Buzukia egy kötelező program, ha Görögországban nyaralunk

2014. április 3.

Ahhoz, hogy tökéletes legyen a nyaralás Görögország mesés szépségű tengerpartjain, érdemes belekóstolni a helyiek életstílusába is. Egy görög utazás végtelen mennyiségű élményt kínál, más ízeket, más színeket, más dallamokat ígér. Még, ha a pihenés is a görögországi nyaralásunk mozgatórugója, akkor is érdemes kipróbálni a buzukiát. Mely egy kimondottan görög szórakozóhely, ahol a helyi könnyűzene kellemes kikapcsolódást nyújt egy végig strandolt nap után. Görögországi apartmanunk vagy szállásunk közelében érdemes érdeklődni a helyiek körében, hogy hol találjuk a legközelebbi buzukiát.

Ezeken a görög szórakozóhelyeken a görög zene „laikó” néven ismert ágát játsszák, ami a városi népzenére egy kifejezés. Legtöbbször többszintes színpadon lépnek fel a meghívott vendégek (zenekarok), valamint külön erre a célra kialakított kisebb tánctéren profi táncosok adnak elő néptáncokat. A vendégek számára presztízskérdés, hogy milyen közel ülnek a színpad közepéhez, a legközelebb eső asztaloknál általában híres és jómódú vendégek foglalnak helyet. Bár az asztalfoglalást, nem teszik fizetőssé, de kötelező a fogyasztás. Így például a paraliai buzukiaban 4 személyenként kötelesek a vendégek egy üveg italt rendelni (egy üveg 150-200 euró). Korábban szokás volt (még a 70-es évek előtt) elismerésként az előadó lába előtt tányérokat törni, de sajnos ezt mára már betiltották. Ennek ellenére egy görögországi nyaralás során, vagy akár még itthon Magyarországon a görög éttermekben vagy tavernákban találkozhatunk e szép hagyománnyal. Mára ezt a szokást felváltotta az összetépett szalvéták és virágfejek dobálása. Melyeket a pincérek szolgálnak fel tálcákon némi fizetségért cserébe. Így a buzukiaknak a legnagyobb bevétele a virágok dobálásából, vagyis a virágdobálókból származik.

A buzukia kellemes hangulata idilli kikapcsolást nyújt a görögországi nyaralásunk bármely napján. Kiragad minket a munkanapok sűrű mocsarából és egy egészen új valóságot igéz meg körülöttünk. S ha elég mélyen magukba szívjuk a görög bűvöletet, az év minden napján támaszként áll majd mellettünk.

Asztaltársaság Posidonio Athénban