Egy cseppnyi Görögország közelebb, mint hinnénk

2014. március 29.

Egyszer már mindenki eljátszott a gondolattal, hogy milyen lenne egy mesebeli nyaralás Görögország homokos tengerpartján, Zeusz és Hercules földjén. A görög utazás varázslata, hogy a múlt kihat a jelenre. A sajátos stílusú görögországi apartmanok, a barátságos görög szállások, a csodálatos tengerpart, a kristálytiszta hullámok és a görög emberek felülmúlhatatlan vendégszeretete teszi felejthetetlenné a kikapcsolódást. Egy görögországi nyaralás úgy még élvezetesebb, ha már itthon belefolyunk kicsit a görög kultúrába. A lustábbak megnézhetnek két évad Herculest, de akik igazán szeretnének belekóstolni a görög szokásokba azok számára rengeteg lehetőséget kínál a magyarországi görög közösség.

Viszonylag sok görög él itt velünk Magyarországon, a 2011. évi népszámláláson 3916 fő vallotta magát görög nemzetiségűnek, de csak 2316 fő az, aki barátai és családja körében is használja még a nyelvet és tartja a szokásokat. Ilyen néphagyományok például a görög táncházak, amik nagyjából heti havi rendszerességgel vannak megrendezve a fővárosban.  Magyarországon már a 70-es években megindult a megjelenő olcsó görög utak miatt egyfajta folklór mozgalom, a kultúra megismerésére és megélésére való igény.  Az első táncház 1972-ben nyílt meg. Ekkor megjelentek a néptáncosok, a népzenészek, népdalénekesek, koreográfusok, zenekarok és így tovább lehet folytatni a sort. Egyfajta kulturális, szórakozási és ismerkedési lehetőséget nyújtott és nyújt ma is a városi fiatalok számára ez a fajta megmozdulás.

Rengeteg görög táncházat és eseményt rendez a Mydros görög zenekar. Fellépéseik során megtanulhatunk görög tánclépéseket és találkozhatunk Magyarországon élő görögökkel is. Beszélgethetünk az együttes tagjaival, akik rendkívül közlékenyek, kedvesek és szeretni valóak, emellett minden kétséget kizáróan meghozzák a kedvet egy Görögországi nyaraláshoz.

Görög táncház a SzentendrénGörög koncert MátraalmásonGörög néptáncosok fellépése