Görög ételek, amiket semmiképpen ne hagyjunk ki!

2015. január 20.

Ha Görögország nyaralásunk célpontja, és szeretjük az egzotikus ízeket, valamint szívesen próbálunk ki új ételeket, akkor készüljünk fel egy igazi íz orgiára! A nyaralás Görögország partjainál rengeteg különlegességgel szolgál a kíváncsiskodók számára, érdemes tesztelni minél többfélét.

 

Akár édességekről, akár főételekről, vagy akár italokról van szó, Görögország biztosan tartogat számunkra valami újdonságot. Reggelire válasszunk tzatzikit, omlétát vagy padlizsános melidzano salátát, ezekkel biztosan jól indul a nap! Kérhetünk frissen facsart gyümölcslevet az étel mellé, ami még egészségesebbé teszi a reggelit.

 

Az ebédet kezdhetjük levessel vagy előétellel, habár a görögök nem annyira leves-pártiak, mégis találhatunk rizses, gombás, valamint csirkéből vagy halból készült leves különlegességeket is. Főételként érdemes kipróbálni a souvlakit, amely a rablóhúsra emlékeztet; a keftedeszt, ami tulajdonképpen fűszeres fasírt; vagy a sztifádo-t, ami mártással tálalt párolt marha vagy borjúhús.

 

Nagyon népszerű étel még a mousaka, ami darált húsos rakott padlizsán, a pedákia, ami roston sütött borjúborda, és természetesen ami kihagyhatatlan fogás, ha Görögországban járunk: a gyros! A görögök máshogyan készítik ezt az ételt, mint ahogyan mi itthon megszoktuk, a pita sokkal vastagabb, és összetekerve adják az utcán, hússal, zöldséggel és krumplival tömve.

 

Ha már tengerpart, akkor próbáljunk ki néhány halból készült ételt is! A kalamári, a barbunia és a szkífiasz mind-mind ínycsiklandozó falatok, amelyeket sokféleképpen készíthetnek, érdemes megkérdezni a pincért, hogy mit ajánl a legjobban. Ha nem tudjuk, mit válasszunk, akkor mindig biztos módszer a vendégek kedvencét kérni!

 

Édességek terén is van miből válogatnunk: a baklavával már itthon is találkozhattunk, de a galaktoburikot, a kataifi és a lukumádeszt is próbáljuk ki, és ne feledkezzünk meg a krémes görög fagyiról sem! A nagy melegben sokkal jobban esik egy hűs fagyival zárni az étkezést az édes sütemények helyett.