérdés, ami a legtöbbünknek eszébe jut az utazások előtt, az a határon való átkelés problémája. Merre megyünk majd, és kell-e útlevél az adott országokon való átkeléshez, vagy elég csupán a személyi igazolvány? Nos, Görögországgal kapcsolatban a jó hír, hogy a személyinkkel is átkelhetünk a határokon!

 

Utazhatunk természetesen repülővel is, és mivel Görögország már régóta az Európai Unió és a schengeni rendszer tagja, így akár otthon is hagyhatjuk az útlevelünket. Ám ha az autózást vagy buszozást választjuk, akkor sem lesz szükségünk rá valószínűleg, habár azért nem árt magunkkal vinni, a biztonság kedvéért. Bizonyos esetekben elkérhetik az útlevelet a macedón határon, így ajánlott bepakolni, hiszen elég bosszantó lenne, ha emiatt indulhatnánk vissza.

 

Szerbia és Macedónia területén 90 napig tartózkodhatunk személyi igazolvánnyal, ám amire mindenképpen figyeljünk, az az utasbiztosítás! A Macedón határon ellenőrizhetik, hogy rendelkezünk-e érvényes utasbiztosítással, úgyhogy ne feledkezzünk el róla indulás előtt! A biztosítás mellett célszerű ránézni a személyi igazolványok érvényességére is, nehogy a határon való átkeléskor derüljön ki, hogy már két hónapja lejárt...

 

Ha 90 napnál hosszabb időtöltést tervezünk Görögországban, akkor a három hónap lejárta után engedélyhez kell folyamodnunk a legközelebbi rendőrkapitányságon. Az úti okmányok elvesztésekor a magyar konzulátuson igényelhetünk újat, célszerű ezek elérhetőségeit lejegyezni indulás előtt – habár remélhetőleg nem lesz rá szükség.